Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada 97l akwarium  (Przeczytany 3087 razy)
CyFer
Stały użytkownik

« : Grudzień 19, 2006, 14:18:33 »

yo yo yo
Mam akwarium 97l. Trzymam w nim około 18 molinezji (17 czarnych, jedna słoneczna), 4 mieczyki, 3 neonki, 5 kirysków pstrych, 3 zbrojniki 2 małe i jeden taki większy (jak będzie na ściance akwarium to przystawie linijke i zobaczę ile ma około cm^^) oraz jedna ryba (której nieznam nazwy). Mówię na nią "sum" bo wygląda na jakąś sumowatą. Poziome czarne paski na ciele, wąsy, ubarwiona na szaro z białym brzuchem + oczywiscie paski. Mam ją 5 lat i jakoś nigdy nie zastanawiałem się nad nazwą^^
Akwarium największe nie jest, więc chciałbym się zapytać czy ilość ryb w nim jest (nie)wystarczająca. Jeżeli ryb jest za dużo to z czego zrezygnować...

kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Grudzień 19, 2006, 14:41:06 »

jest wystarczająca. lepiej nie dokupuj nic więcej.
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 19, 2006, 15:35:38 »

no duzo tych ryb mieczyki sa zaduze zostaw sobie 2 i molinezje po co ci ich az tyle wydaj polowe i dokup wiecej neonow 3 to takie minimum
a jesli  hcodzi o suma to daj zdiecie lub jakis link jak on wyglada \

no wiec jak sie pozbedziesz tych ryb to dopiero pomysl nad kupnek innych
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 19, 2006, 16:24:25 »

Nigdzie nie pisałem, że chcę jakieś kupić Tongue Poprostu w akwa 30l mam około 5x małych na ok. 0,5-1cm molinezji i pare gupików malutkich i wkońcu będę musiał je też gdzieś dać Tongue

Co do mieczyków to napoczątku były 3 samice i samiec, ale jedna samica zamieniła się w samca i teraz jest 2 vs 2^^

3 neonki mam od dziadka (tak jak wszystkie inne ryby Tongue) ponieważ dałem mu pare molinezji słonecznych, a dziadek chciał się odwdzięczyć. Jak będzie mniej tych molinezji to pomyślę nad większą ilością neonków.

Zapomniałem dodać, że w akwarium pływa też około 5 gupików Smiley

Sumowi zdjęcia nie zrobie, ponieważ mam strasznie słaby aparat i ani jednego zdjęcia mi się nie udało zrobić, ale w necie widziałem gdzieś jego zdjęcie to zaraz umieszczę.

Edit:

Ten w paski z rogu, tyle, że ma normalne oko i dłuższe wąsy Tongue
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2006, 16:27:49 wysłane przez CyFer » Zapisane

skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 19, 2006, 20:22:17 »

tez mialem kiedyc takirego suma i wiem  ze trzeba na nie uwarzac poniewaz moga zjadac male rybki np neony  gupiki mi je zjadal wiec uwazaj na niego wiec wydaj go lub wszystkie male ryby ale molki moga zostac  Smiley
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 19, 2006, 20:41:26 »

Jak go dostałem 5 lat temu (no niecałe 5 ale uogólniam) to trzymałem go w 60l akwarium (wtedy myślałem, że to bardzo duże Tongue). Niezjadł mi ani jednej rybki. Rzadnej ryby nie atakuje. Kilka miesięcy temu został przeniesiony do 97l. Mój zbrojnik (ten największy z moich trzech. Zmierzyłem go^^ i ma 14-15cm) cały czas wypędzał tego suma z jaskini zrobionej z korzenia, dokupiłem drugi korzeń, który tworzy drugą jaskinię i teraz obaj siedzą w tej drugiej bo jest większa^^

Tak więc sum spokojny. Jedyne co mnie denerwuje jest to, że jak światło jest zapalone to siedzi ciągle w jaskini. Czasem wyjdzie po pokarm, a jak zgasze to buszuje po całym akwa. Tak więc noc jest jego^^

Adek 15
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 19, 2006, 21:38:51 »

To jest kirisknik i może atakować małe rybki głównie w nocy  , więc uważaj na niego.
Lepiej oddaj go komuś i zamien go na stadko kirysów.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2006, 21:40:27 wysłane przez Adek 15 » Zapisane

Aqwa 50 l
molinezje,danio,kiryski,zbrojnik,neonki,gupiki
gg 9512656
Adek 15
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 19, 2006, 21:39:20 »

wiec jak zrobisz oddasz go czy bedziesz go trzymał???

Aqwa 50 l
molinezje,danio,kiryski,zbrojnik,neonki,gupiki
gg 9512656
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 19, 2006, 23:09:09 »

mu nie chodzi o kirysnika tylko o tego drugiego (chyba )a one sa takie za jak jast swiatlo to ucieka u mnie tez byl spoko ale jak kupilem neony to sie zaczela rzez no ale uwazaj
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 20, 2006, 14:06:04 »

Chodzi oczywiście o tego w takie paski^^
Niebędę się go pozbywać, bo skoro przez 5 lat mi szkód nie zrobił, to jest sens nagle go oddawać?  Zresztą jakbym go oddał a dokupił neonki to by ryby miały mniej miejsca, ponieważ sum to praktycznie siedzi w tej jaskini a neonki by pływały w tej części zbiornika co np. molinezje. Ile taki sum żyje?

skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzień 20, 2006, 14:14:47 »

jak go chcesz zostawic to nie dokup[uj neonow ani nic ich wielkosci a pozatym to naprawde ciekawa ryba szkoda ze sie przez caly czas chwa
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 20, 2006, 14:18:47 »

Kiedyś widziałem je w sklepie po 15 zł jeden (chyba młode bo około 2 razy mniejsze od mojego) i były w małym akwarium z zapalonym światłem. Biedactwa Sad

To, że się ciągle ukrywa to zabardzo nie przeszkadza, ponieważ podczas dnia jest czasem zgaszone światło i widzę go w akcji  Cheesy Jedyne co mnie w nim denerwuje jest to, że muszę go karmić przed zaśnięciem kiedy gasze światło w akwa -_-

Jorgus
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Grudzień 20, 2006, 14:48:08 »

Czy ktoś wie jak się ten sum nazywa ?
Tez mam takiego od dawna .Faktycznie to rozbójnik -atakuje mniejsze ryby w nocy -ciagle widzę że mają uszkodzone płetwy a młode głupiki znikają bez śladu .
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 20, 2006, 15:14:04 »

A mój jest spokojny Smiley Czasem obserwuje go przy zgaszonym świetle. Widocznie tyle siedział z innymi rybami, że przyzwyczaił się do nich i został nierybożercą^^

skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Grudzień 20, 2006, 21:22:57 »

ja nie zmienialem obsady od dawna a i tak atakowal ryby najwieksza ofiara byl miedziak ktorego tak poturdowal ze trafil on(ten nieszczesny miedziak)do zolwia Sad
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: