Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mętna czy nie...?  (Przeczytany 1952 razy)
vvv1
Nowy
*

« : Styczeń 25, 2007, 22:37:34 »

Witam
Chiałem pokazać zdjęcia mojego akwarium i zapytać czy jest bardzo mętna woda czy jestem przewrażliwiony i mam za duże wymagania wobec przyrody.Na pierwszym zdjęciu praktycznie i teoretycznie wszystko ok

ale druga fotka zrobiona bez błysku pokazuje taki "krajobraz"

i moje pytanie czym może być to spowodowane? Testów wody nie robiłem więc nie znam parametrów dodam ze roslinki maja sie dobrze, rybki nie narzekaja,tydzień temu dodałem Aqua Plant-Tropical'a dodam że woda ma kolor białawy czy to pierwotniaki?Jak je zwalczać?Wszystkie porady mile oczekiwane.Dodam jeszcze że w filtrze znajduje sie gąbka i wegiel aktywny.
Pozdro vvv1
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2007, 22:42:55 wysłane przez vvv1 » Zapisane
Afghan
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 25, 2007, 23:43:08 »

Troche metna to ona i jest. Z tego co wiem to wegla nie stosuje sie caly czas, stosuje sie po leczeniu jakas chemia itp. W moim przypadku bylo podobnie a to jest przez to ze sie nie ma biologicznej filtracji, u mnie pomoglo jak dolozylem keramzytu do filtra, i teraz mam kawalek gabki zeby wpierw woda przeleciala przez nia i oczyscila z wiekszysz syfów, a pozniej ten keramzyt i jest teraz znacznie lepiej. papa

gg: 1125448
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 26, 2007, 10:20:36 »

Ile czasu stoi to akwarium?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
vvv1
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 26, 2007, 17:17:40 »

Odpowiem oględnie że nie długo Roll Eyes czyli wegiel wyrzucić?Dzisiaj wygląda znacznie lepiej.Najlepszym lekarstwem chyba bedzie cierpliwość>Wyrzucę dziś węgiel i zastąpie.. ...........tylko czym najlepiej go zastapić?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2007, 17:21:04 wysłane przez vvv1 » Zapisane
Afghan
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 26, 2007, 18:33:46 »

Mi radzili kupic ceramike lub zamiast niej keramzyt, dostaniesz go w sklepach ogrodniczych tylko sprawdz czy nie ma rzadnych dodatkow ani nawozow. Przed keramzytem lub ceramika zastosuj gabke i wate perlonowa zeby wychwytywala wieksze zanieczyszcznia. To wszystko ma byc w kolejnosci: 1 wata, 2 gabka, 3 ceramika lub keramzyt.  papa

gg: 1125448
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 26, 2007, 21:48:33 »

Jeśli to niedawno założony baniak to normalne na początku  ,polecam Bactozym Tetry służy do natychmiastowej bioaktywacji filtra i wody , albo odczekać około 2 do 4 tygodni będzie kryształ   Good !
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2007, 20:22:57 wysłane przez jachu » Zapisane

Jachu
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 27, 2007, 10:04:46 »

polecam Bactozym Tetry służy do natychmiastowej bioaktywacji filtra i wody po około 2 do 4 tygodni będzie kryształ
Po tym czasie to akwa samo się stabilizuje czy dasz tam biostarter czy nie ...

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #7 : Marzec 11, 2007, 17:39:17 »

tej metnosci nie zlikwidujesz zadna filtracja mechaniczna (wata, gabka itp). jest to wlasnie kwestja rozwoju bakterii. Oczywiscie ze po pewnym czasie same sie ustabilizuje ale mozna to przyspieszyc tym Bactozymem ale jest dosyc drogi (chyba ok 35,-PLN) tanszy jest np Nitrivec Sery. Prawie kazda firma cos takiego oferuje.

Wegiel wywal, a jak go masz to przynajmniej nie nawoz nawozami, bo wegiel je pochlania.

Zamiast wegla najlepiej wklady biologiczne (np. ceramika), jak juz tu pisano. Keramzyt jest jednak dosyc slaby i wielkoziarnisty - nadaje sie bardziej np. do oczek wodnych, gdzie mozna ze 100 litrow Keramzytu do beczki wladowac. Do malego filterka polecalbym moze Aquaszut PORO RING S. Sa one b. male i duzo ich wejdzie do malego filterka.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 12, 2007, 09:38:01 »

Hej Oswald, to stary wątek. Ciekawie czy koledze sie polepszyło.... vvv1, napisz co i jak z baniakiem? Czy zmętnienie ustąpiło?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #9 : Marzec 12, 2007, 11:12:28 »

Embarrassed

to dlatego, ze ostatnio lubie patrzec tu (jakos mnie ta strona strasznie bawi...):
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?action=who

Wchodze wtedy na stare watki ogladane przez uzytkownikow i zapominam sprawdzic ich aktualnosc  Undecided
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2007, 11:14:37 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: