Emi
|
|
« Odpowiedz #30 : Maj 29, 2007, 07:10:43 » |
|
Jak na razie tylko Marisa cornuarietis zżera nam roślinki a zatoczki bardzo ładnie przyczyniają się do pozbywania się glonów ze ścianek akwarium. Tam gdzie przeszedł zatoczek widać ścieżkę zeżartych glonów. Jeśli ryb w akwarium się nie przekarmia - zatoczków nie ma.
Jest taka koronna zasada: jeśli ślimak nie ma co jeść w baniaku to go nie znajdziesz w akwarium.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #31 : Maj 29, 2007, 08:56:16 » |
|
Wiedzmin, to Ty nie postrzegasz slimakow jako nieodzownego ogniwa w wielkim kole rownowagi biologicznej ekosystemu twojego akwarium? To mnie teraz zadziwiles. a ja nie lubię ślimaków i u mnie są niepoożadane - ich skorupki zmieniałyby mi parametry wody dlatego wybiłem wszystkie. wiem o co ci oswaldzie chodzi ale u mnie w akwarium jest twardośc 3 - 5 stopni niemieckich i taka plaga drastycznie zmieniałaby mi parametry wody.
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #32 : Maj 29, 2007, 09:11:20 » |
|
Chyba trochę przesadzasz. Jeśli nie przekarmiasz ryb one nie są plagą. W 60 l mam świderki i nie zmieniają mi drastycznie parametrów wody mimo, iż woda jest bardzo miękka.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #33 : Maj 29, 2007, 10:09:16 » |
|
to u ciebie Emi. ja mam akwarium tarliskowe. u neonów czerwonych wzrost twardości o 2 - 3 stopnie niemieckie powoduje że nie chca się rozmnażac. poza tym ślimaki będą mi wyzerac ikrę.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2007, 10:14:52 wysłane przez wiedzmin22 »
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #34 : Maj 29, 2007, 10:44:07 » |
|
Widzminie ale mówimy o "normalnych" akwariach. Oczywiście w specyficznych akwariach tarliskowych to wszystko jest jak najbardziej istotne. Aczkolwiek myślę, że coby zatoczki mogły podnieś znacząco TWW musiałoby ich być baaaardzo dużo. Jedyny problem to faktycznie wyżeranie ikry.
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #35 : Maj 29, 2007, 11:57:43 » |
|
ich skorupki zmieniałyby mi parametry wody
To chyba wlasnie na odwrot. Slimaki zmniejszaja twardosc, zuzywajac wapno (czy co tam) do budowy skorupek. I nawet jak slimaczek zdechnie to taka skorupka sie tak szybko nie rozpusci jak zostala zbudowana.
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #36 : Maj 29, 2007, 13:33:08 » |
|
Oswald - zgadzam się z Tobą. Slimaczek pobierze Ca z wody ale po śmierci je odda więc równowaga zostanie zachowana.
Wiedźmin - też mam akwarium tarliskowe dla kirysków i są tam może ze dwa 3 mm ślimaczki, które absolutnie nic ikrze nie robią. Wolą glony ze ścianek.
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #37 : Maj 29, 2007, 13:45:24 » |
|
To chyba wlasnie na odwrot. Slimaki zmniejszaja twardosc, zuzywajac wapno (czy co tam) do budowy skorupek. I nawet jak slimaczek zdechnie to taka skorupka sie tak szybko nie rozpusci jak zostala zbudowana. u mnie ta twardośc jest mała więc ślimaki pobierają wapń z pokarmu i w ten sposób budują skorupki i potem on mi zwiększa twardośc w baniaku , nawet u żyjącego ślimaka skorupa się rozpuszcza. Wiedźmin - też mam akwarium tarliskowe dla kirysków i są tam może ze dwa 3 mm ślimaczki, które absolutnie nic ikrze nie robią. Wolą glony ze ścianek. wolę nie ryzykowac i nie nastawiam się na chodowlę slimaków.
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #38 : Maj 29, 2007, 19:38:58 » |
|
u mnie ta twardośc jest mała więc ślimaki pobierają wapń z pokarmu i w ten sposób budują skorupki i potem on mi zwiększa twardośc w baniaku , nawet u żyjącego ślimaka skorupa się rozpuszcza. no tak, ale 1. jesli twardosc jest mala to i malo slimorkow 2. jesli slimak nie pobierze wapnia z pokarmu, to ten wapn rozpusci sie w wodzie. Slimak by go zwiazal.
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #39 : Maj 29, 2007, 19:56:25 » |
|
Po moich ampulariach było widać, jak zaczyna brakować im wapnia do budowy muszli (miękka woda), zwłaszcza kiedy zaczęły się rozmnażać. Myślę, że aby ślimaki podniosły zauważalnie TWW musiałoby być ich dużo i to martwych. Tak jak Emi pisała - u nas są setki świderków a TWW anie w jedną ani w drugą strone - wszystko jest wyrównane. Ostatnio zauważyłem duża muszlę po świderku - leży już sobie jakiś czas i nie zauważyłem zmian parametrów. Tak czy inaczej akurat zatoczki mnie drażnia, kiedy są na wszystkim. Zdecydowanie wolę neritiny lub ampularie.
|
|
|
|
|
|
|
Julka10
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 02, 2007, 08:55:02 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2007, 20:50:57 wysłane przez Oswald »
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 02, 2007, 20:52:18 » |
|
Ostatnio zauważyłem duża muszlę po świderku - leży już sobie jakiś czas Jak mowie: Taka muszla jest szybciej budowana niz sie rozpusci
|
|
|
|
|
|
|
p1ryba
Nowy
|
|
« Odpowiedz #42 : Lipiec 02, 2007, 11:44:22 » |
|
I mnie dotknał problem slimaków, które trafiły do akwarium razem z roslinkami. Przez trzy miesiące wakacji mam w akawarium bojownika, którego podrzuciła mi siostra wracająca z akademika. Po wakacjach, kiedy bojownkik wróci do akademika chciałem wpuscić do akwarium wymażoną rodzine pielegnic zółtych. Czy takie konfiguracje: bojownik + bocja i pielegnica żółta + bocja nie będą rodzic problemów? Czy bocja naprawdę jest taka straszna w starciu z uporządkowaną roslinnością?
edit. Jak długo może zająć bocjom zlikwidowanie epidemi slimaków w 112l akwarium?
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2007, 12:19:06 wysłane przez p1ryba »
|
|
|
|
|
adriano210
|
|
« Odpowiedz #43 : Sierpień 04, 2007, 15:32:32 » |
|
czy moge dostać troche ślimaków, moje bocje zasłużyły na pieszczote jak one lubią slimaki, nie ma smieszniejszego widoku niz 3 bocje wspaniała grające w piłke slimakiem 1)bocje nie niszcza roslin 2) w zaleznosci ile ich kupisz i jak bedą duze wydaje mi sie ze slimaki dla nich to przysmak no i bawią się jedzeniem mam 3 5cio centymetrowe mam problem nie moge zaszczepić ślimaków one polują na nie bezlitośnie, jak są slimaki to olewają kazdy rodzaj pokarmu
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2007, 15:35:26 wysłane przez adriano210 »
|
|
|
|
|
malzonka
|
|
« Odpowiedz #44 : Sierpień 04, 2007, 16:22:55 » |
|
Nie zawsze bocje jedza slimaki. Moje bocje mieszkające u sąsiada w 240l (bocje wspaniałe, 112 była dla nich za ciasna - błąd początkujacego akwarysty) mają w nosie slimaki. Neritina spokojnie zyje, tak samo jak świderki.
|
|
|
|
|
|
|
|