Witam, jestem nowy na forum a do akwarystyki wracam po ok 12 latach wiec mam pewne doswiadczenie aczkolwiek wiele rzeczy jest dla mnie nowych.....
kupilem na poczatek akwarium 54 L , jak narazie plywa w nim:
11 neonow zielonych
6 kiryskow
1 Loricaria red (koles w zoologiku powiedzial ze dorastaja do 7-8 cm ale sam juz znalazlem stronke gdzie pisza ze do ok 12 wiec moze mu byc za ciasno ale tak sobie mysle ze jesli mu zapewnie sporo kryjowek - korzen kokos i zacienione dno to moze zdzierży takie akwarium
)
jest jeszcze 5 miedzikow ale po 3 dniach widze ze bede sie musial ich pozbyc jak najszybciej bo terroryzuja neony
zastanawiam sie nad jeszcze jedna lawica do neonkow, zamiast miedzikow... na forum poleciacie najczesciej neony czarne ale przyznam szczerze - niezbyt mi sie podobaja, moze macie jakies inne sugestie ?
W planach mam jeszcze 2 pielegniczki Ramirezy no i moje ulubione z lat dziecinstwa proporczykowce z Cap Lopez ( o ile gdziekolwiek dostane bo zjezdzilem cale miasto i lipa) - co o tym sadzicie ewentualnie czy mozecie polecic mi inne rybki z tego typu (proporczykowce czy szczupienczyki ktore dawalyby rade w podobnym akwa ?
No i jeszcze jedno - w jakiej formie podajecie zbrojnikom parzona marchewke ? w wiekszym kawalku czy jakas rozdrobniona bo jakos moja loricaria nie chce sie jej czepic
) to chyba tyle na poczatek
pozdrawiam i wesolych !
P.S. czy miedziki Waszym zdaniem możnaby trzymac w 20L ?