Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Akwa 25 l. - jakie rybki kupić, od czego zacząć
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwa 25 l. - jakie rybki kupić, od czego zacząć  (Przeczytany 13226 razy)
grzesio99
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Styczeń 26, 2007, 22:16:53 »

Witam - jeszcze jedno pytanie, jeśli chodzi o napowietrzanie to powinno ono chodzić cały czas czy tylko okresami?
Pozdrawiam
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Styczeń 26, 2007, 22:18:25 »

cały czas

[45] [15] [4]
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Styczeń 26, 2007, 22:36:55 »

ciągle chodzący napowietrzacz, który wywołuje silne ruchy tafli wody chyba coś podnosi z parametrów.

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Styczeń 27, 2007, 04:16:14 »

kiryski nie ale kirysniki czarnoplame
A czy my rozmawiamy o kozie czy o wozie  Undecided...
Dyskusja była o rozmiarze kirysków a nie o "kirysowatych"

no no ale kolega mial wczesniej kirysniki dobrze zeby tego bledu nie powtorzyl Wink

a co do napowietrzania  przy duzej ilosci roslin i intensywnym oswietleniu czyli niedoborze CO2 podnosi PH  imho

w nocy nie zachodzi fotosynteza wiec mozesz smialo zostawiac na noc
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2007, 04:21:00 wysłane przez damianos » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Styczeń 27, 2007, 09:30:38 »

A ja napowietrzacza praktycznie w ogóle nie mam włączonego. Naprawdę właczam go sporadycznie i od czasu do czasu. A w swojej 25 w ogóle napowietrzacza nie używam i krewetki i rybki czują się świetnie. Jedyne co powinno cały czas chodzić to filtr.

skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Styczeń 27, 2007, 14:56:54 »

proponuje stado lsniacooczek i otoski na dno badz krewetki
rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #21 : Styczeń 27, 2007, 15:08:31 »

proponuje ci 2 gupiki + kilka neonków (jakiekolwiek)

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Styczeń 27, 2007, 15:21:55 »

A ja napowietrzacza praktycznie w ogóle nie mam włączonego. Naprawdę właczam go sporadycznie i od czasu do czasu. A w swojej 25 w ogóle napowietrzacza nie używam i krewetki i rybki czują się świetnie. Jedyne co powinno cały czas chodzić to filtr.

moze sie zle wyrazilem ja takiego klasycznego napowietrzania nie uzywam ale filtr + deszczownia dziala 24 na dobe  Cheesy
::Martyna::
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Styczeń 28, 2007, 11:01:03 »

Ja bym Ci proponowała zaraz po dostawie wyszukać sobie ładne samce gupików, tak ze 4, bo samce gupików się tolerują  Wink Albo jak chcesz to możesz mieć też samiczki, ale przy samcach lepszy efekt Wink A do tego neonki, np.Innesa. Zamiast neonków można też kiryski, albo coś...
U mnie kolesia w zoologu ma akwa z 200 litrów, a tam same gupiki, oczywiście samice i samce...
P.S: Skoti, otoski żerują wszędzie, nie tylko na dnie.

x))
dami
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Luty 02, 2007, 18:10:41 »

a ja bym poradził tak:
6 neonkow innesa
5 danio
i cos do czyszczenia
a co do napowietrzniania to moje chodzi caly dzien i noc i jest dobrze...  Wink
jak masz ryby Labiryntowe to wtedy nietrzeba ( tzn. pobieraja powietrze z wody )
Seboos - masz roslinki wiec napowietrznianie zabardzo niepotrzebne , ale nic sie niestanie jak bedzie Cheesy

moje zdanie...
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2007, 18:13:24 wysłane przez dami » Zapisane

małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Luty 02, 2007, 23:26:23 »

tzn. tlen z nad powieszchni wody chyba miało być
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Luty 03, 2007, 09:13:23 »

a ja bym poradził tak:
(...)
Seboos - masz roslinki wiec napowietrznianie zabardzo niepotrzebne , ale nic sie niestanie jak bedzie Cheesy

No to seboos - wyciągaj brzęczyk i jazda do roboty Wink
Dami - wyobraź sobie, że mam w moich baniakach CO2 24h/ dobę i nie mam żadnego napowietrzania. Rybki i krewetki mają się bardzo dobrze. W dobrze funkcjonującym zbiorniku napowietrzanie nie jest potrzebne, bo tlenu jest dość i dzięki roślinom i cyrkulacji wody na powierzchni
suselek72
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Maj 07, 2008, 18:08:10 »

nie chcę robić zamieszania ale nie uważacie że 25l akwa to na kotnik się tylko nadaje? wiem że nie zawsze są pieniądze na duże baniaczki wiem też jak drogie jest to hobby bo sama mam trzy zdaję sobie sprawę że nie każdy ma miejsce w domu ale może tak kupiłbyś większy zbiorniczek? wtedy miałbyś szersze pole do popisu ale jeżeli naprawdę ci zależy na 25l to może coś z mniejszych rybek strumieniak niebieskopręgi lub zagrzebka rachowa albo drobnoustek obrzeżony albo krewetki nic więcej nie przychodzi mi do głowy, przeważnie ryby które dorastają już powyżej 5cm to takie które wolą większy litraż, co do zakładania akwa od początku to poczytaj tu na forum trochę, dużo się nauczysz  Wink
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2008, 21:46:22 wysłane przez suselek72 » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Maj 08, 2008, 09:43:06 »

nie chcę robić zamieszania ale nie uważacie że 25l akwa to na kotnik się tylko nadaje?
Nie uważam Smiley W 25 można zrobić bardzo fajne akwarium z bardzo ciekawą obsadą (jest wiele ryb które nie rosną duże i świetnie się do tego litrażu nadają lub wręcz wymagają małych akwarii)

suselek72
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Maj 08, 2008, 13:22:55 »

no przecież wymieniłam kilka, wiem o tym, ale uważam że im większe akwa tym lepiej, Wink tym bardziej jak ktos zaczyna to w większym zbiorniku łatwiej utrzymać równowagę biologiczną wbrew pozorom małe akwaria nie nadają się dla początkujących akwarystów ale to tylko moja opinia pozdrawiam papa
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2008, 13:26:44 wysłane przez suselek72 » Zapisane
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: