Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Obnizanie temperatury na noc bez komputera
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obnizanie temperatury na noc bez komputera  (Przeczytany 5804 razy)
TomajX
Stały użytkownik

Poznań

« Odpowiedz #15 : Maj 23, 2007, 22:58:41 »

Ja mam duży wentylator tzn . wiatrak na noc go kieruje prosto na przednią szybe i przez noc z 27C spada mi na 24C a rano o 7.30 kiedy  załącza sie lampa to razem z nia termostat ustawiony na 27C proste rozwiązanie ale skuteczne Shocked

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Maj 24, 2007, 10:45:56 »

Boje sie bardziej o neony bo mogą tago długo nie wytrzymać  Cry

Nie przesadzajmy z tymi neonami. Nasze miały w zeszłym roku 2 miesiące 32 st w akwarium i żaden nie zszedł z tego świata a już nastawialiśmy się na straty w stadzie... Mamy neony innesa, czerowne, zielone i czarne.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Maj 24, 2007, 14:02:46 »

emi zawsze jest jakieś ryzyko więc może lepiej nie ryzykowac. jeśli magdallenah ma możliwośc zamontowania wiatraczków to rozwiązanie to będzie lepsze niż ryzykowac i potem byc rozczarowanym.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #18 : Maj 24, 2007, 14:05:41 »

temp przez noc spadła do kolejnej granicy 23C ale włączyłam dopiero światło wiec chyba sie nagrzeje.

Wieczorem jak wylączyłam światło dałam wiatrek poziomo do dziury od pokarmów i sie schłodziło  Shocked Shocked

Pozdrawiam, Magda.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Maj 24, 2007, 14:18:50 »

na wodę jak podajesz strumień powietrza to się lepiej schładza. jak będziesz miec wiatraczki od kompa to te obniżanie nie będzie tak gwałtowne. zamiast butelek z zimną wodą lepsze wiatraczki i to o niebo.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Maj 24, 2007, 15:10:30 »

Zawsze myślałem że wiatraczki w obudwie to po to zeby wyciągać ciepłe powietrze spod obudowy a nie tłoczyć dodatkowo ciepłe z zewnątrz ...

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Maj 24, 2007, 15:37:44 »

seboosie możesz dac 2 wiatraki jeden który odprowadza na zewnątrz a drugi jak wprowadza do wewnątrz zimne powietrze.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Maj 24, 2007, 15:50:43 »

No niby tak, ale problem jest tylko taki, ze w lecie nie ma zimnego powietrza (no moze zimniejsze niż pod pokrywa nagrzane od swietlówek) ... Ale jeśli akwa stoi blisko lodówki to można skorzystać z dobrodziejstwa chłodu  Grin
To tak jak w kompie - wentylator z obudowy wydmuch*e ciepłe powietrze

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Maj 24, 2007, 15:59:13 »

no tak ale gdy jeszcze nadmuch*esz to ruch powietrza powoduje że samo powietrze się schładza bo jest wtedy lepszy obieg powietrza i wogóle lepsza wymiana na zimniejsze. wystarczy że postoisz przy wentylatorze to nadmuch*e on na ciebie zimniejsze powietrze mimo że otoczenie (powietrze) jet cieplejsze. sam wentylator wtłaczając powietrze je ochładza. dlatego lepiej jest miec jeden odprowadzający i jeden wtłaczający niż obydwa odprowadzające

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #24 : Maj 24, 2007, 16:03:24 »

Zawsze myślałem że wiatraczki w obudwie to po to zeby wyciągać ciepłe powietrze spod obudowy a nie tłoczyć dodatkowo ciepłe z zewnątrz ...

kolego Seboos... a jak wiatraczki wyciagna cieple powietrze z pokrywy, to co wleci na jego miejsce...?

Tak na prawde to nie gra roli, w ktora strone dziala wiatraczek.

dla wyjasnienia:
jesli przyjmiemy, ze na zewn. jest chlodniejsze powietrze niz pod pokrywa to:
Wiatrak tloczacy wtlacza chlodniejsze powietrze, a nagrzane wylatuje szczelinami/nieszczelnosciami czy jakimis otworami
Wiatrak ssacy wysysa nagrzane powietrze na zewnatrz a szczelinami/nieszczelnosciami czy jakimis otworami wlatuje chlodniejsze z zewnatrz.

Oprocz tego powietrza na zewn i wewn. nie ma trzeciego, chlodniejszego z nikad...  Roll Eyes

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: