Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mętność wody.  (Przeczytany 2658 razy)
markulus
Nowy
*

« : Styczeń 30, 2007, 12:24:27 »

Mam akwa od miesiąca. przez ostatni tydzień woda maksymalnie klarowna. Ryby już są od 2 tygodni.
Wczoraj wrzuciłem luzem trzy małe roślinki i sobie pływają pod powierzchnią wody ( wcześniej je dokładnie wypłukałem pod strumieniem zimnej wody i usunąłem nadgnite części ).
Woda sukcesywnie zaczęła delikatnie mętnieć. Odpada wyjaśnienie ze zruszeniem żwirku, bo jak zaznaczyłem jeszcze ich nie sadziłem. Wodę podmieniałem ( 20 - 40 % na tydzień ) od teraz już będę podmieniał 20 % bo akwa jest dojrzałe.

Nie mam testów azotowych ale mam 3 dorosłe ryby i 8 małych danio w 80 litrowym więc przy takich podmianach chyba w porzo co nie?

Czy jest możliwość, że wprowadziłem z roślinami jakieś pierwotniaki? Czy za każdym razem jak coś wrzucę nowego do akwa, mogę mieć niespodzianki?

Pewno macie podobne spostrzeżenia.... proszę o odpowiedź.

rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2007, 13:24:31 »

Witam
Napisz jaką filtrację stosójesz do twojego akwarium. Byc może jest ona niewystarczająca jak na taki zbiornik.Pozdrawiam Cheesy Cheesy Cheesy
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2007, 14:42:34 »

Akwa jeszcze nie jest w pełni dojrzałe. Wrzucenie roslinek prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z mętnieniem wody. Pewnie masz zakwit... Poszukaj o tym na forum.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
markulus
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2007, 19:12:35 »

Witam
Napisz jaką filtrację stosójesz do twojego akwarium. Byc może jest ona niewystarczająca jak na taki zbiornik.Pozdrawiam Cheesy Cheesy Cheesy

Używam filtra zewnętrznego przelewowego ( wydajność 550 l/h ). Wkład z gąbki o dużych porach ( objętość gąbki około 0,5 l ). Traktuję go jako mechaniczny i biologiczny, więc płukanie co jakieś conajmniej 3 miesiące w wodzie z akwarium.

Za małą objętość wkładu?
A może jest tak że mam za dużo związków azotowych pomiędzy kolejnymi podmianami , a dokładniej rzecz ujmując to w ostatnie dni przed kolejną podmianą.

Co do zakwitu to woda nie ma odcienia zielonego. Ma tylko białawe zmętnienie.

A więc za mała pojemność wkłądu fitracyjnego?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 30, 2007, 19:16:35 »

Zakwit może być biały - to pierwotniaki.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
markulus
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 30, 2007, 20:00:17 »

Zakwit może być biały - to pierwotniaki.

No tak ale skąd ten zakwit po tym jak już było bardzo klarownie.... a wystąpiło to po wprowadzeniu roślin.( przypominam że akwa ma miesiąc ). Masz jakiś pomysł?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 30, 2007, 20:32:18 »

Może jednak nie było do końca ustabilizowane. Poza tym rośliny + ryby mogły tą niepewną jeszcze równowagę zachwiać. Skoro masz kaskadę, to może dołóż trochę ceramiki na przykład. Obserwuj i poczekaj na rozwój sytuacji. Może wszystko się samo ustabilizuje.

markulus
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 31, 2007, 23:22:41 »

No dzięki za rady.... będę obserwował przy optymalnym karmieniu i podmianach...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: