Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Kotek92 [54l] UPDATE  (Przeczytany 8239 razy)
Damian1pol
Nowy
*

50 000 wiadomości

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 28, 2007, 11:54:41 »

Nie zgodze się z tobą Patryk ja sądze ze należy dać duży trawnicze Wink
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 28, 2007, 14:00:46 »

no tak trawniczek, tylko że oświetlenie jest wręcz mizerne Wink A rośliny które znam i które nadają się na trawnik mają duże wymagania. Oświetlenie to nie problem bo w każdej chwili mogę dodać jeszcze jedną 15W ale wtedy przychodzi problem z glonami, bo nawozów i CO2 nie stosuje. Już tak nie przesadzajcie z tymi ocenami Wink Akwarium nie jest takie ładne Wink a to dlatego że prawie nic przy nim nie robie oprócz podmian wody i karmienia rybek Wink
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 29, 2007, 11:04:06 »

Mnie sie akwarium podoba Cheesy  zeczywiscie dalabym jakis trawniczek na przod, wtedy byloby lepiejniewiem bo na roslinkach az tak bardzo sie nie znam ale przycielabym te wysokie zeby nie zajmowaly calego lustra wody Good !
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2007, 11:08:13 wysłane przez paupuk2 » Zapisane
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 29, 2007, 12:58:47 »

bardzo ładne aqwa  Good !

[45] [15] [4]
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #19 : Sierpień 05, 2007, 22:09:08 »

Super.

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #20 : Sierpień 13, 2007, 21:53:07 »

Witam ! Dodałem jeszcze ciepłe zdjęcie, dopiero robione. Jak widać obsada rybna jak i innych mieszkańców się nie zmieniła. Nurzaniec się nieco rozrósł i Microsorum. Anubias ogloniony Roll Eyes, ale za to mech jawajski pięknie rozrasta, może tego na zdjęciu nie widać bo wczoraj robiłem podmianę i zawsze go upycham ;]. Z tym mchem to najlepiej by było na jakiś korzeń ale trzeba ten korzeń najpierw znaleźć  Grin Ogólnie nic nie zmieniałem i jest wszystko ok Smiley

p.s czy Wam też świderki wchodzą do filtra ? Ja już chyba 10 razy w nocy wyłączałem filtr bo jeden ślimak dostał sie do wirnika i było słychać na całe mieszkanie, i raz wirnik by sie zaciął, nie wiem co  z tym zrobić, przywiązać gazę lub coś w tym stylu ? Ale wtedy chyba by wydajność filtr chyba spadła.

Pozdrowienia ! 
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Sierpień 13, 2007, 23:22:15 »

fajne akwarium aby tak dalej, mam dla ciebie alternatywe na trawnik, wez plaski kawalek drewna owin go jawajem i poczekaj tydzien efekt gwarantowany, i nie ma problemu ze slabym swiatlem, dodaj jakis roslinek na 1 plan
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2007, 23:29:29 wysłane przez adriano210 » Zapisane

Maxiger
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Sierpień 18, 2007, 15:48:28 »

Bardzo ładne aqa
pozdrawiam,

GG: 3700299
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #23 : Październik 27, 2007, 18:05:26 »

Trochę odświeżyłem pierwszy post. Można rzec, że jest nowa aranżacja, choć muszę jeszcze trochę popracować i poczekać aż wszystko się unormuje. 3 nowe gatunki roślin : Gałęzatka, Bakopa i Zwartka. Tej ostatniej nie widać, jest za Anubiasem w prawym rogu. Nie widać jej, bo liście leżą na podłoże i nie wiem czy się wyprostują. Jak widać cały czas Anubias jest zagloniony, nie wiem dlaczego Huh Ma ktoś może na to jakiś pomysł ? Mech i nurzańce bardzo ładnie mi rosną, choć nie idealnie tak jak bym to ja chciał  Wink Ogólnie trzeba poczekać na wzrost Bakopy i Zwartki. Porządek muszę również zrobić z Anubiasem i Microsorum ale nie wiem jak się za to wziąć... Mech zrobiłem tak jak Adriano210 napisał, ale użyłem do tego kawałków kokosu i czekam na następne partie mchu Wink Mam problemy z szybami, jakieś 2 tygodnie temu trochę zaniedbałem szyby i nie czyściłem i teraz nie mogę ich odglonić. Na zdjęciu widać je na dole, od razu nad żwirkiem, jest na to sposób ? Ogólnie rybki mają się dobrze (mam taką nadzieję  Grin)
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2007, 18:08:45 wysłane przez Kotek92 » Zapisane
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Listopad 23, 2007, 22:05:28 »

kotku a ty wiesz co to są czysciki magnetyczne, albo skrobaczka do szyb?? fajny układ roslin i wogle, ale widac to ze sa w bardzo słabej formie (glony i czarne liscie) pewnie akwarium ustawione naprzeciw okna. no zycze powodzenia...

glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Listopad 23, 2007, 22:05:52 »

kotek a ty wiesz co to są czysciki magnetyczne, albo skrobaczka do szyb?? fajny układ roslin i wogle, ale widac to ze sa w bardzo słabej formie (glony i czarne liscie) pewnie akwarium ustawione naprzeciw okna. no zycze powodzenia...

moze ktos zgłosic tego posta moderatorowi zeby go skasował ??
przez przypadek dwa razy wyszło Roll Eyes
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2007, 22:08:07 wysłane przez glonojad » Zapisane

Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #26 : Listopad 28, 2007, 22:08:03 »

Dnia 28.11.07 w godzinach popołudniowych zmarła jedna z pięciu moich Brzanek. Dlaczego padła, nie umiem wytłumaczyć.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Listopad 29, 2007, 14:03:19 »

miała jakieś objawy "chorobowe"? mogła po prostu zdechnąć ze starości.

a swoją drogą mierzyłeś ostatnio parametry wody (no3, po4, fe). niby nie nawozisz ale przy braku niektórych pierwiastków inne np azot mogą się kumulować. wymiany wody mogą pomagaćale nie koniecznie. sprawdż też sobie stężenie azotu w kranówie którą lejesz.

mógłbyś w końcu wygrać tę walkę zglonami. na twoim miejscu bym zdecydowanie dosadził roślin, zwiększył oświetlenie i zaczął nawozić a nie tak na łatwiznę.
takie utrzymywanie zbiornika jest wygodne ale przy założeniu że ci glony nie rosną nadmiernie i cinie przeszkadzają. ale mikrosorium i anubiasa maszw fatalnym stanie.

Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #28 : Listopad 29, 2007, 14:21:28 »

miała jakieś objawy "chorobowe"? mogła po prostu zdechnąć ze starości.
Zadnych objaw, poza, że przed śmiercią trudno oddychała i nie mogła pływać.

mógłbyś w końcu wygrać tę walkę zglonami. na twoim miejscu bym zdecydowanie dosadził roślin, zwiększył oświetlenie i zaczął nawozić a nie tak na łatwiznę.
takie utrzymywanie zbiornika jest wygodne ale przy założeniu że ci glony nie rosną nadmiernie i cinie przeszkadzają. ale mikrosorium i anubiasa maszw fatalnym stanie.
Nie wiem czy bym sobie z tym poradził, nie mam czasu nawet na podmianę i robię ją co 2 tyg.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Listopad 29, 2007, 14:45:25 »

Nie wiem czy bym sobie z tym poradził, nie mam czasu nawet na podmianę i robię ją co 2 tyg.
no to na pewno krok naprzód i wymaga poświęcenia trochę czasu ale warto go zrobić żeby ci się nie zapomniało o tym że masz ten baniak.

zawsze możesz zacząć nawozić tylko przy podmianach, a z czasem zwiększać dawki i przjść też na codienne nawożenie. w końcu jeden czy dwa psiknięcie do baniaka dziennie to w końcu nie dramat. ale twój wybór. jak chcesz mieć baniak bezobsługowy ale z dużą ilością roślin to załóż sobie low techa na ziemi ogrodowej. nie będziesz musiał nawozić wody, podawać co2, podmiany rzadko, światła ci wystarczy. tylko ryby i pokarm i na takim nawożeniu też ci baniak pociągnie. możesz nawet z filtracji zrezygnować.

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: