Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Hodowla Molinezji "Black Molly" lub Mieczyka Hellera.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Hodowla Molinezji "Black Molly" lub Mieczyka Hellera.  (Przeczytany 6621 razy)
Kano
Nowy
*

« : Styczeń 18, 2007, 15:14:10 »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

W związku z tym, że od zawsze w domu mam akwarium ozdobne a moja dziewczyna z powodzeniem prowadzi hodowlę Gupika i ja postanowiłem zrobić na swoim akwarium jakieś pieniądze... Oczywiście na początek najprościej zająć sie rybami jajożyworodnymi. Najpopularniejsze z nich to Gupiki, Mieczyki, Molinezje, Zmieniaki etc... Ale nie pisze tu żeby uczyć tylko żeby uczyć się Wink

Po pierwsze: to będzie moja pierwsza hodowla a więc proszę o radę - Black Molly czy Mieczyk, wiem że są bardzo podobne w rozmnażaniu i hodowli (w końcu to ta sama rodzina), ale nadal nie mogę się zdecydować. Pomóżcie podjąć decyzję.

Po drugie: jakimi rybami można handlować, to znaczy sprzedać ja prawdopodobnie do sklepu zoologicznego. Chodzi mi o wiek i rozmiar.

Po trzecie: posiadam dwa zbiorniki - 78l. i 50l. jak je zagospodarować?

Z góry dziekuję za pomoc w mojej pierwszej hodowli.  Grin

Kano

P.S. Chyba sie zapędziłem i wkleiłem nie do tego działu co potrzeba... Przepraszam.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2007, 15:16:07 wysłane przez Kano » Zapisane

"Przeniewiercą jest ten, kto opuszcza swych przyjaciół gdy Cień zastąpi drogę..." - Gimli, syn Gloina
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 18, 2007, 15:19:28 »

Mieczyk czy molnezja - wybór należy do Ciebie - co bardziej Ci się podoba. Z tym, że do mieczyków potrzeba większe akwarium, najlepiej ok. 100 litrów.

Niestety ciężko poradzić jakie ryby skupują zoologi, ale przeważnie takie co łatwo potem sprzedać. Zapytaj się po prostu w najbliższym zoologicznym. Raczej nie będzie to jednak źródło Twojego dochodu.

O zagospodarowaniu zbiorników jest mnóstwo na forum. Poszukaj sobie. Ciekawy jest dział Nasze akwaria, gdzie forumowicze chwalą się swoimi hodowlami. A nuż jakiś pomysł Ci się spodoba ?

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 18, 2007, 15:30:46 »

1. Wszystko jedno
2. Trudno jest sprzedać coś do sklepu zoologicznego, zwłaszcza żyworódki.
3. Tak jak pisał mdramski -> Nasze akwaria. Jeśli masz 2 zbiorniki możesz jeden przeznaczyć na narybek (kotnik) lub np zrobić sobie dwa zupełnie osobne akwa (różna obsada albo różne biotopy)

Z jednym musisz się liczyć. Raczej akwaria nie zarobią na siebie ...

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 18, 2007, 15:50:33 »

A skąd jesteś??? bo np. w grodzisku mazowieckim, koło warszawy możesz w jednym fajnym sklepie sprzedać wszystkie rybki jakich chcesz się pozbyć Wink Wszystko po połowie ceny sklepowej  Good ! (czyli np. gupik 1,5zł, mieczyk 2-3zł, molinezja 1,5zł, platka 2zł)

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #4 : Styczeń 18, 2007, 18:59:45 »

daj se spokoj z mieczykami.
Jak biznes to biznes!
Hypancistrus Zebra L46.
Jeden miot i nowa fura!  Grin Grin Grin

http://cgi.ebay.com/Zebra-Plecostomus-L46-Hypancistrus-Zebra_W0QQitemZ170039608411QQcmdZViewItem

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Kano
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 18, 2007, 23:06:04 »

Jestem z Torunia, sklepów zoo Ci u nas dostatek i w dodatku rybki biorą bez większych problemów tylko się trzeba umówić.

Akwarium może na siebie zarobić... mam przykład mojej dziewczyny gdzie za handel rybkami ma nowy zbiornik, osprzęt i pokarm na cały rok, więc się nie zgodzę z kolegą Seboos'iem (nie wiedziałem że moje imię tak można zapisać :/ )

Chyba jednak zainwestuje w Molinezje... Dzieki za wszystkie odpowiedzi!

Pozdrawiam!

Kano

"Przeniewiercą jest ten, kto opuszcza swych przyjaciół gdy Cień zastąpi drogę..." - Gimli, syn Gloina
magda_black
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 10, 2008, 17:15:39 »

czy w 45l. mozna trzymac molinezje? jeśli tak to ile?

6X Neon

6x Gupik

1 glonojad.

1 ślimak, ale czy żyje?
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 10, 2008, 18:13:42 »

niestety, to za duże ryby na 45l

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
magda_black
Nowy