Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4 ... 9
  Drukuj  
Autor Wątek: MALY05 45 l  (Przeczytany 19162 razy)
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Styczeń 03, 2007, 23:35:20 »

Tło zrobisz samemu bez problemu. Wystarczy pomalowac karton i przykleić do tylniej szyby. Jeśli masz szklana pokrywe to jak z oswietleniem ?
Rybka_Wanda
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Styczeń 04, 2007, 12:09:22 »

Jestem dopiero na samym początku mojej przygody akwarystycznej, jednak z tego co mi poradzono w sklepie i z tego co zdążyłam zaobserwować, pozwolę sobie podpowiedzieć kilka rzeczy. Po pierwsze, przydałaby się pokrywa: możliwość oświetlenia zbiornika, mniejsze przepuszczanie temperatury i zabezpieczenie przed niektórymi skocznymi lokatorami, vedi gupiki  Wink
Po drugie, przydałoby się więcej roślin w celu zapewnienia lepszego podtrzymania prawidłowego ekosystemu zbiornika.
Po trzecie, pomyśl może o zaaranżowaniu jakiejś kryjówki (np. kokos czy skałki) dla introwertycznych osobników Smiley Moje kiryski bardzo sobie ten wynalazek cenią i już sobie zaanektowały kokos na stałe Grin Czasami z wielką łaską pozwolą neonkom przepłynąć przez środek orzecha  Wink
Po czwarte, popieram sugestię z aranżacją tła. W sklepie zoologicznym możesz nabyć za niewielkie pieniądze tapetę (baaardo duży wybór) i przymocować do tylnej szyby za pomocą wazeliny i taśmy klejącej. Efekt iście scenograficzny Cheesy
Na koniec sugeruję powiększenie liczby neonków (min. 8 sztuk). Wtedy nie będą się chować po kątach tylko uformują zgraną ławicę, ponieważ dobrze czują się tylko w liczniejszym gronie o czym się przekonałam sama gdy dokupiłam jeszcze dwie rybki. Pozdrawiam papa
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Styczeń 04, 2007, 13:37:24 »

Witam Cheesy Pokrywy takiej plastikowej ze świetlówkami nie mam i nie mam zamiaru kupowac!!
po pierwsze na to aqwa trudno dopasować pokrywe a jak juz sie ja znajdzie to wyniesie mnie ona 2x wiecej niz dałem za akwarium Roll Eyes a oświetlam przez około 10 godzin dziennie lapką biurkową  Grin
czyli moge tyle neonkow tam dać ?? jezeli tak mówisz??
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2007, 16:45:17 wysłane przez MALY05 » Zapisane

[45] [15] [4]
Rybka_Wanda
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Styczeń 04, 2007, 13:57:15 »

Kurczę, masz przecież akwarium 46 l.! Obecnie posiadam 10 neonków w zbiorniku 23-litrowym i naprawdę nie jest im za ciasno Wink Są jeszcze kiryski i narybek gupików i jakoś nie wchodzą sobie w paradę (przynajmniej do czasu, gdy gupiki nie podrosną - wtedy zacznę się martwić).
Na początku wzięłam 8 sztuk neonków i dopiero po dodaniu dwóch nowych rybek poczuły się wreszcie stadem, tym bardziej, że pochodziły z tego samego zbiornika w tym samym sklepie Smiley Ale 4 czy 5 neonków będzie się czuło nieswojo na tak dużej przestrzeni i raczej nie będą pływać razem. To ryby stadne i zmuszanie ich do przebywania w małych grupkach jest po prostu sprzeczne z ich naturą.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Styczeń 04, 2007, 13:59:38 »

Zapomnij w takim razie o roślinach. A to, że pokrywa jest droższa niż szkło to normalne i nie ma w tym nic dziwnego. Neonki możesz dodać, ale co zrobisz z gupikami ? mając parę bedzie moment konserwa rybna.

Rybka_Wanda - Twoja obsada to jest troszkę za duża. Narybek gupików urośnie i zacznie sie rozmnażać. Nie piszesz jakie kiryski i ile sztuk.
Rybka_Wanda
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Styczeń 04, 2007, 14:04:26 »

Kirys spiżowy sztuk cztery Grin
Co do narybka, wstawiłam wątek pt. Gupikowe przedszkole. To pozostałość po parce, która wskutek choroby odpłynęła do Krainy Wiecznych Bąbelków. Zamierzam zostawić ewentualnie jedną jedyną parkę (to wyjątkowo przyjacielskie rybki i nie chciałabym zupełnie się ich pozbyć), a nie wiem czy gupik może żyć samotnie. Z resztą coś muszę zrobić, a nie mam sumienia wdusić przycisku spłuczki Tongue Na większy zbiornik na razie mnie nie stać i jeszcze długo stać nie będzie Undecided
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2007, 14:11:29 wysłane przez Rybka_Wanda » Zapisane
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Styczeń 04, 2007, 14:31:54 »

Możesz zostawić dwa samce. Rodzeństwo nie powinno mieć dzieci. Reszte można próbowac oddać do sklepu.
Rybka_Wanda
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Styczeń 04, 2007, 16:17:15 »

Dzięki za sugestie. Na pewno wezmę pod uwagę.
P.S. Twoje akwaria są imponujące. Fotki też. Gratuluję  Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2007, 17:43:18 wysłane przez Rybka_Wanda » Zapisane
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Styczeń 04, 2007, 17:18:06 »

Witam zawadziłem przedchwilą przypadkiem o zoologiczny  Grin i miałem ze soba tylko 4zł i kupiłem 2x neon inessa(wiem że mało ich ) jutro dokupie kolejne 2 i tak co jakiś czas bede dorzucał po 2 tak chce miac około 6 po tych waszych komentarzach  Cool a jutro chyba kupuje foto tapete  Grin

[45] [15] [4]
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Styczeń 04, 2007, 18:16:53 »

Spróbuj sam zrobić tło. ja we wszystkich zbiornikach robiłam sama. jest to zwykły karton, pomalowany farbami i w kilku miejscach przyklejony zwykła taśma bezbarwna do tylniej szyby. Plusy: taniocha, łatwość zmiany jak sie znudzi Wink, możliwość kombinacji z kolorami
pop1133
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Styczeń 04, 2007, 18:23:28 »

Kup lepiej fototapete. Takie jest moje zdanie Wink Są ładne i napewno dodadzą uroku Twojemu akwarium. Narazie nie masz zbyt duzo roslinek wiec fototapeta bedzie się dobrze prezntowała. Przyklej ją do szyby wazeliną(jeśli nie masz to moze być ludwik ;p) i tasmą bezbarwna. Do czasu kiedy zdobedziesz doświadczenie miej fototapete. Ja tez tak postanowiłem :p Jutro postaram się wstawić fotki mojego akwa.

Akwarium 48l...
  8*danio lamparcie
  4*kirysek pstry
  3*molinezje
  1*bojownik syjamski Smiley
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Styczeń 04, 2007, 18:26:42 »

Aha jednak chyba kupie tą foto tapete nie będę się babrał farbami  Grin
pop dawaj jak najszybciej fotki aqwa Cheesy
a czy moge mieć 6 neonków w tym aqwa z tymi rybami co mam?? bo tu ktoś napisał że ma 10 neonów i jeszcze jakies inne ryby w aqwa 23 litry  Tongue

[45] [15] [4]
Rybka_Wanda
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Styczeń 04, 2007, 19:19:20 »

a czy moge mieć 6 neonków w tym aqwa z tymi rybami co mam?? bo tu ktoś napisał że ma 10 neonów i jeszcze jakies inne ryby w aqwa 23 litry  Tongue
[/quote]
Ten "ktoś" to ja Tongue Jak widzę czytasz i rozumiesz jedynie wybrane fragmenty. O trybie życia neonków już nie będę się powtarzać (pisałam o min. 8-10 sztukach), a Ty wciąż swoje Tongue Cóż, dla mnie możesz trzymać nawet tylko jednego kryla w stulitrowym basenie  Wink Twoje ryby i Twoje akwarium. Dobrze, że przynajmniej pomysł tapety przypadł do gustu Smiley A co do zarybienia mojego zbiornika, radziłam się osób doświadczonych w akwarystyce i zaufałam ich fachowości i znajomości tematu.
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Styczeń 04, 2007, 19:33:58 »

aha dobrze Grin to w takim razie jeżeli w twoim aqwa 23l masz 10 neonków to w takim razie w moim 46 l ile moge mieć neonków??

[45] [15] [4]
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Styczeń 04, 2007, 20:09:56 »

ludzie

o czym Wy piszecie??  Huh

jeżeli masz 23 l. pojemność akwarium - to po odliczeniu podłoża i odległości lustra wody od brzegu akwa masz max 19 l.
maksymalne zarybienie to 1 cm na 2 l. wody
a Ty - Rybka Wanda - masz:

Obecnie posiadam 10 neonków w zbiorniku 23-litrowym i naprawdę nie jest im za ciasno Wink
Skąd wiesz, że nie jest im za ciasno - pytałaś się ich w noc wigilijną??  Angry

do tego jeszcze kiryski.....
próbujesz sprawdzać, ile rybek mieści się w takim baniaczku?? nie trudź się - w hurtowni potrafią do 100 l. baniaka wpuścić nawet kilkaset małych neonków. te to dopiero muszą czuć się dobrze zgodnie z Twoją teorią  Grin

Strony: 1 [2] 3 4 ... 9
  Drukuj  

Skocz do: