Witam serdecznie, posiadam akwarium 200 L mam w nim 2 świetlówki po 30 W T8 DAYLIGHY z tyłu oraz POWER GLO na przodzie, zakupiłem juz zestaw by zamontować klejną swietlówkę by mieć 0,5W na Litr Chciał bym jednak by była ona świetna dla roślin do tej pory znalazłem FLORA-GLo oraz OPTI PLANT czym one się różnią i którą bardziej polecacie? Chyba ze są jeszcze jakieś o których nie wiem?
a jaki zestaw kupiłeś pod t5 czy t8 ?
dobre są jeszcze osram fluora, aquarelle itp Specjalnych róznic pomiedzy nimi niema, najważniejsze jest jednak ilość, później dopiero jakość w przypadku roślin
Dla przykładu jeśli masz odpowiednie widmo w świetlowkach a natężenie jest za małe to rośliny padną ale jeśli jest duze natezenie swiatła nawet o niewłasciwym widmie to rosliny sobie poradzą.
Przy wyborze tez nie kieruj sie iloscia lumenów bo to dla roslin niewłasciwy wskaźnik gdyż lumen to jednostka która okresla ilość swiatła najlepiej widzialnego dla ludzkiego oka np:
światło zielone o tej samej mocy i natezeniu co swiatło czerwone będzie o wiele jasniejsze dla ludzkiego oka mimo ze rosliny by lepiej rosły pod ty m czerwonym swiatłem które wydaje sie ciemniejsze...