Oswald
|
|
« Odpowiedz #15 : Maj 24, 2007, 21:59:50 » |
|
yo, dobrze, ze ten link znalazl sie w przyklekonym watku. Sam go kiedys widzialem, ale zapomnialem dodac do ulubionych. Jest bardzo wartosciowy. Mam jeszcze jeden link, mniej wartosciowy, ale imho tez warty uwagi. Sa tam spektra wielu lamp i sytuacji, np. zamglonego dnia: http://www.emu.dk/gym/fag/fy/inspiration/forloeb/spektrografi/index.html
|
|
|
|
|
|
|
Megg
Nowy
|
|
« Odpowiedz #16 : Lipiec 26, 2007, 15:10:22 » |
|
Witam, mam akwarium 45l 50x30x30 profilowane, chciałabym zrobić w nim akwarium roślinne ale mam za małe oświetlenie jedna żarówka 14w w pokrywie i nie wiem ile, jak i jakie jeszcze umieścić tam żarówki. Wstawiam zdjęcia pokrywy i proszę o rady.
|
|
|
|
|
|
|
akwa_man
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #17 : Lipiec 26, 2007, 16:03:05 » |
|
Przydała by się jeszcze jedna taka świetlówka. Możesz ja wstawić w tym miejscu gdzie masz otwór do karmienia, wykorzystując elektonike z żarówki kompaktowej. Tylko wtedy do karmienia trzeba będzie całą pokrywe unosić
|
|
|
|
|
|
|
Megg
Nowy
|
|
« Odpowiedz #18 : Lipiec 26, 2007, 16:17:36 » |
|
No właśnie i z tym podnoszeniem to nie wygodnie by było a świetlówka by musiała być troszkę niżej od tej standardowej bo ten otwór do karmienia jest trochę wklęsły znaczy w głąb akwarium wchodzi, nie wiem czy nie była by za blisko wody, może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
|
|
|
|
|
|
|
Nabijacz
Nowy
|
|
« Odpowiedz #19 : Sierpień 22, 2007, 10:09:15 » |
|
Można pogratulować chęci zrobienia tego. Bardzo się przyda początkującym
|
|
|
|
Chciałbym mieć własne akwarium i mam pytanko. Czy ktoś nie ma jakiejś strony www albo nie zna sklepu zoologicznego gdzie mógłbym zamówić akwarium o nietypowych wymiarach??? Pisać na PW. Z góry dzięki za odp.
|
|
|
Paskuder
Nowy
Faustus - najlepsze piwo pod słońcem!
|
|
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 25, 2007, 21:52:17 » |
|
Mam pytanko - jaka swietlowke polecacie do akwa 45l? Mam miejsce tylko na jedna i nie moge sie zdecydowac pomiedzy hagenem aqua glo i power glo... Ktora bardziej sie nada pod rybki (brzanki i neonki) oraz kilka zywych roslinek?
|
|
|
|
|
|
|
Tadeus
|
|
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 25, 2007, 22:12:59 » |
|
Ja jako jedyna swietlowke wzialbym Philips Aquarelle. Jest tania (kolo 20zl), wyprowana przez wiele osob i ma w miare pelne spektrum.
Czlonkini forum Magdallenah ma piekne akwarium roslinne, ktore bazuje tylko na tych swietlowkach. Mozna obejrzec w dziale Nasze Akwaria ;]
Pozdrawiam ;]
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2007, 12:30:45 wysłane przez Tadeus »
|
|
|
|
|
splendens
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 25, 2007, 22:22:20 » |
|
Zgadzam się z przedmówcą. Świetlówki Hagena są drogie i przereklamowane. Prosze spojrzeć tutaj: http://www.aquadesign.pl/galeria.htm Piekne akwarium, rośliny, a nigdzie świetlowek Hagena.
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 26, 2007, 01:27:28 » |
|
Ja jako jedyna swietlowke wzialbym Philips Aquarelle. Jest tania (kolo 20zl), wyprowana przez wiele osob i ma w miare pelne spektrum. Pozdrawiam ;]
tak tylko z tego cowiem to aquarella philipsa nie dostaniesz w tej mocy i rozmiarze. zaczynają się od 15W. do tego baniaka 15W też co prawda wejdzie. ale jeśli mabyć 2 x 14W to polecam ferplast (philips sprzedawany pod inną nazwą) na tył aquarelle a na przód aquasky. sprawdzona konfiguracja
|
|
|
|
|
|
|
Paskuder
Nowy
|
|
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 26, 2007, 08:54:47 » |
|
No wlasnie philipsa nie bardzo moge znalezc a pozatym nie upchne drugiej lampy do mojej pokrywy. Mam taka pokrywe jak ta na zdjeciu kolegi gdzies powyzej tylko bez profiloweanej przedniej szyby. Ktora swietlowke Hagena z tych dwoch ktore wymienilem (aqua czy power) polecalibyscie jako lapesze solowe rozwiazanie do mojego akwa?
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 26, 2007, 12:05:51 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2007, 12:09:35 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 26, 2007, 22:36:20 » |
|
No wlasnie philipsa nie bardzo moge znalezc a pozatym nie upchne drugiej lampy do mojej pokrywy. Mam taka pokrywe jak ta na zdjeciu kolegi gdzies powyzej tylko bez profiloweanej przedniej szyby. Ktora swietlowke Hagena z tych dwoch ktore wymienilem (aqua czy power) polecalibyscie jako lapesze solowe rozwiazanie do mojego akwa?
PowerGlo jest specjalisyczną lampą dla korali i bezkręgowców w akwariach morskich. Stosowanie jej w akwarium słodkowodnym mija się z celem. Dodatkowo kosztuje ona ok 25 procent drożej od AquaGlo. PowerGlo podkreśla niebieskie spektrum światła, co w akwarystyce morskiej jest pożądane ale w słodkowodnej raczej ukorzystnia rozwój glonów i co najwyżej ładnie wybarwia niebieskie ryby. AquaGlo jest optymalną lampą do akwa słodkowodnego przy przystępnej cenie. Jej spektrum jest podobne do Osram Fluora - a ta jest jeszcze tańsza i można ją dostać w markecie budowlanym.
|
|
|
|
|
|
|
Paskuder
Nowy
|
|
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 26, 2007, 22:51:34 » |
|
Ok, dzieki wszystkim za pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
arti77
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #28 : Listopad 01, 2007, 22:26:54 » |
|
Szkoda tylko ze te Hageny na ogol maja baaardzo mało Lumenów...
|
|
|
|
GLONÓW JUŻ NIE MA !! A TAK W OGÓLE TO CO TO TAKIEGO ? :-)
|
|
|
Yooleck
Nowy
|
|
« Odpowiedz #29 : Listopad 13, 2007, 16:19:46 » |
|
Mam akwarium o pojemności 112L i dwie świetlówki po 120W każda. Podejrzewam, że jest to zbyt mocne oświetlenie lecz wszystko było w jednym komplecie. Proszę o odpowiedź również na maila: julek78@wp.pl z dopiskiem "akwarium".
|
|
|
|
|
|
|
|