Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z testem na NO3  (Przeczytany 5395 razy)
wojto
Nowy
*

« : Grudzień 20, 2006, 22:02:09 »

Witam!!!

Nie tak dawno po raz pierwszy kupiłem testy na NO2 i NO3 firmy SERA. NO2 wyszlo 0 wiec sie ucieszylem. Niestety NO3 wyszło ponad 40 mg/l. Dokładniej nie mierzylem bo nie mialem wody destylowanej potrzebnej do zbadania gdy wartosc jest wieksza niż 40 mg/l. Zmierzyłem wode w kranie i wyszło to samo. Zmierzyłem wode ze żródełka z którego zawsze  brałem wode do akwa(tww 0 , Two 12), i tez wyszło ponad 40mg/l. Mowie kurde nie ma co kupowac wody destylowanej bo i tak trzeba jak najszybciej sprawic sobie filtr RO. Dzis go wkońcu podłączyłem i ku mojemu zdziwieniu na NO3 wynik znowu taki sam. Tww osmoza zbiła do zera, wiec ja dobrze podłączylem.

Powiedzcie prosze czy to 100% jest wina Testu SERY czy jednak isnieje jakas inna możliwość.

Pozdrawiam
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Grudzień 21, 2006, 09:22:10 »

mam test sery na NO3 i jest w porządku. napisz jak go używasz.
niemniej nie mogę powiedzieć czy filtr RO usuwa azotany z wody tak jak związki wapnia bo nie mam ich w kranie.
jeśli nie masz wody destylowanej to sprawdź test na deszczówce- nie takiej z wiadra czy beczki tylko z chmurki prosto  Wink albo jak spadnie śnieg. tam nie ma prawa być azotanów.
nawiasem to skandal że sprzedają ci wodę zatrutą azotanami Angry.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 21, 2006, 10:19:11 »

A moze kupiles testy juz przeterminowane.
Tez uzywam testow sery do mierzenia NO3 i wynik zawsze byl rozny po zbadaniu kranowy i wody z akwarium. W kranie zawsze mialem zero.

pozdrawiam
asmi
wojto
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 21, 2006, 11:02:29 »

na spodzie kartonika  jest nadruk:  CH 2-05  MHD  04-2010   17951211 L1.
Wnioskuje , ze termin waznosci jest do 04.2010. Szkoda mi kasy na inny test bo w ostatnim czasie duzo kasy wydalem na akwa.Kupie inny gdy bede na 100% wiedzial, ze tan jest trefny. Jezel chodzi o sposób jak go przeprowadzam to nie chce mi sie pisac bo bym mysial skopiowac instrukcje obsługi.

filtr RO mam ten:
http://www.allegro.pl/item146696585_osmoza_100gpd_membrana_vontron_hurt_iso_9001_.html

mam pytnie: czy fitr RO usuwa azotany.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2007, 09:00:37 wysłane przez wojto » Zapisane
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 21, 2006, 11:15:07 »

U mnie rurowit, jak pisalem, jest bez azotanow wiec moj filtr RO ich nie usuwa  Grin . Natomiast inni piszacy np. na forum paletkowym, ktorzy maja azotany w rurach twierdza, ze sa one usuwane.

pozdrawiam
asmi
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 21, 2006, 19:12:07 »

Od dłuższego czasu używam testu NO3 Sery (dodatkowo Fe i PO4 tej samej firmy) i nigdy nie miałem z nimi problemów.
Sprawdź jeszcze wodę z wodą destylowaną, możliwe że z RO coś nie tak.
U mnie w kranie poziom azotonów jest ok 5 - 10 ppm, po przepuszczeniu przez filtr RO niewykrywalny.

385 l - dyskowce
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #6 : Grudzień 28, 2006, 11:19:31 »

a dobrze podlaczyles ro ? ten kabelk gdzie z niego szybciej woda uchodzi to do scieku ten wolniejszy do waiderka
wojto
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 28, 2006, 14:26:33 »

dobrze podłączylem na pewno bo zbilem twardosc. to na 99% felerny test po nowym roku kupie nowy i napisze jaki wynik. w mojej miejscowosci jest tylko test na azotany firmy zoolek. Nie mam czasu jechac do Leszna. Napiscie prosze czy ten zoolek dobrze bada azotany bo moge go kupic juz dzis.

Pozdrwiam papa

wojto
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 29, 2006, 20:20:04 »

nie kupilem tego testu zoolek bo termin mial do 10.2006.
Ale kupilem wode destylowaną w aptece. przeprowadzilem testy i mialem nastepujace wyniki.

sama destylowana - wynik  0
destylowana 10 i RO 10 - wynik ponad 80mg/l
destylowana 15 i RO 5 - wynik ponad 160mg/l
destylowana 18 i RO 2- wynik pomiedzy  0-50 mg/l tzn ze kolor nie byl calkiem zolty ale brakowalo mu tez do koloru kremowego.

badalem tylko RO bo woda w akwa i kranie dowala kolor czerwony juz po 4 kroplach odczynnika nr 3 a RO dopiero po kilkunastu sek. w instrukcji pisze ze trzeba dac 6 kropli numeru 3 i poczekac 5 minut.

we wtorek kupie inny test w lesznie i mam nadzieje ze sie okaze ze nia mam w kranie tylu azotanow bo wtedy chyba sprzedam akwa i sprzet.

jesli by sie okazalo ze jednak mam takie wysokie stezenie azotanow w kranie to czy nie jest to trujace nie tylko dla ryb ale takze dla czlowieka?
wojto
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 30, 2006, 18:46:55 »

dzis kupilem inny test sery na no3. wyniki sa troszke nizsze ale i tak wysokie.

RO - 20mg/l

kranowa 160

dziwi mnie to, ze RO wyszlo 20 przy proporcji 5 i 15 (kolor kremowy) a przy 10 i 10 wyszedł kolor ciemno czerwony (ponad 80) ale moze zle odrozniam odcienie czerwieni.

ac jak robie w proporcji 2 i 18 to wyniki są nizsze i dla kranowy wyszedł kolor kremowy czyli 50mg/l

wydaje mi sie ze  na fiolce jest zle zaznaczone 2ml

czy ten proszek (odczynnik nr2) musi sie calkowicie rozpuscic bo u mnie caly czas plywa na powierzchni plynu nawet jak bardzo dlugo wstrzasam.

co mam zrobic z tak wysokimi azotanami?

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 31, 2006, 00:00:46 »

W teście Zooek`a ten proszek również nie rozpuszcza się, ale dokonując pomiaru i używając wody ro powinieneś odczekać przynajmniej  kilkanaście minut.

385 l - dyskowce
wojto
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 11, 2007, 17:02:57 »

dzisiaj bylem w Miejskim zakladzie uslug komunalnych zapytac sie o sklad chemiczny wody. gdy zadalem pytanie gosciu zrobil sie blady, jakby lekko przestraszony. po moim wyjasnieniu ze mam akwarium i mi rosna glony lekko sie uspokoil i powiedzial ze maja warunkowe zezwolenie od sanepidu. mowie ze pewnie macie problem z azatanami, on potwierdzil.  skserowal mi wyniki badania sanepidu z polowy wrzesnia 2006 , gdzie zawartosc  azotanow wynosi 80mg/l. Pytam sie czy nie ma wynikow z pozniejszych badan a on mowi, ze we wrzesniu badali ostatni raz. mowie mu ze mi wyszedl wynik ok 160mg/l on mowi ze to niemozliwe. moim zdaniem gosciu mogl sciemniac i dal badanie z wrzesnia bo wtedy azotany byly najmniejsze.

mam pytanie, czy poziom azotanow w wysokosci 80mh/l jest szkodliwy dla czlowieka

jak szkodliwe dla czlowieka  jest stezenie 160 mg/l

wspomne , ze M3 wody u mnie kosztuje prawie 7 zlotych

powiedzcie mi prosze jaki jest nalepszy sposob na te azotany. slyszalem a jakichs saszetakach wkladanych do filtra. czytalem tez w poradnikach tetry o easy balance. mysle tez o denitratorze zrobionym z  weza.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2007, 17:04:39 wysłane przez wojto » Zapisane
kafarski
Gość
« Odpowiedz #12 : Styczeń 12, 2007, 09:44:42 »

czy jest szkodliwy poziom 80ppm - pewnie nie jest , zależy kogo zapytasz- czy lekarza czy też gościa z wodociągów.
z wikipedii- ''Azotany w wodociągowej wodzie pitnej
Polskie normy dopuszczają zawartość azotanów do 50 mg/l.''
myślę że jest szkodliwe bo nerki muszą to w końcu oczyścić a co się dzieje z tym potem to nie wiem -albo są wydalane z organizmu albo odkładane jak każda trucizna w wątrobie...a może w ogóle gdzie indziej? ja bym stawiał na mózg -sądząc po co niektórych politykach  Wink
bardzo droga jest ta woda- 7złotych za metr 3 .
usunąć azotany można przez gęste obsadzenie zbiornika- choć w tak wysokim stężeniu miałyby problemy ze wzrostem, lub kationitami. metoda skuteczna- regeneruje się solą kuchenną niejodowaną. dla twojego zdrowia zainwestowałbym w dobry filtr ro z mineralizatorem dla ciebie samego. zastanawia mnie ten twój filtr RO- podobno nie powinien puszczać azotanów do wyprodukowanej wody. tak przynajmniej utrzymują użytkownicy filtrów na innych forach i grupach ,którzy mają też azotany w kranie.
wojto
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 20, 2007, 12:37:58 »

w koncu wiem na czym stoje

wyniki wychodily mi inne niz sa w rzeczywistosci piniewaz na fiolce sery jest zle zrobiona podzialka. zorientowalem sie za pomocą strzykawki.

teraz wyniki sa nastepujace:

kranowka ok 100

ro ok 20

kafarski
Gość
« Odpowiedz #14 : Luty 21, 2007, 09:21:49 »

100mg/l to i tak za dużo.
rybom nic chyba tylko topić i łapać deszczówkę , ale tobie? mam nadzieję że wodociągi kupią jakiś kationit  Undecided
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: