Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: temperatura wody  (Przeczytany 2614 razy)
ataeb22
Nowy
*

« : Marzec 07, 2004, 23:21:44 »

Witam
Mam akwarium 60l, grzałke aquael AQ 100 ustawioną na 25 stopni. Mimo to temperatura urosła do 28 stopni.Czym jest to spowodowane?śam nie wiem o co chodzi.Pomóżcie

Stary wiekiem(35), młody stażem(tydzien z hakiem)
60l, bojownik,kilka danio, 2 kiryski, 2 zabki, 2 mieczyki, glonojad, brzanka rekinia, 2 molinezje, 3 razbory
xmen
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2004, 23:25:06 »

jeśli mieszkasz w bloku to,możliwe że jest to spowodowane tym że koloryfer nagrzewa mieszkanie i jeśli w  pokoju jest wystarczająco ciepło to woda w akwarium też sie nagrzewa Cheesy

Malawi - to jest to Cheesy
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 07, 2004, 23:32:01 »

Czyli źle chyba jest skalibrowana, po prostu skręć na mniej.

ps temat do sprzętu

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
ataeb22
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 07, 2004, 23:32:58 »

ok.dzieki, ale w takim razie co bedzie latem, kiedy nie ma mnie wiekszosc dnia, a mieszkam na parterze i ze zrozumialych wzgledow ie moge otwierac okna, aby sie wietrzylo

Stary wiekiem(35), młody stażem(tydzien z hakiem)
60l, bojownik,kilka danio, 2 kiryski, 2 zabki, 2 mieczyki, glonojad, brzanka rekinia, 2 molinezje, 3 razbory
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2004, 23:51:14 »

latem faktycznie mogą być problemy zwłaszcza jeśli ktoś ma mieszkanie od strony południowej Sad
a systemy chłodzące strasznie drogie Sad

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 08, 2004, 15:45:59 »

Ja mam podobny problem, ustawiam grzałkę na jakąś temperaturę a i tak zawsze grzeje mi wodę na maxa, czyli 32 stopnie. Mam zamiar jakoś ją naprawić, a jak to nie poskutkuje to kupuję nową grzałkę...
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 08, 2004, 16:19:29 »

Jeśli mimo osiagniecia w akwarium temperatury 25 stopni grzałka dalej pracuje i nagrzewa do 28 to sie rozregulowała, pomyśl nad jej wymianą ( na inną niż aquael) zanim będziesz miał rosołek rybny. Póki co ustaw na 22 stopnie.
Jeśli natomiast masz 28 stopni gdy grzałka nie pracuje to problem leży gdize indziej, nie zamykaj szczelnie pokrywy aby ciepło mogło uciekać, dodatkowo jeśli ams zpokrywę wyklejoną folią do pieczenia to folie zdemontuj ( bardzo dobrze zatrzymuje ciepło Sad ).

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 08, 2004, 17:18:45 »

Cytat: ataeb22
ok.dzieki, ale w takim razie co bedzie latem, kiedy nie ma mnie wiekszosc dnia, a mieszkam na parterze i ze zrozumialych wzgledow ie moge otwierac okna, aby sie wietrzylo

Nie zawsze wywietrzysz do odpowiedniej temp.U mnie latem temp. sięgała nawet 30`C (pokój od strony południowej) a do tego dochodzą świetlówki (też potrafią nieźle podnieść temp).To co mi pomogło to dwa wentylatory (80x80mm jak w zasilaczu od komputera) jeden pracował jako wyciągowy a drugi wdmuchiwał powietrze.Do lata jeszcze trochę czasu ale już po mału myślę o zastosowaniu tego rozwiązania w nowym akwa.

385 l - dyskowce
mcrobson
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 08, 2004, 22:23:50 »

Jeśli problem jest z termostatem w grzałce to może tańszym pomysłem od wymiany grzałki będzie zamontowanie dodatkowego termostatu. Ja tak mam i temperatura spełnia moje oczekiwania, a co do zastosowania latem wiatraka od kopa to dobry i sprawdzony sposób.
Powodzenia
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: