darek
Nowy
|
|
« : Grudzień 26, 2006, 21:41:05 » |
|
Mam taki problem. Szafka jest szerokości 33 cm, a akwarium, które zamierzam kupic 35cm. Jest to akwarium profilowane, wiec na bokach jest węższe, ok. 33 cm, a szer. 35 cm jest na samym środku, na zaokrąglkeniu szyby. Czy można na tej szafce postawić to akwarium? Nie bedzie żadnego problemu? Wystawało by ok. 2 cm poza szafkę, ale nie na całej długości, tylko na środku. Będzie poza tym stało na podstawie, więc obciążenie bedzie równomiernie rozłożone. Czy mogłoby tak stać? Czy nic sie nie stanie4 np. akwarium nie pęknie, ani się nie rozszczelni? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam- Darek
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #1 : Grudzień 26, 2006, 22:27:04 » |
|
Akwarium na całej powierzchni musi dolegać do szafki, jeśli jest szersze musisz połozyć jeszcze jedną płytę.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
darek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Grudzień 26, 2006, 22:49:21 » |
|
Dzięki za odpowiedź. Ale tak jak napisałem wystawałoby ok. 2cm ale tylko na niewielkiej długości, bo będzie to akwarium profilowane. Poza tym będzie stało na podstawie, więc czy potrzebna jest jakaś dodatkowa płyta między szafką a podstawą? Jeżeli tak, to jaka byłaby najlepsza? Jakiej grubości i z czego?
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #3 : Grudzień 27, 2006, 00:00:48 » |
|
"Łańcuch jest tak wytrzymały jak jego najsłabsze ogniwo" , może być tak że nic się nie stanie, a może np peknąć. Nie warto ryzykować, lepiej zrobić tak jak powinno być, tym bardziej że pod akwarium musisz jeszcze coś podłożyć, styropian lub karimate. Płyta meblowa 18 mm powinna bez problemu wystarczyć.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
darek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Grudzień 27, 2006, 22:40:14 » |
|
Wielkie dzięki Sebastian za rady, ale mam wrażenie że nie czytasz dokładnie tego co piszę. Wiem, że pod akwarium musi być coś podłożone np. tak jak piszesz styropian lub karimata, ale w moim przypadku będzie oryginalna podstawa pod akwarium, więc nie muszę już podkładać styropianu, gąbki czy coś w tym rodzaju. Chodziło mi o to, czy ta podstawa wystarczyłaby, czy jeszcze pod tą podstawę podłożyć tą płytę meblową, którą proponujesz. Pozdrawiam To będzie taka podstawa http://allegro.pl/item152302626_podstawka_pod_akwarium_80x35_cm_najlepsza_cena_.html
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #5 : Grudzień 28, 2006, 00:01:00 » |
|
Fakt, z tą podstawą to nie zrozumiałem o co chodzi, nie mniej zamiast takiego rozwiązania wolałbym dać styropian, lepiej niweluje nierówności, sprawdzony i pewny, no i cena 1zł za arkusz . Podstwę miałem okazję oglądać i nie zrobiła na mnie żadnego pozytywnego wrażenia, cena nieadekwatna do jakości. Nic nie mogę powiedzieć o jej wytrzymalości, sprawiała wrażenie delikatnej, ale w rzeczywisości może być inaczej. Ja napewno nie dałbym tego pod żadne akwarium, ale to twój wybór. Nie chcę też brać ewentualnej odpowiedzialności za te 2 cm , u mnie każde akwarium stoi na solidnych szafkach i blad zawsze jest większy od akwarium. Szkoda by mi było nawet 25 l akwa, gdyby pękło.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #6 : Grudzień 28, 2006, 08:44:48 » |
|
Te podstawki wykonane są z cienkiego plastiku i nie zabezpieczają akwarium. Bardziej służą jako dekoracja. Dodatkowa płyta pod akwarium jest w Twoim przypadku niezbędna.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Martyna,Marty
Gość
|
|
« Odpowiedz #7 : Grudzień 28, 2006, 09:21:43 » |
|
Ja mam podstawę pod akwa taką z pianki i ona jest dobra tylko, że....moje akwa krzywo stoi na tej półce. Dobra rozgaduje sie o piance.....To jeśli chodzi o szafkę to moim zdaniem najlepiej jest położyć tą drugą, większą płytę, bo chyba akwa nie może wystawać, z tego względu, że jest wtedy bardziej podatne na przecieki i pęknięcia..A ta podstawa z gumy chyba to niewiele zdziała.
|
|
|
|
|
|
|
darek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Grudzień 28, 2006, 17:12:49 » |
|
Dzięki wszystkim za rady. Jeżeli zdecydowałbym się, aby tak jak proponuje Sebastian, postawić na szafce szerszą płytę meblową i na to styropian, to jaki powinien być ten styropian (bo są różnej gęstości i twardości), jakiej grubości? Przypominam-akwa 112 l. I jeszcze jedno, jak najlepiej przyciąć taki styropian, akwarium jest profilowane, więc musiałbym też wyprofilować ten styropian, żeby ładnie wyglądało i go zabarwić. Czym najlepiej? Są jakieś specjalne preparaty, czy zwykłą farbą? Pozdrawiam P.S. A Wasza opinia, co do tej podstawy, mówiąc szczerze, bardzo mnie zdziwiła. Bo nie jest to podstawa wykonywana przez jakiegoś rzemieślnika, tylko przez profesjonalną firmę akwa-rynkwar, w środku są takie wypustki, podobno specjalnie, aby rozkładało nacisk równo i aby akwarium stało stabilnie.
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #9 : Grudzień 28, 2006, 18:07:43 » |
|
Jeśli styropian to miękki FS 12 - FS 15, grubość: 1 - 2cm w zupełności wystarczy (2cm bedzie bardziej niwelował nierówności, mam taki pod wszystkimi akwariami FS 15). Najlepiej przycinać nożykiem do tapet, profilowane przycinałem w następujący spsób: ustawiłem akwarium na stropianie (pod stropian dobrze dać jakiś podkład np papier, żeby nożykiem niczego nie porysować), jeden z boków ustawiłem na krawędzi styropianu, tył odsunięty o 1 cm, linię cięcia prowadziłem przy szybie profilowanej przykładając nożyk do szyby, żeby nie "strzępić" styropianu najlepiej zanurzać nożyk pod kątem ok. 45`, nie ciąć jednym pociągnięciem, potem drugi bok i po cięciu. Styropianu nie możesz malować farbami ftalowymi itp, jedynie na bazie wody. Podstawę można również wykończyć listwami przypodłogowymi, płaskownikami aluminiowymi lub pcv, masz wiele możliwości.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
darek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Grudzień 28, 2006, 21:02:33 » |
|
Dzięki Sebastian za wszystkie rady. Przy okazji obejrzałem i przeczytałem cały temat dotyczący Twojego akwarium i "buty mi spadły". Pokaże to kumplowi, który też hoduje palety i ma pięknie urządzone duże akwarium, ale jak obejrzy Twoje to też pewnie zagwizda z podziwu. Naprawdę szczere gratulacje. A wracając na chwilę do mojego tematu, chciałbym się upewnić, czy dobrze zrozumiałem. Jeżeli przycinałeś styropian i akwarium było odsunięte od tylnej krawędzi o 1 cm to znaczy, że podstawa ze styropianu też jest szersza. I tak stoi, jak przyciąłeś, że tylna krawędź styropianu z tyłu wystaje, a z przodu pokrywa się z linią akwarium, czy akwarium wypośrodkowałeś i po każdej stronie jest pół cm styropianu? Co do cięcia- nie postrzępił ci się styropian? (szczególnie, że piszesz, że ma być mięki) Czy ten mięki styropian nie "siada" pod wpływem ciężaru akwarium? I na koniec- czy najpierw na szafkę postawić tą płytę meblową, którą proponowałeś wcześniej(bo szafka za wąska) i na to styropian, czy od razu styropian, już bez tej płyty? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #11 : Grudzień 28, 2006, 21:49:57 » |
|
Tak dokładnie ujmując to stopian z każdej strony wystaje ok. 1mm, z wyjątkiem tyłu gdzie jest 1 cm. Zawsze zostawiam pewien naddatek, daje większe pole manewru i szanse na pewne poprawki. Przeszkadzać nie przeszkadza, jest z tyłu, po za tym opiera się na nim tło, można przyciąć zawsze można. Jeśli nożyk bedzie ostry i będziesz go wsuwał (ruch pionowy) w styropian to nie postrzępi się, nie ma pośpiechu, zazwyczaj i tak trzeba ciąć na dwa razy. Nie obawiaj się że styropian siądzie, jeśli naciśniesz go ręką lub palcem to odkształci się, pod akwarium nie ma takiej możliwości, ciężar jest rozłożony na całej powierzchni, a nie punktowo. Styropian stosuje od dłuższego czasu, pod 385 l i 90 l akwarium jest od ponad 3 lat, uważam że jest to najlepsze i napewno najtańsze rozwiązanie. Bez względu na to jakie rozwiązanie wybierzesz musisz dać jakąś płytę (najlepiej kolorem zbliżoną do szafki), w tym przypadku nie szukaj oszczędności, bo bedą niewielkie, a przy urządzonym akwarium, w razie nieszczęścia spore, nie tylko finansowe.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
darek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Grudzień 29, 2006, 23:05:52 » |
|
Dzięki za wszystkie rady i natym mógłbym zakończyć ten wątek. Ale zapytam jeszcze o jedną prostą rzecz w tym miejscu, bo nie bedę zakładał nowego wątku dla takiej błachostki. Chodzi mi o tło strukturalne. Miałem zamiar kupić fajne tło, ale nie wiem czy jest sens do takiej wielkości akwarium. Akwarium ma tylko 35 cm szerokości a tło jeszcze bardzej je zawęzi (zabierze chyba kilka cm) i ograniczy możliwości fajnego zaprojektowania. Myślałem o tapecie, ale wszystkie, które oglądałem są z roślinami i nie wiem, czy fajnie by to wyglądało jako tło do żywych roślin, myślę,że niespecjalnie. Nie znalazłem takiego tła tapetowego w formie skałek (jak mają tła strukturalne), bo takie byłoby chyba OK. Kumpel ma takie z koralowcami, ale kupił je bardzo dawno temu i nie wiem , gzie możnaby je dostać. Co radzicie?
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #13 : Grudzień 30, 2006, 00:13:36 » |
|
W 90 l akwarium mam takie tło, chciałem równiez zakładać w 385 l, ale zwlekałem, zwlekałem i powiem ci ze teraz cieszę się, że tego nie zrobiłem. Tło fajnie wygląda przez pierwsze kilka tygodni, potem, wraz z upływem czasu wygląda coraz gorzej, blaknie, za nim zbierają się brudy i bez wyciągania tła nie ma szans na ich usuniecie. Kilkakrotnie przeskoczyły za nie ryby (w miejscu wypukłym), wyciągnięcie ich graniczy z cudem, trzeba zrobić trochę demolki, po za tym zajmuje miejsce, które w później okazuje sie bardziej potrzebne. Moja rada do tła jest nastepująca, zrobić/kupić tło niebieskie (niektóre fototapety mają z jednej strony np rośliny, z drugiej tylko niebieski kolor) lub zrobic tło strukturalne za akwarium, najlepiej dodatkowo podświetlane.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
darek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Grudzień 30, 2006, 00:23:02 » |
|
Dzięki za fajne rady. A może masz jakiś pomysł jak wykonać takie tło strukturalne? Nie wiem, czy tło jednokolorowe niebieskie fajnie by wyglądało. Myślałem jeszcze ewentualnie o normalnej tapecie do tapetowania mieszkań z odpowiednim wzorem. Widziałem takie z imitacją muru, wapienia. Tylko musiałbym niestety kupić całą rolkę, a potrzebny jest tylko kawałek. Co o tym sądzisz? Jak takie tło najlepiej przykleic do akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
|