Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: co2  (Przeczytany 1285 razy)
ŁUKASZ-OLZA
GG 1872108
Stały użytkownik

co2
« : Grudzień 27, 2006, 20:03:47 »

cze czy butla znaczy to mam gasnice z skroplonym CO2 o wadze 6kg czy ona moze lezec czy musi buc postawiona pionowo

240L ROSLINNE
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2006, 20:23:28 »

Gaśnica i butla CO2 to nie to samo, gaśnica wymaga przeróbki - polega to na wymianie zaworu w którym znajduje się rurka, na zawór gazowy. Wskazana jest również legalizacja aby nie było problemów z nabiciem. Niestety może się okazać że koszt przeróbki będzie równy lub nawet wyższy niż kupienie już przerobionej.

385 l - dyskowce
ŁUKASZ-OLZA
GG 1872108
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 27, 2006, 20:29:32 »

nie ,wymaina zaworu ok45 zl a dlaczego trzeba go wymienic te tez dziala a gaz jest ten sam chyba?? i czy ona moze lezec. jak go wymienie to po zrobieniu rzerubki w calu weza mozna ja pod dyfuzor podpiac czy trzeba jakies zawory  itp
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2006, 20:35:50 wysłane przez ŁUKASZ-OLZA » Zapisane

240L ROSLINNE
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 27, 2006, 21:17:58 »

W zaworze gaśnicy jest rurka (sięga prawie do dna), musi być usunięta, aby nie pobierać ciekłego CO2, po za tym inny jest gwint zaworu.
Butla powinna stać pionowo, inaczej ciekłe CO2 może dostać się do zaworu lub reduktora, a wtedy więcej problemów niż pożytku.

Cytat: UKASZ-OLZA
...po zrobieniu rzerubki w calu weza mozna ja pod dyfuzor podpiac czy trzeba jakies zawory.

Niestety nie wiem o co chodzi.

385 l - dyskowce
ŁUKASZ-OLZA
GG 1872108
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 27, 2006, 21:35:26 »

chodzilo mi o to ze na zworze jest chyba pol cala gwint a ja chcialem go podloczyc do wezyka  takiego z napowietrzacza niewiem jaka on ma miare ela tata jest tokarzem to taka przelotka wchodzi w gre i potem bez posrednio do dyfuzora czy trzeba jakies zegary z zaworami??

240L ROSLINNE
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 27, 2006, 22:18:47 »

Żadne przelotki itp do butli musi być podłączony reduktor, najlepiej z zaworem precyzyjnym (iglicowym), ewentualnie zawór można dokupić osobno. Gwint reduktora W21,8 x 1/14" i taki sam ma być zawór. Jeśli butla ma współpracować z elektrozaworem to połączenie między butlą a zaworem elektromagnetycznym musi być na wężyku ciśnieniowym. na węzyku akwarystycznym (tym do dyfuzora) musi być jeszcze zaworek przeciwzwrotny i ewentualnie licznik bąbelków (zbędny jeśli dyfuzor będzie umożliwiał ocenę).

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: