Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 112 litrów obsada dla początkującego
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 112 litrów obsada dla początkującego  (Przeczytany 2092 razy)
gosia7
Nowy
*

Zambrów

« : Styczeń 24, 2007, 10:52:15 »

Cześć.

Czy mozecie mi podpowiedzieć co mogę hodować w takim własnei akwarium. Chciałbym żeby ryby nie były za bardzo wymagające. Najbardziej interesująmnie ryby z Am.Południowej dlatego tez chciałbym ryby z tamtych stron.

Z góry dzieki za odpowiedzi.

Postawione 112L dzieki komandosowi
Biotop: Amazońskie kwaśne rozlewiska
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 24, 2007, 11:07:03 »

Polecam harem kakadu, dotego stado neonków, zbrojnik niebieski, jakieś żałobniczki (nie jestem pewny czy to Am. płd.  Tongue). Może chcesz czarne wody Huh? jeśli tak to musisz zmiękczyć i zakwasić wodę, dodać wyciąg z torfu i wyżejk wymieniona obsada  Cheesy A jak nie to także może być wyżej wymieniona obsada Wink Hmmm  Marzyciel

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
gosia7
Nowy
*

Zambrów

« Odpowiedz #2 : Styczeń 24, 2007, 11:15:00 »

Dzięki za radę. Czarnych wód nie chcę bo lubię rośliny. Ze zbrojników tez zrezygnuję poniewaz będe miał wgłębkę na kamieniach a one lubią to rozkopać, tak jak u mojego znajomego. Wodę i tak lekko zakwaszę, szyszkami z olchy, mam ich pełno. Ma sie rozumieć że zmiękczyć też będe mógł wodą destylowaną prawda?? Bo z tego co wiem to Neonki lubią miekką wodę.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 24, 2007, 14:22:38 »

Wodę i tak lekko zakwaszę, szyszkami z olchy
Jak nie chcesz mieć czarnych wód to szyszek olchy nie radzę. Gwarantowany herbaciany kolor wody Smiley Poza tym szyszki aż tak bardzo wody nie zakwaszą.
Poszukaj w dziale Nasze akwaria - może znajdziesz parę inspiracji.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 24, 2007, 14:22:56 »

Tak, wodę możesz zmiękczyć destylowaną. Co do zbrojników nasz całkowitą rację. Na glony zaopatrz się w kosiarki albo otoski.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #5 : Styczeń 24, 2007, 14:50:03 »

O siema! Widzę że kolejny zambrowiak na naszym forum. Jednak ogłoszenie w sklepie nie poszło na marne Wink(dobry pomysł z tym podpisem pod avatarem, chyba to wyprubuję)

Jesli chodzi o te szyszki olchy możesz wrzucić. woda lekko sie zabarwi i o to chodzi. Sebo, i wcale to nie będą czarne wody Cool. Destylowaną smiało zmiękczaj, ja sam tak robie, u nas woda nie jest idealna do akwarium więc zmiękczenie dobrze zrobi. Kupisz na stacji beznynowej, ok 4zł za 5litrów.
Co do obsady, hmm ta pierwsza propozycja jest dobra, lecz ja sugerował bym taką:
-20 neonów innesa
-krewetki amano
-otoski
-platki żółtego koloru (fajnie będą wyglądać z neonami)

Krewetek u nas nie dostaniesz więc mogę ci odsprzedać kilka jesli chcesz Cheesy

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 24, 2007, 14:54:33 »

Sebo, i wcale to nie będą czarne wody
Ależ ja nie twierdzę, że od razu zrobi się BW  Wink. Z tym troszkę trzeba się napracować (wiem z autopsji). Ale kolega pisał, że nie chce BW, więc założyłem, że chce mieć czystą, jasną, klarowną, "białą" wodę. A przy szyszkach faktycznie lekko się zabarwi, czyli nie będzie aż tak czysta Grin To tak w rozwinięciu "co Seboos miał na myśli"  Good !

gosia7
Nowy
*

Zambrów

« Odpowiedz #7 : Styczeń 24, 2007, 17:00:18 »

dzięki za rady nalewno z nich skorzystam ,i mam nadzieję że moje akwarium w końcu będzie jakoś wyglądało Cheesy
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2007, 17:15:21 wysłane przez gosia7 » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: