Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ustawienie akwarium  (Przeczytany 6156 razy)
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Grudzień 30, 2006, 09:50:48 »

Darek, tło możesz namalować sam. Ja miałam juz fototapetę (tragedia), potem niebieska folię - źle nie było, a na koniec sama pomalowałam duzy kawałek brystolu i "mazy". Wygląda naprawde rewelacyjnie i można poszaleć z kolorami, wybrac najodpowiedniejsze. Tło jest za tylnia szybą, przyklejone do boków zbiornika zwykłą przezroczystą taśmą. Funkcjonuje tak od czerwca i nie mam jakiegokolwiek problemu.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Grudzień 30, 2006, 17:09:39 »

Widziałem super tła zrobione z... starego poczciwego styropianu  Wink, najlepsza grubość 5 - 10 cm, można je zrobić na trzy sposoby:
1. używając opalarki do okien - na tyle blisko styropianu, aby topił się
2. używając rozpuszczalnika nitro i pędzla - delikatnie smarując styropian, również będzie "topił" się
3. wycinając nożykiem (np do tapet) odpowiednie kształty (bryły), można również wykorzystać wycjęte kawałki
Potem pozostaje jedynie pomalowanie na odpowiedni kolor, oczywiście nie farbami zawierającoymi rozpuszczalniki (chyba że wszcześniej zabezpieczysz styropian przed kontaktem z farba), jeśli juz to akrylowymi.
Inny sposób na wykonanie to np płyta regipsowa i gips, tylko nie szybkoschnący, pomalować możesz juz dowolną farbą.

385 l - dyskowce
darek
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Grudzień 30, 2006, 18:38:58 »

Dzięki za wszystkie rady. Ostatnie pytanie w tym wątku-jeżeli zrobiłbym ze styropianu, to jak go trwale i fajnie przymocować, klejem po rogach? Bo w tym przypadku taśma klejąca może się nie sprawdzić.
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Grudzień 30, 2006, 18:42:03 »

a może taśma dwustronna by była odpowiednia co?? Huh przynajmniej mi sie tak wydaje tylko ze było by ja troche widac  Tongue  jakby sie parzyło  chyba ze te miejsca w których by było ją widac bys dał roślinki i po kłopocie Cool

[45] [15] [4]
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: