Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada do neona  (Przeczytany 3923 razy)
damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« : Grudzień 24, 2006, 20:45:27 »

Witam, jestem nowy na forum a do akwarystyki wracam po ok 12 latach wiec mam pewne doswiadczenie aczkolwiek wiele rzeczy jest dla mnie nowych.....

kupilem na poczatek akwarium 54 L , jak narazie plywa w nim:
 11 neonow zielonych
 6 kiryskow
  1 Loricaria red (koles w zoologiku powiedzial ze dorastaja do 7-8 cm ale sam juz znalazlem stronke gdzie pisza ze do ok 12 wiec moze mu byc za ciasno ale tak sobie mysle ze jesli mu zapewnie sporo kryjowek - korzen kokos i zacienione dno to moze zdzierży takie akwarium Smiley )
 jest jeszcze 5 miedzikow ale po 3 dniach widze ze bede sie musial ich pozbyc jak najszybciej bo terroryzuja neony  Sad
zastanawiam sie nad jeszcze jedna lawica do neonkow, zamiast miedzikow... na forum poleciacie najczesciej neony czarne ale przyznam szczerze - niezbyt mi sie podobaja, moze macie jakies inne sugestie ?
 W planach mam jeszcze 2 pielegniczki Ramirezy no i moje ulubione z lat dziecinstwa proporczykowce z Cap Lopez ( o ile gdziekolwiek dostane bo zjezdzilem cale miasto i lipa) - co o tym sadzicie ewentualnie czy mozecie polecic mi inne rybki z tego typu (proporczykowce czy szczupienczyki ktore dawalyby rade w podobnym akwa ? 

No i jeszcze jedno - w jakiej formie podajecie zbrojnikom parzona marchewke ?  w wiekszym kawalku czy jakas rozdrobniona bo jakos moja loricaria nie chce sie jej czepic Smiley)     to chyba tyle na poczatek Smiley pozdrawiam i wesolych !  Afro

P.S. czy miedziki Waszym zdaniem możnaby trzymac w 20L ? 
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2006, 01:19:52 wysłane przez damianos » Zapisane
Adek 15
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Grudzień 25, 2006, 13:13:39 »

Zamiast proporczykowca kup sobie stadko rozbor klinowych   bardzo ładnie sie prezentują z neonkami mysłę  ze 7-10 sztuk bedzie jak najlepsze Grin
dodaj parke pilelegnicze ramireza albo pretniki karłowate i będzie git Grin

Aqwa 50 l
molinezje,danio,kiryski,zbrojnik,neonki,gupiki
gg 9512656
kamcio
siemka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 25, 2006, 14:57:21 »

ja polecam żałobniczki, piękne stadne rybki Wink

malawi 200l, amazonka 54l, ogólne 30l, w niedalekiej przyszłości najprawdopodobniej kotnik dla pysi około 70l Smiley gg:4472823

www.e-akwarium.com

Zapraszam i pozdrawiam Kamcio:)
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 25, 2006, 16:02:32 »

Możesz jeszcze do tego akwarium dać parkę pielegniczek i już styka. Miedzików w 20L się nie trzyma.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 25, 2006, 17:12:05 »

stadko rozbor i ramirezy to bedzie dobrze a marchew podaje sie w wiekrzych kawalkach
damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 25, 2006, 23:15:23 »

na poczatek serdeczne dzieki za info, szczerze to tez sklanialem sie do razborek ale koles w sklepie mnie zniechecil - "lepiej nie mieszac ameryki z azja...."   no i wzialem miedziki ktore w prawdzie krzywdy neonom nie robia ale mocno je stresuja...

bardzo podobaja mi się bystrzyki (ozdobny/barwny) i barwieńce, coprawda nigdzie nie znalazlem jeszcze takich informacji ale obawiam sie czy ich zachowanie nie jest podobne do miedzikow - czyli pogonie za innymi mniejszymi rybkami....  co spowoduje ze neony beda ukrywac sie przy dnie i miedzy roslinami....

dodatkowo jesli ktos z Was hoduje drobnoustka obrzezonego/Beckforda i moglby cos napisac o ich zachowaniu wzgledem innych rybek to bylbym wdzieczny  Wink

pozdrawiam !
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 26, 2006, 11:03:24 »

Ja kiedyś miałem drobnoustka Beckforda żył dość długo i żadnej z moich rybek typu razbora, żalobniczka i neonek nic nie zrobił. Polecam tą fajną rybkę  Wink ponieważ jest  Good !

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #7 : Grudzień 26, 2006, 11:22:45 »

do neonow pasuja tez otoski jedna zasada nie mieszaj rybek a akwarium z wiekszymi od neonow neony nie lubia wiekszych rybek od siebie chyba ze ryby denne jak ja mam zbrojnika niebieskiego i bocje ale  moj zbiornik to 200 l
damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Grudzień 27, 2006, 14:25:46 »

no dobra to w akwarium plywa 11 neonow, 6 kiryskow, rudi i 2 ramirezki, miedziki poszly do sklepu za tyle ile bylo naklejone na akwa Smiley

ciagle mysle nad czyms do gornej partii wody, zwlaszca proporczykowcem z Cap Lopez, pan Kornobis napisal ze pasuja do kasaczowatych pytanie tylko co z ramirezami no i z tego co widze to spora rozbieznosc w temperaturze wody miedzy nimi.....  moze jakas inna spokojna odmiana proporca......
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #9 : Grudzień 28, 2006, 11:12:58 »

masz male akwarium nie szlaej z obsada 54l brutto jak sobie odejmniesz ozdoby podloze to wyjdzie ze masz netto okolo 40 l  zarybisz za bardzo akwarium i pojawia sie porblemy z parametrami wody jak dla mnie juz masz za wiele ryb
damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Grudzień 28, 2006, 12:28:53 »

narazie nie mam zamiaru nic dokladac, nad proporczykowcami caly czas sie zastanawiam i zbieram informacje, a co do wielkosci obsady to neonow kupilem tak duzo bo liczylem sie ze stratami a 3 kiryski to niespodzianka od mojej kobietki Wink

mam jeszcze jedno pytanie odnosnie ramirezek co do rozroznienia plci, maja niecale 3 cm wiec ciezko z tym jak narazie, nie bylo brutalnych spiec ale ten 100% samiec niekiedy skubie nibysamice,zdarza sie ze jak do niej podplywa to ona odwaraca sie do niego ogonem najczesciej pod katem ok 90 stopni i sunie tak na niego Smiley nie widzialem zeby nibysamica atakowala samca, czasem do niego podplywa postroszą sie chwile ale potem on ją pogoni Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: