Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Paletka  (Przeczytany 5850 razy)
Misquamacus
Super aktywny

« : Styczeń 01, 2007, 17:17:05 »

Słuchajcie, dostałem od kumpla paletkę (jedną) jeszcze małą, musiał je pooddawać bo wyjechal z kraju, oddał wszystkie, oprócz tej jednej, musiał jej znaleść dom i trafiła do mojej 100. Wiem, że paletki są stadne, ale nie dokupie jej towarzystwa, bo mam sporo innych rybek, schodzę z pH, specjalnie dla niej do 7, nie moge niżej bo mam żyworódki, a napewno nie mogę jej oddać bo kumpel co jakiś czas będzie wpadał i jak zobaczy że jej nie ma to się obrazi... Rybki jej nie ganiają, ale nie chce jeść, wczoraj kumpel dał mi 2 paczki mrożonej artemii, ale też jej nie rusza, za to gupiki mają ucztę  Roll Eyes Nie mam specjalistycznego jedzenia dla palet, próbowałem tetry rubin, to najlepszy pokarm jaki mam, ale też nie rusza. Siedzi cały czas  ukryta, wczoraj jak ją przyzwyczaiłem do wody to przepłynęła akwa kilka razy i usadowiła się obok kabomby. Znam przypadki, że były akwa wielogatunkowe z 1 palecią i było oki, co zrobić aby bylo jej jak najlepiej, jest śliczna i szkoda mi jej stracić ... Sad Jak myślicie kupić jej specjalną karmę Huh? U kolegi jadły najczęściej artemię mrożoną, a z suchego tetrę discus. I jak jej to podawać żeby inne potworki nie zjadły  Huh Kurdę, ale mam z nią problemów, a tak pięknie się zapowiadało Roll Eyes a może kupić jeszcze jedną, aby była choć para Huh?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2007, 18:04:41 wysłane przez Kubuś_8 » Zapisane

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 01, 2007, 18:43:45 »

Nie dziw się, paletki to ryby wybitnie stadne, potrzebują conajmniej akwarium 200L. W samotności, nawet we dwójce będzie płochliwa, apatyczna i raczej nic nie będzie jadła.

Jak nie możesz trzymać paletkę, bo masz żyworódki które potrzebują większego pH, nie możesz dokupić paletek bo masz za małe akwa... to po co ją trzymasz? Nie rób problemu, oddaj ją. Ona i tak w końcu padnie, jak jej nie zapewnisz optymalnych warunków. To co opisujesz, to właśnie normalnie zachowanie samotnej i bardzo zestresowanej paletki. Będzie tak się zachowywała dopóki jej nie pomożesz. Wybij z głowy dokupienie drugiej, to i tak nic nie pomoże. Zamiast jednej będziesz miał 2 bidulki, paletki muszą być trzymane w stadku z MINIMUM 5-6 osobników. Poza tym rozmiar baniaka i pozostała obsada też uniemozliwia trzymanie palet. Takie akwarium dla paletek nadaje się na kotnik albo szpitalnik.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 02, 2007, 16:52:34 »

A kumpel pozbył się baniaka w którym mieszkały Paletki? Bo jak nie to wysemp go od niego i problem z głowy dokupisz jej wtedy towarzystwo i będzie dobrze. No a jak się pozbył to albo kup większy zbiornik albo ją oddaj innej rady niema.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2007, 11:41:55 wysłane przez małgośka » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 06, 2007, 17:25:40 »

pozbyłem się żywodórek, dokupiłem jej jeszcze 3 towarzyszki, w sumie 4, większe akwa  Roll Eyes Nigdy bym nie pomyślał, że będe mieć palety  Grin Jestem z nich bardzo dumny, naczytałem się  o nich i bardzo dobrze, pływają i wsuwają serce i discusy mixy  Roll Eyes Grin Krwiopijcy mali  Cheesy jest jeszcze z nimi kakadu, 9neonków, 5 kirysków i kilka zbrojników Wink CUDO  Tongue Wink Cheesy Smiley Grin

kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 06, 2007, 18:59:52 »

nie trzymaj zbrojników razm z paletkami! Wściekły lepiej kup kosiarkipaletki są to wymagające rybki kyórym będziesz mósiał podawać różne preparaty bo to wrażliwa rybcia Wink dla zbrojników to trucizna Angry

Astronotus ocellatus i drobnica.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Styczeń 06, 2007, 19:04:31 »

nie trzymaj zbrojników razm z paletkami! Wściekły lepiej kup kosiarkipaletki są to wymagające rybki kyórym będziesz mósiał podawać różne preparaty bo to wrażliwa rybcia Wink dla zbrojników to trucizna Angry
nie podaję swoim paletkom żadnych różnych preparatów. jednak do paletek polecam małe odmiany zbrojników/glonojadów bo duże mogą niechcący przy wyskoku nad taflę uszkodzić ryby.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 07, 2007, 09:56:16 »

A po co zbrojniki miały by skakać do tafli wody Huh Moje siedzą cały czas na dnie i korzeniu Huh Mam złote i niebieskie

kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Styczeń 07, 2007, 11:23:43 »

ano plekostomusy skaczą sobie do tafli wody żeby nabrać powietrza do oddychania. tak już mają w swojej naturze. napisałem o plekostomusach bo w sklepach jest z 300 gatunków glonojadów które maja różne nazwy i te najtańsze, najtańsze to plekostomusy. rosną do 30 cm także ich wymiary w połączeniu z szybkością mogą być niebezpieczne.
tak czy inaczej nie można zapominać o dokarmianiu glonojadów bo głodne mogą próbować ''dobijać'' chore ryby, które można jeszcze odratować.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #8 : Styczeń 07, 2007, 14:41:38 »

paletki są to wymagające rybki kyórym będziesz mósiał podawać różne preparaty bo to wrażliwa rybcia Wink dla zbrojników to trucizna Angry

Jakich preparatow (ktore dla zbrojnikowatych sa trujace) wymagaja paletki?

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #9 : Styczeń 07, 2007, 17:45:35 »

chodzi o to że paletki są podejrzewane o delikatność- zapadają na różne choroby i atakują je często pasożyty. najczęściej jednak paletki są chore bo przebywają w złych warunkach- w zanieczyszczonej wodzie. a sądzę tak dlatego że właśnie glonojady są bardziej wrażliwe na lekarstwa i sam dotychczas nie miałem wątpliwej przyjemności leczyć moich dysków.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 14, 2007, 22:01:27 »

wydaje mi się, że 2 palety mają dziurawicę, bo na czółkach mają takei jakby plamki jakby wyżarte  Cry Cry Cry Sad powiedzcie czym to leczyć Huh?? prosze o szybką odp !!!

kafarski
Gość
« Odpowiedz #11 : Styczeń 15, 2007, 09:11:43 »

jeśli możesz wstaw zdjęcie. u dyskowców jest normalne że mają otwory nosowe symetrycznie po obu stronach głowy. i może ich być kilka do kilkunastu nawet. są one średnicy do 1-1.5mm. dziurawica to nieregularna dziura na skórze.
powstaje przy braku witamin w diecie- organizm zużywa swoje białko a w osłabione miejsca może wkroczyć hexamita. nie jest jednak jasne czy to one powodują chorobę czy tylko rozwijają się z powodu osłabienia organizmu.
może wprowadź więcej witamin do diety ryby. walka chemiczna zwalczy tylko skutki nie przyczyny.
spróbuj ze zdjęciem ,podaj rozmiar tych plamek i podaj jeszcze parametry wody.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 16, 2007, 19:13:59 »

No cóż fot nie dam, bo to bez sensu, nic nie widać z takiego przybliżenia, u royala przypomina to trochę otwory nosowe, są 4, 2 po każdej stronie "noska' Smiley 2 większe i 2 mniejsze, ale za to martwi mnie ta druga ma tylko po jednej stronie noska 6-7 jakby dziureczek, wyglądają jak malutkie pryszczyki Smiley ale ją to dziurki jak po ukłuciu szpilki, obydwie były wpuszczone w sobote, więc może to ze stresu Huh Zacząłem podawać fishtamin do pokarmu i do wody.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #13 : Styczeń 17, 2007, 08:56:37 »

o dziurawicy świadczą duże, nieregularne dziury. dyski mają nawet po kilka dziurek po obu stronach głowy. myślę ze nie ma się czym przejmować.
witaminki nie zaszkodzą, dobry jest jeszcze żel Dennerle maxx-v dla ryb słodkowodnych.
ryby przyzwyczajając sie do nowej wody mogą czasem dostać jeszcze takiego białego nalotu- na końcu każdej łuski pojawia się taki białawy punkcik, czasem można go pomylić z ospą albo oodinozą i leczyć niepotrzebnie rybę.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 17, 2007, 15:48:14 »

Jestem już spokojnieszy, dziex  Wink A u palet to norma że 3 większe pływają oddzielnie od 3 mniejszych Huh bo ja mam takie jakby 2 stada Wink (większe 5-6 cm, mniejsze 2,5-3cm)

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: