Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « jakie pielegnice do 130l
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jakie pielegnice do 130l  (Przeczytany 5316 razy)
przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« : Styczeń 12, 2007, 15:54:39 »

witam  Smiley jestem tutaj pierwszy raz i prosze o wskazowki co do mojego jeszcze nie zakupionego akwa:)

akwarium 80x35x45 to ok130l, od dluzszego czasu zastanawiam sie jakie pieknosci moga tam plywac i doszlam do wniosku ze pielegnice najbardziej by mnie usatysfakcjonowaly. tylko teraz pyranie: JAKIE?HuhHuhHuh CZY MOGE MIEC TAKA OBSADE??

PARA MIODOWYCH
PARA SAJICA
PARA SALVINA
3xBOCJA WSPANIALA
1 ZBROJNIK
pewnie powiecie ze to za duzo  Sad no ale wlasnie po to pisze zeby ktos mi doradzil SmileySmiley co do roslin tojeszce nie szukalam wiem ze musza byc dobrze ukorzenione i mocne jak chce miec pielegnice moze jakies zabienice??nie chce miec lyso w akwa Wink oczywiscie wiem ze wskazane sa kryjowki ktore moge zrobic z lupkow ale nie wiem czy powinnam miec piasek czy zwir i jaki i ile kg.... wogole prosze o jakies wskazowki kazda sie napewno przyda Smiley z gory dziekuje

swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 12, 2007, 19:10:54 »

Witam
Niestety, jak słusznie zauważyłaś, tych ryb jest za dużo. Ja osobiście polecałbym z w/w pielęgnice miodowe. Są jednymi z najspokojniejszych pielęgnic. Nie niszczą roślin, czasami kopią w podłożu. Jedynie w czasie tarła stają się agresywniejsze (jak wszystkie pielęgnice). Mogłabyś mieć je np. ze stadkiem molinezji, które ładnie kontrastują żółtymi miodowymi, do tego zbrojnik.

Co do roślin, to z polecam, żabienice Smiley Są efektowne, a w przypadku gdybyś trafiła na "oryginalnego" Cheesy osobnika, który byłby powiedzmy "porywczy", to raczej nie dałby rady wyrwać ich, czy zniszczyć. Smiley Sam mam akary błękitne, w akwarium, gdzie są tylko żabienice i jak dotąd żadna nie ucierpiała Smiley.
Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 13, 2007, 08:03:12 »

Wszystko fajnie - tylko że jak chcesz duże,mocne żabienice, to za wiele ich do 130l nie wsadzisz, góra 3 - bo i jakiś korzonek i pare kryjówek też być musi.Proponuję anubiasy, co prawda trochę droższe ale IMHO bardziej efektowne od żabienic.No i odmiany karłowate (A. nana i A.barteri) jak sama nazwa wskazuje duże nie rosną Smiley a bardzo ładnie wyglądają oplecione kłączami np. na korzeniu i wejdzie ich dość sporo.Co do rybek - nie miałem nigdy miodowych, ale o ile wiem nawet największa akara błękitna jest o połowę mniejsza od miodowej, wiec nic dziwnego ze nie dawała rady żabienicom.U mnie trzeba było zrezygnować z roślin w ogóle, gdzyż pawice - jak to one, czego nie dały rady wyrwać, temu obrywały liście po kawałku i sterczały tylko nagie ogonki.Boje sie aby i z miodowymi tak nie było - ze nie wyrwą roślin, ale je do czysta objedzą.

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 13, 2007, 09:41:16 »

Co do rybek - nie miałem nigdy miodowych, ale o ile wiem nawet największa akara błękitna jest o połowę mniejsza od miodowej,

Coś mi się wydaję, że pomyliłeś pielęgnice miodową z cytrynową. Akary dorastają do 17 cm, miodowe do 12 Smiley.

U mnie trzeba było zrezygnować z roślin w ogóle, gdzyż pawice - jak to one, czego nie dały rady wyrwać, temu obrywały liście po kawałku i sterczały tylko nagie ogonki.Boje sie aby i z miodowymi tak nie było - ze nie wyrwą roślin, ale je do czysta objedzą.

Miałem miodowe i nie zauważyłem, aby w jakikolwiek sposób niszczyły one rośliny. Oczywiście mogą się zdarzyć osobniki, którym rośliny będą "przeszkadzać", ale decydują się na jakiekolwiek pielęgnice musisz się z tym liczyć Smiley Poza tym, pawice to troszeczkę inny "kaliber"  Tongue.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2007, 09:49:39 wysłane przez swoje2 » Zapisane
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 13, 2007, 12:21:03 »

A czy moglibyscie doradzic mi ewentualnie jeszcze jakies inne pielegnice i ile sztuk??(chcialabym miec tam chociaz 2gatunki) i czy moge z nimi  trzymac bocje jezeli nie to dlaczego..Smiley a podloze? zwir czy piasek? wydaje mi sie z piasku ryby moga latwo wyrwac rosliny...

Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 13, 2007, 12:56:00 »

Wiesz, skalary to też pielęgnice Smiley Ale w 130 l to tylko para, nie więcej, a i to  z czasem trzeba bedzie dać im większy domek Smiley

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 13, 2007, 13:35:22 »

Skalary......... Jeżeli 45 to wysokość, to ewentualnie tak, ale w momencie dorastania do maksymalnych rozmiarów, to raczej powinny mieć już wtedy większy zbiornik. Do skalarów mogłabyś dołożyć parkę pielęgniczek ramireza i może kilka małe stadko czarnych neonów + ekipa sprzątająca w postaci np. otosków.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2007, 13:38:08 wysłane przez swoje2 » Zapisane
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 13, 2007, 14:17:59 »

Co do skalarow to chyba faktycznie troche z a nisko a nie chcialabym sie rozstawac z rybami jak urosną.
a moze SALVINA? podobn0o nie kopie i mozna trzymac w wielogatunkowym.. miodowe spox ale jedna para czy wiecej?
a co do miodowych to czytalam ze moga miec rozne ubarwienie czy to prawda (nie tylo zolte)

CHCIALAM DODAC ZE NIE MAM SKLONNOSCI BARBARZYNSKICH DLATEGO probuje dowiedziec sie jak najwiecej i dokonac dobrego wyboru:)Smiley prosze o jak najwiecej info co do gat i ilosci Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2007, 16:18:42 wysłane przez przyjaciolka Zenona :) » Zapisane

swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 13, 2007, 16:52:21 »

a moze SALVINA? podobn0o nie kopie i mozna trzymac w wielogatunkowym..

Cichlasoma salvini jest większa od miodowej (dorasta do 15 cm), jej hodowla z inną parą pielęgnic w Twoim akwarium raczej odpada. Są spokojne, czasami kopią w podłożu, nie niszczą roślin. Poniżej link, poczytaj
http://www.akwarium.net.pl/adv/cichlasoma_salvini.htm

miodowe spox ale jedna para czy wiecej?

Raczej jedna parka, tym bardziej, że napisałaś, że "NIE MAM SKLONNOSCI BARBARZYNSKICH " Smiley.
Mając 2 pary pielęgnic w takim akwarium, zawsze istnieje niebezpieczeństwo konfliktów. Myślę, że nie warto ryzykować. Smiley Poza tym, również pozostałe ryby w zbiorniku mogłyby ucierpieć.
Co do ubarwienia, to prawda. W zależności od nastroju ich kolor zmienia się od jasno-żółtego do ciemno-fioletowego (możliwe, że kobieta nazwałaby ten kolor inaczej; ja odróżniam tylko 16 <lol>).

« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2007, 16:58:49 wysłane przez swoje2 » Zapisane
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 21, 2007, 21:20:45 »

salviny to nie są spokojne pielęgnice. bardzo ostro chronią swój rewir w akwa. miodowe zostaną natychmiast zdominowane.

same miodowe powinny w 130l czuć się całkiem nieźle, należy jednak pamiętac o dokarmianiu ich zieleniną, bo zaczną oskubywać rośliny. wbrew opiniom, moje upodobały sobie anubiasy, ponoć nie smaczne Smiley
możesz spróbować chodować cztery sztuki. miodowe obierają niewielkie rewiry i mimo szlańczych póz i groźnych postaw, nie robią sobie krzywdy.
jednak docelowo, po dobraniu się pary resztę bym odłowił.

gg:1384140
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: