Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: ślimaki atakują  (Przeczytany 13642 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Maj 29, 2007, 07:10:43 »

Jak na razie tylko Marisa cornuarietis zżera nam roślinki a zatoczki bardzo ładnie przyczyniają się do pozbywania się glonów ze ścianek akwarium. Tam gdzie przeszedł zatoczek widać ścieżkę zeżartych glonów. Jeśli ryb w akwarium się nie przekarmia - zatoczków nie ma.

Jest taka koronna zasada: jeśli ślimak nie ma co jeść w baniaku to go nie znajdziesz w akwarium.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Maj 29, 2007, 08:56:16 »

Wiedzmin, to Ty nie postrzegasz slimakow jako nieodzownego ogniwa w wielkim kole rownowagi biologicznej ekosystemu twojego akwarium?
To mnie teraz zadziwiles.

a ja nie lubię ślimaków i u mnie są niepoożadane - ich skorupki zmieniałyby mi parametry wody dlatego wybiłem wszystkie. wiem o co ci oswaldzie chodzi ale u mnie w akwarium jest twardośc 3 - 5 stopni niemieckich i taka plaga drastycznie zmieniałaby mi parametry wody.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Maj 29, 2007, 09:11:20 »

Chyba trochę przesadzasz. Jeśli nie przekarmiasz ryb one nie są plagą. W 60 l mam świderki i nie zmieniają mi drastycznie parametrów wody mimo, iż woda jest bardzo miękka.

Pozdrawiam,
Emi

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Maj 29, 2007, 10:09:16 »

to u ciebie Emi. ja mam akwarium tarliskowe. u neonów czerwonych wzrost twardości o 2 - 3 stopnie niemieckie powoduje że nie chca się rozmnażac. poza tym ślimaki będą mi wyzerac ikrę.
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2007, 10:14:52 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Maj 29, 2007, 10:44:07 »

Widzminie ale mówimy o "normalnych" akwariach. Oczywiście w specyficznych akwariach tarliskowych to wszystko jest jak najbardziej istotne. Aczkolwiek myślę, że coby zatoczki mogły podnieś znacząco TWW musiałoby ich być baaaardzo dużo. Jedyny problem to faktycznie wyżeranie ikry.

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #35 : Maj 29, 2007, 11:57:43 »

ich skorupki zmieniałyby mi parametry wody

To chyba wlasnie na odwrot. Slimaki zmniejszaja twardosc, zuzywajac wapno (czy co tam) do budowy skorupek. I nawet jak slimaczek zdechnie to taka skorupka sie tak szybko nie rozpusci jak zostala zbudowana.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Maj 29, 2007, 13:33:08 »

Oswald - zgadzam się z Tobą. Slimaczek pobierze Ca z wody ale po śmierci je odda więc równowaga zostanie zachowana.

Wiedźmin - też mam akwarium tarliskowe dla kirysków i są tam może ze dwa 3 mm ślimaczki, które absolutnie nic ikrze nie robią. Wolą glony ze ścianek.

Pozdrawiam,
Emi

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Maj 29, 2007, 13:45:24 »

To chyba wlasnie na odwrot. Slimaki zmniejszaja twardosc, zuzywajac wapno (czy co tam) do budowy skorupek. I nawet jak slimaczek zdechnie to taka skorupka sie tak szybko nie rozpusci jak zostala zbudowana.

u mnie ta twardośc jest mała więc ślimaki pobierają wapń z pokarmu i w ten sposób budują skorupki i potem on mi zwiększa twardośc w baniaku , nawet u żyjącego ślimaka skorupa się rozpuszcza.

Wiedźmin - też mam akwarium tarliskowe dla kirysków i są tam może ze dwa 3 mm ślimaczki, które absolutnie nic ikrze nie robią. Wolą glony ze ścianek.

wolę nie ryzykowac i nie nastawiam się na chodowlę slimaków.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #38 : Maj 29, 2007, 19:38:58 »

u mnie ta twardośc jest mała więc ślimaki pobierają wapń z pokarmu i w ten sposób budują skorupki i potem on mi zwiększa twardośc w baniaku , nawet u żyjącego ślimaka skorupa się rozpuszcza.

no tak, ale
1. jesli twardosc jest mala to i malo slimorkow
2. jesli slimak nie pobierze wapnia z pokarmu, to ten wapn rozpusci sie w wodzie. Slimak by go zwiazal.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Maj 29, 2007, 19:56:25 »

Po moich ampulariach było widać, jak zaczyna brakować im wapnia do budowy muszli (miękka woda), zwłaszcza kiedy zaczęły się rozmnażać. Myślę, że aby ślimaki podniosły zauważalnie TWW musiałoby być ich dużo i to martwych. Tak jak Emi pisała - u nas są setki świderków a TWW anie w jedną ani w drugą strone - wszystko jest wyrównane. Ostatnio zauważyłem duża muszlę po świderku - leży już sobie jakiś czas i nie zauważyłem zmian parametrów. Tak czy inaczej akurat zatoczki mnie drażnia, kiedy są na wszystkim. Zdecydowanie wolę neritiny lub ampularie.

Julka10
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #40 : Czerwiec 02, 2007, 08:55:02 »

No niestety Cry Ja też mam kawałek drogi do slepu ZOOLOGICZNEGO  Undecided Undecided Undecided

pozrdrawiam papa papa

A co to to ma za zwiazek ze slimakami?
Prosze pisac na temat.
Moderator  Cheesy
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2007, 20:50:57 wysłane przez Oswald » Zapisane
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #41 : Czerwiec 02, 2007, 20:52:18 »

Ostatnio zauważyłem duża muszlę po świderku - leży już sobie jakiś czas

Jak mowie:
Taka muszla jest szybciej budowana niz sie rozpusci

p1ryba
Nowy
*

« Odpowiedz #42 : Lipiec 02, 2007, 11:44:22 »

I mnie dotknał problem slimaków, które trafiły do akwarium razem z roslinkami. Przez trzy miesiące wakacji mam w akawarium bojownika, którego podrzuciła mi siostra wracająca z akademika. Po wakacjach, kiedy bojownkik wróci do akademika chciałem wpuscić do akwarium wymażoną rodzine pielegnic zółtych. Czy takie konfiguracje: bojownik + bocja i pielegnica żółta + bocja nie będą rodzic problemów? Czy bocja naprawdę jest taka straszna w starciu z uporządkowaną roslinnością?

edit. Jak długo może zająć bocjom zlikwidowanie epidemi slimaków w 112l akwarium?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2007, 12:19:06 wysłane przez p1ryba » Zapisane
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #43 : Sierpień 04, 2007, 15:32:32 »

czy moge dostać troche ślimaków, moje bocje zasłużyły na pieszczote Smiley jak one lubią slimaki, nie ma smieszniejszego widoku niz 3 bocje wspaniała grające w piłke slimakiem Cheesy

1)bocje nie niszcza roslin
2) w zaleznosci ile ich kupisz i jak bedą duze wydaje mi sie ze slimaki dla nich to przysmak no i bawią się jedzeniem
mam 3  5cio centymetrowe mam problem nie moge zaszczepić ślimaków one polują na nie bezlitośnie, jak są slimaki to olewają kazdy rodzaj pokarmu
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2007, 15:35:26 wysłane przez adriano210 » Zapisane

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Sierpień 04, 2007, 16:22:55 »

Nie zawsze bocje jedza slimaki. Moje bocje mieszkające u sąsiada w 240l (bocje wspaniałe, 112 była dla nich za ciasna - błąd początkujacego akwarysty) mają w nosie slimaki. Neritina spokojnie zyje, tak samo jak świderki.
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: