Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « System podmiany wody bez wiercenia otworów
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: System podmiany wody bez wiercenia otworów  (Przeczytany 3424 razy)
dareksucharek
Nowy
*

« : Styczeń 13, 2007, 16:11:09 »

Skonstruowałem system podmiany wody, który nie wymaga wiercenia otworów w szkle. Całość  oparta jest na zasadzie wyrównania poziomu wody. Do instalacji hydraulicznej podłączyłem zawór kulowy następnie zawór kryzowy od kaloryferów i dalej elektrozawór pralkowy, który sterowany jest elektronicznym zegarem czasowym dostępnym w każdym markecie. Wystarczy ustawić eksperymentalnie odpowiedni poziom przepływu, a następnie dobrać odpowiedni czas. Posiadam akwarium 450l. Tygodniowo podmienia się około 90l, dziennie 12,8l to zaś zostało podzielone na 7 cykli po 1,8l każdy. Czyli siedem razy dziennie zegar sterujący podąję1.8l wody. A teraz odpływ. W akwarium montujemy wąż zasysający, na końcu którego  montujemy koszyczek aby nie uległ zapchaniu. Druga część powinna zwisać poza akwarium. Do drugiego końca montujemy trójnik, a następnie wąż odprowadzający wodę do kanalizacji.
A teraz krótka instrukcja obsługi.
Zasłaniamy dłonią wolny otwór w trójniku i zasysamy wodę, gdy woda już popłynie unosimy trójnik ponad akwarium i odsłaniamy otwór. Obniżając trójnik ustalimy poziom wody.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2007, 14:52:00 wysłane przez Sebastian » Zapisane
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 13, 2007, 17:40:04 »

Jest to tzw. "zasada naczyń połączonych", nie sądze jednak aby takie przedstawienie sprawy miało sens. Nie każdy jest w stanie wyobazić sobie jak to należy zrobić, a drobny błąd może zaowocować zalaniem mieszkania. Zamieść foto lub przynajmniej rysunek.

385 l - dyskowce
dami
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 07, 2007, 19:04:04 »

przeciez woda musi swoje odstac

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 10, 2007, 22:53:18 »

Nie musi, w systemie stałej podmiany mozna ustawić mały przepływ przez co ilość zawartego w wodzie chloru będzie nieszkodliwa, po za tym nie wszędzie woda jest chlorowana, coraz częściej wodę ozonuje się, można również zastosować system prefiltrów (korpusy narurowe np 10" z węglem i wkładem polipropylenowym) oraz filtr RO.

385 l - dyskowce
dami
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2007, 13:42:33 »

aha... niewiedziałem

dareksucharek
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2007, 22:37:59 »

Jestem ciekawy czy ktoś zrobił taki system i czy jest z niego zadowolony. U mnie działa od kilku miesięcy bez awaryjnie.
adi3641
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 25, 2007, 10:39:41 »

pomysł jest dobry ale dla tych którzy mają możliwość podłączenia się do zasilania wody i do kanalizacji  Cheesy
fakt sam jestem ciekaw czy ktoś po za tobą zrobił ten system  Huh

GG 11590574
Pozdrawiam adi.
Mój sklep aqwa: "ZEBRA", ul.Sienkiewicza 7, OPOLE.
Glony: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/algae.html
Baza roślin: http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/lacinskiwykaz.html#8
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: