Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Prawidlowe oswietlenie - Przewodnik na podstawie informacji firmy Hagen
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 23
  Drukuj  
Autor Wątek: Prawidlowe oswietlenie - Przewodnik na podstawie informacji firmy Hagen  (Przeczytany 244800 razy)
Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #180 : Sierpień 05, 2009, 21:06:05 »

Czy ktoś pomoże dobrać mi oświetlenie do opraw G23. Zdjęcia poprzednio dodałem.

Czesc,

Nie znam sie na kompaktach z G23 ale popatrz sobie tu:

http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=1fe23ca5320f&UID=52be4d287436

jak osobiście celowałbym w to:

http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=95e092d93f8d&UID_p=1fe23ca5320f&UID=52be4d287436

i druga taka:

http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=7e74020bd1f3&UID_p=1fe23ca5320f&UID=52be4d287436

Myślę, że w sumie i tak będzie za mało światła  jeśli chcesz akwa roślinne. Pozatym, duża ilośc światłą prowadzi do podawania CO2 - więc się zastanów czy do tego dążysz ?

A może wogóle przebudować obudowę i wrzucić sobie coś na T5 - tu masz bardzo szerokie pole do popisu jeśli chodzi o wybór światłą.

PZDR

Qter

1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #181 : Sierpień 05, 2009, 21:40:04 »

Qter. Dzieki za linki. Poczytam i zobaczę co sie da zrobić.
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #182 : Sierpień 14, 2009, 18:00:30 »

Hej.Mam pytanie-czy 40 watowa żarówka energooszczędna będzie dawała takie same efekty jak 40 watowa świetlówka?
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #183 : Sierpień 14, 2009, 18:51:48 »

nie
aczkolwiek są żarówki energooszczędne o odpowiednich dla akwarystyki parametrach - K 6000 czy 6500
natomiast zwykłe nie
do tego dochodzi kształt tej żarówki

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #184 : Sierpień 14, 2009, 19:19:19 »

A taka 40 watowa na ile litrów by wystarczyła?
jamnik_sst
Bądź jak woda przyjacielu...
Zainteresowany
**

For You

« Odpowiedz #185 : Sierpień 19, 2009, 22:48:57 »

Witam serdecznie, posiadam akwarium 200 L mam w nim 2 świetlówki po 30 W T8 DAYLIGHY z tyłu oraz POWER GLO na przodzie, zakupiłem juz zestaw by zamontować klejną swietlówkę by mieć 0,5W na Litr Chciał bym jednak by była ona świetna dla roślin do tej pory znalazłem FLORA-GLo oraz OPTI PLANT czym one się różnią i którą bardziej polecacie? Chyba ze są jeszcze jakieś o których nie wiem?

Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
badyllek1993
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #186 : Sierpień 22, 2009, 22:37:42 »

Witam, wiem, że na pewno nie raz było to już wałkowane.

Mam tradycyjne 112l, oświetlenie 2x18w, brak Co2

Chciałbym wymienić sobie zwykłe świetlówki na jakieś lepsze. Mam na to powiedzmy 50 zł + przesyłka i już sam zgłupiałem. Jedni polecają Hagena (raczej się nie zmieszczę w 50 zł), inny Philipsa a inni jeszcze coś innego.

Za wielkich wymagań co do oświetlenia to ja nie mam, roślin też jakiś specjalnych brak.
Co polecacie? 2x AquaRelle Philipsa? A może coś innego?
Szukam czegoś taniego i sprawdzonego, nie chce żadnych wynalazków.

Dodatkowo planuję wsadzić pod pokrywę ż. energooszczędną np. 10W 6500k.

Co o tym wszystkim sądzicie?
blom88
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #187 : Sierpień 25, 2009, 15:37:59 »

Mam takie pytanie:
czy te świetlówki firmy Hagen (lub niekoniecznie) produkowane są również w formie T3? Bo mi przypaliła się dziś jedna jarzeniówka i tak się rozglądałem po forum i ogólnie po internecie i same jarzeniówki były tylko w formie T5 i T8 a ja mam pokrywe na dwie T3...
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #188 : Wrzesień 01, 2009, 13:31:52 »

najlepsze co możesz zrobic to wywalic statecznik magnetyczny a kupic elektroniczny
a oto zalety:
    * wysoka sprawność urządzenia ,
    * do 25% niższa moc pobierana z sieci,
    * do 50% dłuższa żywotność świetllówek (minimalny efekt wypalania elektrod dla balastów ze spowolnionym startem),
    * możliwość zasilania z sieci awaryjnej napięciem stałym 154-276V DC, zgodnie z normą DIN VDE 0108
    * brak efektu stroboskopowego (migotanie światła powodujące zmęczenie oczu),
    * brak efektów akustycznych,
    * natychmiastowe wyłączenie układu w przypadku uszkodzenia lub zestarzenia się świetlówki (brak efektu uciążliwego dla oczu załączania i wyłączania uszkodzonej świetlówki).
    * szybki lub spowolniony (0.8sek), pewny start bez efektów migotania,
    * możliwość zasilania z sieci 50 lub 60 Hz,
    * mały ciężar i gabaryt.
skopiowane ze strony-http://www.autivox.pl/vox/stelx.html

co do samych świetlówek to kupowanie Hagena to przepłacanie... jeśli planujesz świetlówkę pod rośliny to polecam aquarelle lub osram fluora wypróbowałem obydwie i jestem zadowolony, świetlówki hagena tez miałem i specjalnej różnicy nie zauważyłem pomiedzy nimi a ich tanszymi odpowiednikami.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2009, 13:36:22 wysłane przez Pethro » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #189 : Wrzesień 01, 2009, 13:46:11 »

Witam serdecznie, posiadam akwarium 200 L mam w nim 2 świetlówki po 30 W T8 DAYLIGHY z tyłu oraz POWER GLO na przodzie, zakupiłem juz zestaw by zamontować klejną swietlówkę by mieć 0,5W na Litr Chciał bym jednak by była ona świetna dla roślin do tej pory znalazłem FLORA-GLo oraz OPTI PLANT czym one się różnią i którą bardziej polecacie? Chyba ze są jeszcze jakieś o których nie wiem?
a jaki zestaw kupiłeś pod t5 czy t8 ?

dobre są jeszcze osram fluora, aquarelle itp Specjalnych róznic pomiedzy nimi niema, najważniejsze jest jednak ilość, później dopiero jakość w przypadku roślin
Dla przykładu jeśli masz odpowiednie widmo w świetlowkach a natężenie jest za małe to rośliny padną ale jeśli jest duze natezenie swiatła nawet o niewłasciwym widmie to rosliny sobie poradzą.

Przy wyborze tez nie kieruj sie iloscia lumenów bo to dla roslin niewłasciwy wskaźnik gdyż lumen to jednostka która okresla ilość swiatła najlepiej widzialnego dla ludzkiego oka np:
światło zielone o tej samej mocy i natezeniu co swiatło czerwone będzie o wiele jasniejsze dla ludzkiego oka mimo ze rosliny by lepiej rosły pod ty m czerwonym swiatłem które wydaje sie ciemniejsze...
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #190 : Wrzesień 04, 2009, 22:42:50 »

Witam,mam świetlówki jak w podpisie,power glo i aqua glo od hagena mają już ponad rok czasu więc przydało by się je wymienić,stąd moje pytanie,kupić te same czy może jakieś inne :>
Chodzi po prostu o to co polecacie przy pozostałych świetlówkach dla uzyskania jak najlepszego efektu ? Dodam że obecne oświetlenie bardzo mi się podoba no ale zawsze może być lepiej :>

akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #191 : Wrzesień 14, 2009, 22:05:17 »

Odopowie ktoś ?Smiley
Jutro będe w krakowie i jak coś to bym dokupił nowe świetlówki Smiley

Pozdrawiam

Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #192 : Wrzesień 16, 2009, 14:04:55 »

Czesc,

Jeśli jesteś zadowolony z tego co masz (ładnie wygląda, roślinki rosną) to zostaw. Jak to mówią LEPSZE WROGIEM DOBREGO Wink

PZDR

Qter

akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #193 : Wrzesień 16, 2009, 15:25:55 »

Dzięki,no to za tydzień na giełde do krakowa znowu na zakupy Smiley : po power glo i aqua glo Smiley

Pozdro i dzięki

Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #194 : Wrzesień 16, 2009, 23:12:50 »

eh... zazdroszcze wam z tą giełdą - w wawie niestety nic z tego... - najbliżej chyba mamy tylko do Łodzi...

PZDR

Qter

Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 23
  Drukuj  

Skocz do: