Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Z czym krzyżuje się krewetka simoni simoni?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Z czym krzyżuje się krewetka simoni simoni?  (Przeczytany 4041 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« : Styczeń 11, 2007, 10:30:56 »

Mam pytanie następujące: czy ktoś z Was może wie z jakimi innymi krewetkami krzyżuje się simoni simoni?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Styczeń 11, 2007, 14:14:15 »

tu mam tabelę, ale simoni simoni tu nie ma, chyba że znasz jej handlową nazwę.

http://www.crustaforum.com/images/crossbreeding_big.jpg

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 12, 2007, 08:26:58 »

Tą tabelkę to już mam a handlowa nazwa tej krewetki to właśnie Simoni simoni ale dzięki za odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2007, 08:30:02 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 12, 2007, 14:32:55 »

Tyle znalazłam:

"Grupa serrata

Do grupy tej należy kilka gatunków krewetek Caridina bardzo podobnych do siebie pod względem morfologicznym. Wkrótce postaramy się przygotować po polsku materiały na ten temat, póki co o grupie serrata można poczytać tutaj: http://www.caridea.info/u_publi/rotschwanz/rotschwanz4.htm oraz tu: http://www.wirbellose.de/klotz/serrata.html.
Nie należy trzymać w jednym akwarium gatunków z grupy serrata, gdyż będą się między sobą krzyżowały. Do grupy tej należą m.in. dostępne w Polsce i dość popularne Caridina sp. "Biene", jej odmiana barwna Caridina sp. "Crystal Red" oraz Caridina sp. "Tiger". Wg. Mustafy Ucozlera z http://www.petshrimp.com mogą się one się krzyżować również z Caridina sp. ""Hummel" (Ucozler używa nazwy anglosaskiej Caridina sp. "Bumblebee"), choć nie jest to do końca pewne i prawdopodobnie "Hummel" nie należy do grupy serrata.
"

z www.akwaria.pl/krewetki

Przeglądałam też linki i metoda eliminacji wynika, że z gr serrata się nie krzyżuje.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 12, 2007, 15:28:55 »

No cóż, przyjmuję zatem, ze się z redami nie skrzyżowała i mam niepokalane poczęcie w akwarium albo jakąś inną krewetkę. Być może babaulti z blue zrobiła się simonopodobna.

Pozdrawiam,
Emi

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 12, 2007, 23:51:04 »

Nie wykluczone. ja miałam przez chwile problem czy oby na 100% mam Fire Red. Tak sie skubana przez moment wybarwiła, że wyglądała jak babaulti. Juz jej przeszło.
A może samica przechowała nasienie ? Jeśli miała dostęp do samca i była dojrzała to jest to wielce prawdopodobne.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 13, 2007, 00:27:02 »

C. simoni simoni na pewno się z serrata nie krzyżuje. Fire Red nie krzyżują się z żadnymi innymi krewetkami. natomiast C.simoni simoni x C.babulti może budzić podejrzenia, bo nie jestem pewien ale chyba na jakiejś stronce były traktowane jako synonim. Nie dam sobie za to reki uciąć ale poszperam w necie i jak cos wyszperam to dam znać.

PS: Co do cytatu przytoczonego przez małzonkę: Hummele (tudzież Bumblebee) z pewnościa należą do breviata a nie do serrata, ponieważ trzymam je razem z Crystal Red i nie krzyzują się wzajemnie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2007, 00:29:44 wysłane przez lukas » Zapisane

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 13, 2007, 09:05:29 »

Ja też trzymam z Cristalami i też nie widze młodych "mieszanych". Jednak dla mnie osobiście jest to zupełnie bez znaczenia. Np mam razem Fire Red i White Pearl. Nie mam zamiaru sprzedawać krewetek a z ewentualnym nadmiarem mam co robić.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 13, 2007, 23:55:29 »

Normalnie nie wiem już co to za krewetki. Właśnie dzisiaj znalazłam simonopodobną która była większa od red cherry. Dziwne bo miałam babaulti blue, amano i redy i nic innego a tu jakieś niespodzianki mi się teraz rozbijają po krewetkarium. Teraz najbardziej skłaniam się do tego, że to muszą być babaulti mieszańce. Może blue była zapłodniona podczas kupna przez jakąś inną wersję kolorystyczną i teraz wyszło takie coś brązowowo przezroczyste.

Pozdrawiam,
Emi

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 14, 2007, 22:31:21 »

Np mam razem Fire Red i White Pearl.
spoko, redki i WP nie krzyżują się ze sobą - to dwa odrębne gatunki i potwierdzają to obserwacje osób z forum krewetkowego którzy trzymają razem te krewetki.

Emi, babaulti mogą przybierać różne ubarwienie w zależności od warunków, zwłaszcza jeśli nie jest to czysta linia kolorystyczna.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2007, 22:41:18 wysłane przez lukas » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 14, 2007, 22:35:09 »

A były takie śliczne niebieściutkie  Sad No cóż, trzeba pokochać i takie...

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: