lukasz.gruszka
Nowy
|
|
« Odpowiedz #165 : Styczeń 20, 2008, 21:35:18 » |
|
Dzięki Emi Prawdziwy fachowiec rozpozna roślinkę nawet bez zdjęcia... To jest egeria najas PS. A może wiesz, dlaczego zgubiła liście mało info na jej temat jest w necie
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2008, 21:41:15 wysłane przez lukasz.gruszka »
|
|
120L: 7x żałobniczka, 11x razbora klinowa, 3x kosiarka, 5x otoski
|
|
|
parad0x
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #166 : Styczeń 23, 2008, 23:15:26 » |
|
Witam !! Ostatnio bardzo sie zastanwailem czy kupic nowy komputer czy załozyc akwarium rosline wygralo to 2 ! Narazie zbieram niezbedne informacje co i jak. Przypadkiem znalazlem fotke akwarium ktore wydajemi sie bardzo pikne a w szegolnosci rosliny znajdujace sie na dnie oraz te ktore sa np w prawym rogu takie wygladajace jak wlosy! Fotka jest z allegro ale mam nadzieje ze wlasciciel sie nie obrazi ze uzywam jej http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9174b323a58d425f.htmlPowiedzie czy to trudne rosliny jak dla poczatkujacego chodzi mi narazie tylko o te dwie! Jak juz wspominalem narazie zbieram informacje!
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2008, 23:26:42 wysłane przez parad0x »
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec
where are those good old-fashioned values?
|
|
« Odpowiedz #167 : Styczeń 24, 2008, 10:26:29 » |
|
dostanie ci sie za nieumieszczenie tego w watku z pytaniami nt. identyfikacji roslin to wlosowate to nie wiem, to na dnie to chyba hemianthus albo glossima
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #168 : Styczeń 24, 2008, 10:39:33 » |
|
To może od prawej: z tyłu heteranthera zosterifolia, przed nią jakaś rotala - może rotundifolia choć dość blada, na korzeniu microsorium pteropus philippine albo narrow, między korzeniem a heterantherą micranthemum umbrosum (?), bardziej w lewo didiplis diandra. Druga lewa kępa, od prawej: wygląda jak rotala green, bardziej w lewo może może limnophila aromatica albo pogostemon stellatus broad leaf albo eusteralis stellata, bardziej w lewo z tyłu ta czerwona to jakaś alternanthera a przed nią lagarosiphon albo mayaca. Jeśli chodzi o trawnik to na przedzie jest glossostigma a ta trawa to eleocharis. Ofc mogę się mylić co do roslin i najlepiej byłoby zapytać zilo, bo to chyba jego akwarium (np wysłać mu wiadomość przez allegro albo zapytań na GSA).
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
parad0x
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #169 : Styczeń 24, 2008, 11:10:10 » |
|
Sorrki ze nie wsadzilem tu tego na dzien dobry ale to chyba dlatego ze spac mi sie juz chialo ) Emi Ty to z pamieci piszesz ? Dzieki za idetyfikacje !
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #170 : Styczeń 24, 2008, 12:12:47 » |
|
Akurat to z pamięci. Walnęłam jakieś byki w nazwach? Jeśli tak to sorry
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
parad0x
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #171 : Styczeń 24, 2008, 13:54:59 » |
|
Raczej nie to co wpisywalem to bylo ale jestem pod duzym wrazeniem I tak im wiecej czytam tym wiecej widze bledow jakie mam w moim 65 l akwa ehhhh
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
|
« Odpowiedz #173 : Styczeń 24, 2008, 15:23:19 » |
|
Ja tam widzę kabomby, żabienice i moczarkę i .... dwa skalary w "szklance wody"
|
|
|
|
|
|
|
kristo76d
Nowy
|
|
« Odpowiedz #174 : Styczeń 25, 2008, 11:13:24 » |
|
witam korzystając z okazji podpinam się do tematu mianowicie mam taką roślinkę i za chol...ę nie wiem co to za roślinka,może ktoś mi pomoże z góry dzięki:) oto ona:
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #175 : Styczeń 25, 2008, 11:26:07 » |
|
Drogi Kristo Jak się kupuje rośliny bagienne a nie wodne to nic dziwnego, ze one gniją To wygląda jak jakiś tatarak trawiasty - Acorus gramineus albo jakieś inne paskudztwo nienadające sie do akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
kristo76d
Nowy
|
|
« Odpowiedz #176 : Styczeń 25, 2008, 11:28:24 » |
|
i tak też czułem dlatego zaraz to wypie....e z moje aqua przez to możliwe że mi parametry się psują wody:)
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #177 : Styczeń 25, 2008, 11:32:44 » |
|
Na parametry to raczej wpływu mieć nie będzie. Posadź zamiast tego np sagittarię subulata albo echinodorus tenellus czy magdalensis . Powinny tam pasować i nie mają aż takich wymagań.
|
|
|
|
|
|
|
kristo76d
Nowy
|
|
« Odpowiedz #178 : Styczeń 25, 2008, 11:37:55 » |
|
Drogi Kristo Jak się kupuje rośliny bagienne a nie wodne to nic dziwnego, ze one gniją To wygląda jak jakiś tatarak trawiasty - Acorus gramineus albo jakieś inne paskudztwo nienadające sie do akwarium. no właśnie to są nasi (FACHOWI DORADCY)w sklepach akwarystycznych,a pytałem czy się nadaje ehh...
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #179 : Styczeń 25, 2008, 13:28:30 » |
|
Oni kupuję z hurtowniach a tam sprowadza sie z plantacji. Wygląda się tak, ze bierze sobie taki koleś z hurtowni katalog z tropiki albo z rataja, siedzi i przegląda: ta mi sie podoba, ta nie, ooo, tu nowość to też wezmę na próbę itd. Dostaje te rośliny, najczęściej emersy w pudełkach pod folią w koszykach i buch je do akwarium wszystkie jak leci bo nie ma czasu czytać jakie są wymagania tych roslin. Po co się interesować czy ta roślina się nadaje do akwarium. Skoro ją tropica hoduje i sprzedaje to pewnie sie nadaje. Szkoda tylko, ze nie wiedzą, ze te firmy "produkują" także rośliny do paludariów... Potem przychodzi tam facio ze sklepu i mówi: biorę z każdego po 20 sztuk, nieważne jak się nazywają - ważne że mają "metkę z nazwą" i znów buch je do akwarium w sklepie. Potem przychodzisz Ty i sie pytasz: nadaje się ta roślina do akwarium? A facio robi mądrą minę i mówi: oczywiście, to roślina wodna skoro jest w akwarium. I tak stajesz się dumnym posiadaczem draceny, skrzydłokwiata, tataraku czy paproci w akwarium i wkurzasz się, ze Ci rośliny gniją. Idziesz do sklepu a facio wciska Ci super_hiper_pojechany_zestaw_do_CO2 za 600 zł znanej marki, odżywek dla roślin za 75 zł ponoć najlepszej firmy, podłoże dla roślin najlepsze na rynku za 60 zł pudełko. Wracasz do domu, wszystko montujesz i ofc rośliny dalej gniją, ryby chorują od skoków ph i zbyt dużej ilości azotu i fosforu w wodzie (bo przecież skoro rośliny gniją na pewno brakuje im nawozu więc lejesz potrójną dawkę) a Ty sie wkurzasz, sprzedajesz wszystko w diabły i nie chcesz już nic słyszeć o żadnym akwarium. Sorry za OT ale już kilka razy spotkałam się z takimi przypadkami i chciałam przestrzec wszystkich:
NIGDY nie słuchaj sprzedawcy w zoologicznym - najpierw dowiedz się CO chcesz kupić! Oni w większości sprzedaliby Ci nawet własną matkę. Zasięgnij rady doświadczonego kolegi akwarysty albo popytaj na forum jeśli nie znasz ryby czy rośliny. Nigdy nie kupuj w ciemno bo ryba, krewetka, ślimak i roślina akwarystyczna też mają swoje wymagania!
|
|
|
|
|
|
|
|