Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Danio - czy skończyć cierpienia??
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Danio - czy skończyć cierpienia??  (Przeczytany 8152 razy)
pop1133
Zainteresowany
**

« : Styczeń 03, 2007, 15:04:32 »

Dziś po powrócie ze szkoły jak zawsze odrazu zajżałem do akwarium. Zobaczyłem że jedno danio nie ma praktycznie tylnej płetwy i tak jakby porwane ciało obok tej płetwy. Przykry to widok kiedy jedna rybka cierpi i nie moze normalnie pływać. Cały czas nawet jak przepłynie trochę opada głową w dół.
Co mogło być tego przyczyną?? Mam w akwarium 10 danio 4 kiryski 3 molinezje  i 1 otoska(narazie). Prosze odpowiedzcie
Czy w jakiś sposób skończyć jej cierpienie???

Akwarium 48l...
  8*danio lamparcie
  4*kirysek pstry
  3*molinezje
  1*bojownik syjamski Smiley
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 03, 2007, 17:27:45 »

najszybsza smiercia jest spuszczenie w sedesie   Undecided Ryba dusi sie błyskawicznie  Tongue MOj neonek innesa maila odgryziniete wieksza czesc pletwy, chował sie po roslinach. Męczył się to prawda Sad ale dzisiaj ma prawie całą płetwe, karmiłam go najlepszymi pokarmami i obficie, dziabł go mieczyk  Wściekły

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
pop1133
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 03, 2007, 18:33:32 »

A u mnie co mogło być powodem obrażeń danio?? Wyjme go z akwarium kiedy przestanie oddychać...

Akwarium 48l...
  8*danio lamparcie
  4*kirysek pstry
  3*molinezje
pop1133
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 03, 2007, 19:03:19 »

Nie wytrzymałem :/ Spuściłem rybke w sedesie ;( Bez tylnego ogona nie mogła prawie pływać. Wogóle reszte płetw tak jakby miała połamane :/. Podejrzewam że przyczyna był filtr. Bo co inne??

Akwarium 48l...
  8*danio lamparcie
  4*kirysek pstry
  3*molinezje
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 03, 2007, 19:07:43 »

ojej... Cry ale szkoda Ci rybki co...?? Roll Eyes

[45] [15] [4]
pop1133
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 03, 2007, 19:15:57 »

Szkoda... Każdy prawdziwy akwarysta (chociaż nim jeszcze nie jestem, ale się staram) powinien przyzwyczajać sie do swoich rybek:/

Akwarium 48l...
  8*danio lamparcie
  4*kirysek pstry
  3*molinezje
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 03, 2007, 20:58:57 »

dobrze zrobiłeś skróciłeś jej cierpienia

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 03, 2007, 21:06:03 »

Pop wyobrażasz sobie co ta rybka przezyła w kiblu Huh!!!!!!!  Wściekły Wściekły Wściekły Wściekły Wściekły To jest okropne spóścić rybke w kiblu !!!!!!!!!! Humanitarną eutanazją jest wpuszczenie rybki do kubeczka i wrzucenie tabletki polopiryny, etopiryny, upsarinu czy czegoś podobnego, wtedy rybcia usypia w spokoju, a w kiblu wszystkie te syfy zaczynają ją wyrzerac i ginie w okropnych męczarniach !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2007, 21:08:07 »

w sedesie ryba umiera błyskawicznie poprzez uduszenie.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 04, 2007, 08:17:55 »

w sedesie ryba umiera błyskawicznie poprzez uduszenie.
Uduszenie czym ?? Z powodu braku wody Huh Nie wiem jak u ciebie jest w sedesie ale u mnie jest woda.
Zgadzam się z Kubusiem, że jest więcej humanitarnych sposobów (był już zresztą takowy wątek na forum), ale akurat spuszczenie ryby do klopa najlepszym rozwiązaniem nie jest  Angry

pop1133
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Styczeń 04, 2007, 14:10:22 »

To co miałem zrobic?? Patrzeć jak się meczyła bez tylniej płetwy?? Obdartej skury?? Rybka wogóle nie interesowała się jedzeniem. Zresztą nie miała byj jak do niego podpłynąć!! Pytałem się nikt nie odpowiedział ale kiedy to już zrobiłem odrazu wielke halo!!! Jeśli mieliście inny sposób to prosze mi go podać!!

Akwarium 48l...
  8*danio lamparcie
  4*kirysek pstry
  3*molinezje
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 04, 2007, 14:30:28 »

Pop nikt nie twierdzi, że chciałes źle o ile nie jestes sadystą Wink Wszyscy sie uczymy całe życie. Następnym razem - mam nadzieję, że nie nastąpi - zrobisz to inaczej.
Proszę na przyszłość, uzyj opcji zmień jeśli chcesz cos dodać do poprzedniej wypowiedzi.
Hunter55
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 04, 2007, 16:26:46 »

A wiecie co jest najdziwniejsze ? Że mój danio tez tak ma. Zauwarzyłem jak wróciłem ze szkoły. Ale nic mu robić nie będę. Ma tylko na ciele jedną wielką ryse.
Grand
Nowy
*

Zdrowa ryba to glodna ryba

« Odpowiedz #13 : Maj 01, 2007, 22:10:39 »

JA bym rybki nigdy nie spuscil w sedesie jak bym mial ja usmiercic to bym ja przeniusl do np kulki i stopniowo oziebial wode  Undecided no coz ale to zrobiles juz a jezeli chodi o danio to moj ma tak jakby nadgryzione pletwy .. ale plywa i zachowuje sie normalnie a czytalem ze szybko im pletwy odrastaja ..
Poswiec wiecej uwagi swojej pasii akwarystyki !
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Maj 02, 2007, 09:59:44 »

moje slabe lub chore rybcie (ktore ledwo co zipia)trafiaja do zolwia szybka i bezbolesna smierc
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: