|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #46 : Kwiecień 04, 2007, 18:33:43 » |
|
nie... tam chce dac 288 (8x36 Watt - 4 swietlowki i 4 kompaktowe niezintegrowane po bokach w poprzek) i wlaczac stopniowo tzn 1/2 10 godzin i calosc tak z 6 godzin.
|
|
|
|
|
|
|
Patryk.ruda
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #47 : Kwiecień 04, 2007, 20:51:34 » |
|
bardzo fajne akwa i powiem ze dokaracja pierwszej klasy . bardzo mi sie podoba. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Torro
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 04, 2007, 22:20:27 » |
|
witam
-ponieważ jutro jadę po podłoże mam pyt. -do 63 dałeś keramzyt na dół a na górę mieszankę filtus + żwir (sugerowałeś się czymś?)
ja mam zamiar dać żwir potem substrat z filtusa z żelazem i na to żwirek drobny 2-3mm
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #49 : Kwiecień 04, 2007, 22:32:02 » |
|
ja mam ten filr denny (zob. linki przy opisie), temu keramzyt jest jako filtr biologiczny
|
|
|
|
|
|
|
chudy
Gość
|
|
« Odpowiedz #50 : Kwiecień 07, 2007, 11:22:06 » |
|
siema...
Oswald mam do Ciebie pytanie...
ile ty tych akwariów masz wkońcu ?
i na którym ty piętrze mieszkasz w bloku? czy może jakiś jednorodzinny?
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #52 : Kwiecień 07, 2007, 23:28:39 » |
|
Dziex Raffy, ze wywaliles te spams
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2007, 10:09:22 wysłane przez Oswald »
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #53 : Kwiecień 12, 2007, 13:41:27 » |
|
Dżizas, ale się porobiło. Oswald - dawaj foty tych wszystkich swoich baniaków, które masz w podpisie do pierwszego posta (z opisami) - chętnie obejrzę i poczytam
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #54 : Kwiecień 12, 2007, 23:46:08 » |
|
dzisiaj cyly dien robilem dno do teg 375L. Plukanie zwirku itp. Jak tylko bedzie cos widac, zapodam foty. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #55 : Kwiecień 13, 2007, 09:49:00 » |
|
A masz jakieś podłoże pod tym żwirkiem czy tylko żwirek?
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
szpilka
Nowy
|
|
« Odpowiedz #56 : Kwiecień 13, 2007, 14:51:34 » |
|
Oswald, piękne masz akwa, nie wiem ile musiałabym pracowac nad swoim aby miec takie super, ale myslę że to przychodzi z doswiadczeniem. Będę się starała
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #57 : Kwiecień 13, 2007, 22:47:16 » |
|
Emi, jesli chodzi o podloze to akurat trafilas moj najbolesniejszy punkt. Bo akurat z tym troche przesadzilem. zrobilem ten podzwirkowy filtr i keramzyt, ktory nie chcial tonac, na to zwir i na to taki drobny bialy zwirek. Jeszcze to opisze w osobnym watku. Ale dno wyszlo strasznie grube. W najcienszym miejscu ok 10-12 cm co troche zeszpecilo urok calego akwa. W niektorych miejscach dno zajmuje 1/3 calej wysokosci akwa (1/3 z 50 cm). pomyslalem, ze bede to poprostu ucinal na zdjeciach. W kazdym razie akwa jest zalane niemal w 100% i to w piatek trzynastego. Przesadzilem juz nawet pare roslinek z 63L i wsadzilem tam skalary, choc nie widac po nich aby sie cieszyly, ze maja teraz tyle miejsca. Plywaja jakies zagubione. Ale ogolnie jest dosyc fajnie. Zakladanie takiego zbiornika to jednak charowka na kilka dni. Samo plukanie zwirkow to przyn. 1 dzien.
W kazdym razie czuje sie jakis "szczesliwszy" bo skonczy sie wreszcie to extremalne przerybienie mojego 112L, a ze wyjalem wiele roslin z tego 63L spowodowalo, ze tam rybki moga wreszcie swobodnie plywac i nawet moge je karmic.
"Tank of dreams" jest zalozony, temperatura wzrosla wreszcie na jakotaki poziom... 0 23:31 temp osiagnela 26° - super... rano bylo jeszcze ok 13°
Wiele rzeczy, ktore zaplanowalem okazaly sie jako bledne ale zdarzaja sie momenty, ktore mnie zachwycaja. Np. widok wyrosnietej Hydrocotyle leucocephala na czarnym tle.
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #58 : Kwiecień 15, 2007, 19:44:26 » |
|
Oswald, piękne masz akwa, nie wiem ile musiałabym pracowac nad swoim aby miec takie super, ale myslę że to przychodzi z doswiadczeniem. Będę się starała
Hej Szpilka, chyba zartujesz. W tym akwa nie ma nic, co wymagalo by doswaiadczenia (ktorego z reszta nie mam za wiele). U mnie jest to narazie caly czas balansowanie pomiedzy sukcesami a totalnymi porazkami. W tym akwa, 112 L, ktore jest na zdjeciu wybuchly mi sinice, ok, sam zawinilem, bo bylem zajety nastepnym zbiornikiem i troche olalem to akwa i azotany podskoczyly w nieskonczonosc. Teraz to akwa jest zaciemnione, bez rybek i wrzucam tam jakies tablety, ktore na dlugi czas zaburzaja rownowage biologiczna. Takze doswiadczenie to ja tez narazie zbieram...
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #59 : Kwiecień 23, 2007, 16:35:26 » |
|
Witam, dzisiaj skonczylem robic pokrywke i zapodalem pierwsze fotki nowego zbiorniczka. Roslinki dopiero posadzone, i dopiero od dzis dostaja swiatlo i nawozy, takze prosze o wyrozumialosc. Staly chyba z 10 dni w ciemnosci, takze niektore juz troche klaply i/albo sie powykrecaly do okna. Przedewszystkim Eleocharis i Lileaopsis miedzy kamyczkami wygladaja jeszcze b. biednie. Aha - no i watrobowiec nie przerosl jeszcze siatek na kamieniach... pozdrawianki!
|
|
|
|
|
|
|
|