Witam serdecznie -
Jako początkujący użytkownik tego forum umieściłem zdjęcia swojego akwarium nie w tym dziale co trzeba. Dlatego teraz naprawiam swój błąd. Przygodę z akwarium zacząłem w marcu roku 2006. Mimo ze to niewiele czasu dzieje tego akwarium - obsada rybek i roślin zmieniała się i wciąż ewoluuje. Za sobą mam jeden "restart" jako akt rozpaczy w związku z marniejącymi roślinkami i inwazją glonów- nie wiele to pomogło roślinkom ale glonów jakby mniej. Ale to osobny dział :-).Moje akwarium to około 240 l brutto - wymiary 80 cm długość/ 57cm głębokość/ 50cm wysokość.
Niestety większość moich roślinek zmarniała więć akwarium nie prezentuje się tak jak bym chciał - teraz rozpocząłem akcję nawożenie drżąc czy nie przeżyje kolejnej inwazji glonów. Na efekty trzeba poczekać. Od dwóch dni walczę z pleśniawką skalarów i zakupionych dwóch pielęgnic skośnopręgich - one zaraziły skalary. Mam ochotę zatłuc faceta w akwarystyku - nie przyjrzałem się im dokładnie - mój błąd - facet na pewno o tym wiedział. Jeden skalar padł
. Podniesienie temperatury do 30 stopni plus leki podejrzewam nie robią zbyt dobrze moim biednym roślinkom. Coż zobaczymy jaki będzie wynik wojny - co zdechnie a co przeżyje - w zawodach startują rośliny, rybki i grzyb... Ale znowu zbaczam z tematu.
Teraz trochę suchych faktów
Oświetlenie 4 x 18 W 12 godzin na dobę
Filtr kanistrowy AquaEL z lampą UV 11W.
kamień napowietrzający.
Woda Twardość ogólna 8 pH=6.5 - raz w tygodniu 30 litrów podmieniam targając z pracy wodę mili RO.
Dodaję wyciąg z kory dębu.
Obsada - pierwotnie to było akwarium "południowo amerykańskie" co niestety wiąże się z walką o miękką wodę.
para pielęgniczek Boliwijskich - 2 razy składały ikrę , para pielęgniczek Vieja - 1 raz złożyły ikrę
;
para Akar Kratkowanych - 1 raz złożyły ikrę , para gurami mozaikowych- 1 raz zlożyły ikrę- będą w akwarium tylko przez kilka jeszcze dni
;
dwa skalary - samica i hm trudno powiedzieć co..
;
4 małe (3 cm) 2 podrostki (chore) (7 cm) i jedna prawie dorosła 15 cm - pielęgnice Skośnopręgie
para zbrojników niebieskich (na zdj. samiec) + kilka sztuk ich potomstwa (regularnie się mnożą)
7 neonków Innesa (o dziwo nie są zjadane) :-) i para gupików (samiec stracił ogon..
)
;
no i trzy kiryski pstre- 2 samice i samiec oraz jeden ślimak ampularia
;
Przepraszam za jakość zdjęć - nie najlepszy aparat + złe oświetlenie
.
To tyle na razie
Chętnie odpowiem na wszelkie pytania
Pozdrawiam wszystkich !
No a to moje akwarium
http://images14.fotosik.pl/51/b9d239d505b119d5.jpg