Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Prawidlowe oswietlenie - Przewodnik na podstawie informacji firmy Hagen
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 23
  Drukuj  
Autor Wątek: Prawidlowe oswietlenie - Przewodnik na podstawie informacji firmy Hagen  (Przeczytany 244804 razy)
ehro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #105 : Sierpień 19, 2008, 14:27:16 »

witam

chcialem sie dowiedziec jakie swietlowki polecacie do 200l akwa 2 x 39w??

dzieki;]

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #106 : Sierpień 24, 2008, 22:29:14 »

Jak myslicie, czy warto inwestować w 2 świetlówki, w 200 litrowym akwa :

aqua-glo 30W

flora-glo 30W

nie chce juz dokładać innych, czy są one warte swojej ceny i nie zachodzi juz potrzeba dokładania innych świetlówek aby sprostać wymaganiom roslin

czy moze są inne świetlówki 30W t8 wydajniejsze od tego zestawu??
Lagartoo
Nowy
*

« Odpowiedz #107 : Wrzesień 01, 2008, 20:46:16 »

Witam!!!  Wink

BARDZO proszę o pomoc bo już od kilku dni czytam wszelkie wiadomości na temat oświetlenia i jestem z tego powodu coraz głupszy w tej dziedzinie   Sad Sad Sad

Po pierwsze : co sadzicie o połączeniu takich świetlówek jak Aqua-Glo + Marine-Glo  Huh bo gdzieś wyczytałem że nie powinno się ich łączyć jeśli w akwa mają być tylko te dwa rodzaje świetlówek

Po drugie : wszelkie posty zawsze są o dobieraniu oświetlenia do akwa z roślinami, a ja nie zamierzam mieć roślin bo ma to być malawi (160 litrów wymiary 100 x 40 x 40) więc nie wiem ile "W" wystarczy, a nie chcę mieć mocnego oświetlenia

Po trzecie : jakimi innymi świetlówkami oprócz AquaGlo czy MarineGlo uzyskać "spokojne" błękitne światło? Ceny Hagenów a zwłaszcza MarineGlo są według mnie mocno przesadzone.... A nie wiem czy mają swoje odpowiedniki np w Philips'ie  Huh

Poradźcie coś proszę bo nie mam już kompletnie pomysłów jak uzyskać takie "błękitne" światło i ile ma być W żeby nie było za mocne Undecided

Jeśli jesteś w stanie zaryzykować, widok po drugiej stronie zapiera dech w piersiach....
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #108 : Wrzesień 25, 2008, 11:13:12 »

Jaka moc świetlówki do 60l przy roślinach średnio i mocno wymagających?HuhHuhHuhHuh??

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #109 : Wrzesień 25, 2008, 11:59:48 »

Lagartoo, do malawi bardzo ładnie sprawdzają się wszystkie wybarwiające świetlówki, zimnobiałe i niebieskie. Na rynku jest ich sporo bo świat nie kończy się na Hagenach Smiley

Różowe światło podobne go Aqua-glo:
Sylvania Gro-lux
Narva Colour
Philips Aquarelle

Niebieskie podobne do Marine-glo:
Narva Blue
Sylvania Coralstar

Dobre do zastosowania jako tylko jedyna świetlówka do malawi o zimnobiałym świetle jakbyś się zdecydował tylko na jedną rurę:
Hagen Power-glo
Sylvania Aquastar
Philips 965

Tu możesz sobie przejrzeć jak świecą te świetlówki:
http://saurama.aqua-web.org/

W malawi nie potrzebujesz dużo światła. Wystarczy 1 lub 2x30W.

Dolly, jaka obudowa? Ile jest miejsca na zamontowanie świetlówki? Przeważnie do 60 l przy standardowych obudowach plastikowych montowane są 15W świetlówki t8. Jeśli masz samoróbkę możesz tam zmieścić 13, 14 albo 24W świetlówki t5.
Dla średnio wymagających roślin przyjmuje się, ze minimalna ilość światła wynosi 0,5W/l ale w 60 l akwarium można pokusić się i o więcej i zamontować 3x15W t8 albo 2x24W t5. Wtedy urośnie Ci na tym wszystko bardzo wymagające lecz takie mocne światło dla początkujących nie jest wskazane bo do tego dochodzą od razu nawozy i suplementacja CO2 a czym nie każdy sobie daje radę.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2008, 08:27:35 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #110 : Wrzesień 25, 2008, 16:34:15 »

Pokrywa jest z zestawu (60cm.) a Swietlówka jak piszesz t8 15W.Jeśli dam tam roślinki typu rogatek,moczarka to im wystarczy?

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #111 : Wrzesień 25, 2008, 21:00:08 »

Tk, im wystarczy slabe swiatelko Wink (dolozenie jeszcze jednej swietlowki jest banalnie proste, sam sie niedawno przekonalem Wink )

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
czas60
Nowy
*

« Odpowiedz #112 : Październik 01, 2008, 17:51:43 »

mam akwa 200 l obudowa z drewna wyklejona folją alum 2 lampy aquasun i aquaglo hagen po 20 w czy to wystarczy  Roll Eyes
Krzyster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #113 : Październik 18, 2008, 12:23:30 »

Mam pytanko, nie chciałem zaczynać nowego wątku więc dokleję się do tego.

Na świetlówkach zbiera mi się woda, skrapla itp itd, czy to może spowodować jakieś zwarcie?
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #114 : Październik 18, 2008, 14:51:04 »

Jezeli masz szczelne oprawki to nie Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
elgritone
Nowy
*

« Odpowiedz #115 : Listopad 02, 2008, 20:58:46 »

a czy ta swietlówka moze pracować na nie-elektronicznym stateczniku? bo w opisie jest tak napisane jakby tlko t8 mogly na zwyklych a t5 i t8 na alektronicznych? Huh
michal2502
Nowy
*

« Odpowiedz #116 : Listopad 11, 2008, 22:04:07 »

Witam!!

Dopiero zaczynam przygodę z akwarystyką (tzn. miałem już kilka podejść ale kompletnie amatorskich i zakończonych fiaskiem i sprzedażą akwarium). Sprawa u mnie wygląda tak że posiadam akwarium 40x25x25, tak więc co by nie było to bardzo kiepsko i marnie Sad No ale od czegoś trzeba zacząć...chciałem zamontować dwie świetlówki tylko że po przeczytaniu większości wypowiedzi na forum nie jestem pewien czy do tak małego akwarium jest to dobry pomysł. Chciałem z tyłu zamontować coś dla roślin a z przodu dla ryb tylko nie za bardzo wiem jaki model świetlówek będzie do tego dobry....bo 2 x 15 to chyba za dużo będzie, prawda? Prosiłbym o radę i dobre słowo dla początkującego Wink Oświetlenie będę montował sam więc problem z pokrywą itd odpada.

Dzięki wielkie za każdą propozycje.

Pozdrawiam!!
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #117 : Listopad 11, 2008, 22:11:30 »

25 litrów więc 2x15 będzie zbyt dużo, poza tym 15W z tego co pamiętam mają chyba ponad 40 cm długości
są świetlówki 8W może takie x2 wtedy będzie 16W na 25l wiec 0,64W/l całkiem dobrze
dla roślin 6500K lub wyżej są nawet 10.000K, dałbym właśnie 6.500 i 10.000 roślinki będą wdzięczne
oczywiście możesz z powodzeniem hodować roślinki mniej wymagające w tak małym litrażu i wtedy mniej światła będzie potrzeba

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #118 : Listopad 11, 2008, 22:16:49 »

tylko że te 8w są chyba przy krótkie... ale można włożyć tak :
________
    _________  tylko wtedy boki będą słabiej oswietlone... ( chociaż ja tak mam w jednym akwarium i nie narzekam)
 ale może lepsza jedna 15w....?
Edit: nie no 15w to jak pisał marcinl jest dłuższa niż 40cm to odpada . Ale są świetlówki 14w Wink i mają ok 36cm długości
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2008, 22:23:33 wysłane przez ala » Zapisane

michal2502
Nowy
*

« Odpowiedz #119 : Listopad 12, 2008, 00:15:49 »

No po pierwsze dzięki za odpowiedz a po drugie świetlówki będę montował bezpośrednio do półki która znajduję się nad akwarium więc o dł. nie będzie trzeba się martwić bo wydaje mi się że w takim przypadku to lepiej trochę przydługa o pare cm niż za krótka? A jeśli można jeszcze prosić o propozycje jakiś konkretnych modeli, firmy itd?? Dużo się mówi o hagenach ale większośc forumowiczów mówi że przereklamowane?? Z tego co tutaj czytam to philipsy są dobre no ale nie znam się na tyle żebym kumał o co chodzi z widmami i kontrastami itd. Ale obiecuje się powoli wszystkiego uczyć Wink

Jeszcze raz dzięki za pomoc i czekam na kolejne sugestie.

Pozdro!!
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 23
  Drukuj  

Skocz do: