Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Samoistne pęknięcie szyby w akwarium  (Przeczytany 19177 razy)
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Maj 18, 2008, 11:33:08 »

Niema to większego znaczenia jeżeli będzie stało na pożądnej szafce.Gróbość szkla to mini.6mm,a jak chcesz mieć pewność jeszcze większą to zamów u dobrego szklarza z gr.8mm,tylko obawiam się że będzie wtedy proste.Ja mam proste i jestem zadowolony.Łatwiej się czyści,i rybki wyglądają naturalnie(panorama zniekształca je jak patrzysz z boku).Koniecznie kup podkładkę pod dno z pianki.Niepowinno nic pęknąć,obojętnie czy to będzie panopamiczne ,czy proste,i nieprzejmuj się ja też myślałem dużo o tym bo mieszkam na 3 piętrze.Mieszkanie ubezpieczyłem i śpię spokojnie.

Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #31 : Maj 18, 2008, 15:49:24 »

Konkretnie to jest taki zestaw:

http://www.allegro.pl/item363070780_zestaw_akwariowy_112l_profil_szafka_wyposazenie.html

Zastanawiam się czy blat nie jest za cienki, ale wydaje mi się, że chyba jest OK skoro w takim komplecie to jest sprzedawane.

Co do ubezpiecznia mieszkania to tez o tym mysle.
W jakiej firmie ubezpieczyłeś i jakie to są koszty, jeżeli to nie tajemnica, albo napisz na priv.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Maj 18, 2008, 16:24:41 »

Zestaw spokojnie wytrzyma,szafka ma wzmocnienia poprzeczne(nie jest pusta w środku) i to powoduje że blat się niewygnie.Ja osobiście bym wolał szafkę z drzwiczkami,bo można schować w niej filtr,i inne akcesoria.Swoją robiłem na zamówienie u stolarza i zapłaciłem 400zł.Nie lepsz była by pokrywa czarna,moim zdaniem ładniej wygląda.
Za ubezpieczenie zapłaciłem coś w granicach150zł za rok,ale wszystko zależy na jakie sumy chcesz się ubezpieczyć i od czego w tym jest też OC dla wszystkich domowników.Są różne opcje,ale to musisz uzgodnić z agentem.

Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #33 : Maj 18, 2008, 19:54:30 »

150 zł na rok to super. Właśnie myślałem o czymś takim do max. 200 zł na rok. Rozumiem, że w tym ubezpieczeniu jest OC, ubezpieczenie od zalania. Coś jeszcze jest w pakiecie w tej cenie?

Wstępnie myślałem o czarnej pokrywie, ale nie przekonałem mojej 2-giej połowy. Wszystkie meble w pokoju są olchowe no więc pokrywa akwariumu też musi być taka Wink
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Maj 18, 2008, 20:48:23 »

Ja też mam meble w kolorze olchy,ale czarna pokrywa wygląda rewelacyjnie i nierzuca się w oczy.
Moje ubezpieczenie obejmuje  kwotę od kradzierzy,włamania itp Jest też punky który mówi o zalaniu mieszkania w przypadku pęknięcia akwarium.Suma jaką zapłacisz to przedewszystkim zależy na jaką sumę ubezpieczysz się na wypadek kradzierzy(ile ci oddadzą w razie włamania).Mi proponowali też ubezpieczenie "murów"na wypadek jak np sąsiad wysadzi blok,ale to wychodzi dość sporo i zalerzy na ile ci wycenią mieszkanie.Mi wyliczyli jakieś 120zł /rok więc tego niewykupiłem,bo razem by wyszło ok250zł,dla mnie za drogo.OC kosztowało 15zł na sumę chyba 30000 ,albo 30zł na sumę 60000zł.Jak np komuś spadnie coś z mojego balkonu na głowę przechodnia to mu wypłacą z mojej polisy oc,albo jak zalejesz sąsiada to też mu wypłacą max tyle na ile się ubezpieczyłaś.OC obejmuje wszystkich domowników.Śmieszne te 15zł ale lepiej to opłacić,szczególnie jak ktoś mieszka pod tobą.Zresztą agent ci wszystko wytłumaczy.Ale się rozpisałem Cheesy Wink

agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #35 : Maj 18, 2008, 22:08:30 »

Witam wszystkich.
Od prawie 3 lat pracuję przy obróbce szkła płaskiego więc widziałem już nie jedno. Sam skleiłem moje 325 l (130x50x50x8mm) i 140l (100x35x40x6mm) i mam takie rysy na bocznych i tylnej szybie ( od wewnątrz ) że dawno powinno pęknąć ale stoi i jest ok.
Podejrzewam że na szybie ale na zewnątrz była włoskowata rysa a akwa z wypukłą szybą jak wiecie ma większy nacisk a szkło pęka od strony gdzie jest nacięcie. Wątpię w to że to akwa wyjechało z rysą od producenta prawdopodobnie zostało zarysowane przy transporcie a to normalka i będzie bardzo trudno udowodnić kto zawinił. Ale można spróbować tylko że przy reklamacji idz w zaparte że to ich wina (bo jak wpadną na to samo co ja to nie wygrasz).
Napisałeś że pękło z góry do dołu więc to na pewno rysa jeśli było to na środku?!
Pozdrawiam i życzę stalowych nerwów adi. papa
   cytat w celu nawiązania do tematu.  U mnie też zdarzył się nieszczęśliwy wypadek. Przy odkurzaniu półek z szafki nad baniakiem spadł metalowy świecznik-mie duży , ale na moje nieszczęście uszkodził krawędź akwa. Szczerba była nieduża-trudno, ale. Po dwóch dniach(1-szy weekend maja)od szczerby poszło pęknięcie, woda zaczęła wyciekać i po prostu katastrofa-przednia szyba zaczęła pękać-akwa ciec. Szklarz, który kleił akwa(kolega)przyjechał na pomoc-ale rady żadnej-albo nowe albo przeróbka-i tak z dł. 180cm zostało mi 90cm, bo pęknięcie prawie na środku. Tragedia, bo nie dawno nowe lampy, a o panelach podłogowych nie wspomnę....Tak więc piszę to jako przestrogę-OSTROŻNIE ze szkłem.Pozdrawiam i nie życzę nikomu.
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: