Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 102
  Drukuj  
Autor Wątek: Prośby o identyfikacje roślin  (Przeczytany 355062 razy)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #210 : Luty 09, 2008, 23:20:25 »

najas to nie mech!!!!!!!!!!!
to zwykła roślinka. Rośnie jak chwast. Ja ją całą wywalam, a i tak gdzieś mi sie pałęta. Rośnie szybko i jest strasznie krucha i delikatna. Wystarczy odłamek, aby sie rozrosła jak nie wiem co.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
seba75
Gość
« Odpowiedz #211 : Luty 10, 2008, 09:27:55 »

Co to za zabienica ?
http://allegro.pl/item307406497_okazja_ladne_roslinki.html
czy nie czasem Echinodorus fluitans ?
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #212 : Luty 10, 2008, 14:30:08 »

to zwykła roślinka. Rośnie jak chwast. Ja ją całą wywalam, a i tak gdzieś mi sie pałęta. Rośnie szybko i jest strasznie krucha i delikatna. Wystarczy odłamek, aby sie rozrosła jak nie wiem co.

To mam ją wywalić  z akwarium. Cry Cry Cry Szkoda bo fajnie wygląda jak pływa Cheesy Cheesy

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #213 : Luty 10, 2008, 16:47:09 »

To mam ją wywalić  z akwarium. Cry Cry Cry Szkoda bo fajnie wygląda jak pływa Cheesy Cheesy

nikt nie kaze wywalac Wink tylko wzrasta u ciebie zagrozenie terrorystyczne Wink ja mialem kiedys dawno moczarki takie,ze co tydzien wywalalem wiadro pelne scinek na smietnik Wink po wakacjach rekord to 2m przyrostu Wink bez zartu Wink ryby mnialy ledwo gdzie plywac Wink

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #214 : Luty 10, 2008, 19:15:49 »

nie nie... j.w. to całkiem fajna roślinka, zwłaszcza, że na tak szybkorosnącą nie wywala ohydnych korzeni gdzieś z samej góry jak nawet rotala czy kabomba. Szybko zrobi ładny buszyk. Ale ma tendencje do "kruszenia się" znaczy łodygi się rwą nawet samoistnie i pływają i zapychają np. wlot filtra. Ona się chyba w ten sposób rozmnaża. Jest poprostu z tego powodu troche problematyczna.
 papa

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #215 : Luty 11, 2008, 22:53:44 »

Dzisiaj kupiłem roślinkę  Bacopa monnieri (Bacopa drobnolistna)i ona ma 40 cm wzrostu a moje akwarium ma 30 cm Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided jak i w który miejscu ją przyciąć>

POMOCY SZYBKO  Sad bo mi zwiędnie Undecided      POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2008, 23:10:08 wysłane przez Krzysiek19 » Zapisane

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
---------------
PGR
Bywalec

« Odpowiedz #216 : Luty 12, 2008, 09:29:27 »

Dzisiaj kupiłem roślinkę  Bacopa monnieri (Bacopa drobnolistna)i ona ma 40 cm wzrostu a moje akwarium ma 30 cm Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided jak i w który miejscu ją przyciąć>

POMOCY SZYBKO  Sad bo mi zwiędnie Undecided      POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY
to zes sie spocil Wink proste- gdzie chcesz Wink sprawa wyglada tak- i  tak usuniesz stozek wzrostu u gory Smiley przy przycinaniu pamietaj o tym,zeby pozostawic odpowiednia ilosc zdrowych lisci- w pelni wybarwionych i bez zmian chorobowych. te liscie musza miec odpowiednia ilosc swiatla... co jeszcze mozna dodac.... chyba najlepiej ciac ciut powyzej liscia- ale ja tylko tak uwazam ze wzgledow estetycznych Wink jednak wiekszosc roslin tak sie przycina Wink

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #217 : Luty 12, 2008, 09:35:47 »

W połowie.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
PGR
Bywalec

« Odpowiedz #218 : Luty 12, 2008, 09:51:14 »

W połowie.

hehehe.... a ja sie produkuje Wink

Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #219 : Luty 12, 2008, 11:48:34 »

No dobra ale ta górna część bez korzeni przyjmie się Tongue Tongue Tongue

Ps;Nie na temat  Smiley jak się sadzi mech jawajski. Szukałem i nic nie znalazłem Angry Angry Angry

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
---------------
Yrr
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #220 : Luty 12, 2008, 13:04:26 »

Bacopa drobnolistna - odcięty wierzchołek wsadź w podłoże, a się ukorzeni.

Mech jawajski sadzi się jak inne mchy, albo pozwalasz mu pływać gdzie chce (nie polecam w przypadku tego chwastu), albo kilka gałązek przywiązujesz żyłką do jakiegoś stałego elementu, np. korzenia, kamienia, fragmentów osprzętu.

Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #221 : Luty 12, 2008, 13:10:37 »

Dzięki Yrr

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
---------------
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #222 : Luty 12, 2008, 14:30:04 »

Szukałem i nic nie znalazłem Angry Angry Angry

To nie wiem gdzie Ty szukałeś...

Jak wejdziesz do działu Rośliny akwarystyczne i wpiszesz w wyszukiwarce mech to od razu wyskakuje Ci kilka stron z poradami jak sadzić mech jawajski.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #223 : Luty 18, 2008, 20:51:35 »

Prosze o pomoc w identyfikacji:

Chodzi oczywiscie o te roslinke na pierwszym planie z pomarszczonym listkami Smiley
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #224 : Luty 22, 2008, 15:17:26 »

Proszę o identyfikację rośliny:

http://img245.imageshack.us/img245/8427/17759445nn8.jpg
http://img245.imageshack.us/my.php?image=94957224if2.jpg
http://img245.imageshack.us/my.php?image=65359169am0.jpg

Trzy zdjęcia dla ułatwienia sprawy Smiley

Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 102
  Drukuj  

Skocz do: