Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 102
  Drukuj  
Autor Wątek: Prośby o identyfikacje roślin  (Przeczytany 353954 razy)
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #435 : Wrzesień 24, 2008, 16:30:58 »

niejestem pewien ale to jest albo ta:
Ludwigia glandulosa ('perennis') (Ludwigia żołędna)
albo ta:
Lobelia cardinalis (Lobelia szkarłatna)

pozniej wkleje zdjecie

250L słodkie
540L + 112L morskie
monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #436 : Wrzesień 28, 2008, 16:50:50 »

hejka
czy ktos moglby rzucic fachowym okiem na te roslinki  i powiedziec co to jest bo ja sama nie wiem  Huh
roslnka1
http://img370.imageshack.us/my.php?image=roslinka1rc9.jpg
http://img89.imageshack.us/my.php?image=roslinka1amx1.jpg
roslinka2
http://img89.imageshack.us/my.php?image=roslinka2fh2.jpg
http://img89.imageshack.us/my.php?image=roslinka2azw4.jpg
roslinka3
http://img89.imageshack.us/my.php?image=roslinka3nu4.jpg
http://img89.imageshack.us/my.php?image=roslinka3ago0.jpg

dzieki wielkie Smiley

paul71
Nowy
*

« Odpowiedz #437 : Wrzesień 28, 2008, 19:46:26 »

Proszę o nazwę tej roślinki ma charakterystyczne białe nerwy i jest zielona Smiley przepraszam za jakość zdjęcia

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #438 : Wrzesień 29, 2008, 10:26:30 »

Paul nazwy tej roślinki nie znam ale wiem że nie jest to roślina wodna - postaw ja na parapecie bo  w wodzie zgnije

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #439 : Wrzesień 29, 2008, 11:22:21 »

Roślinka 1: żabienica amazońska bądź blehera, są bardzo do siebie podobne i najczęściej mylone
Roslinka 2: microsorium philippine albo microsorium pteropus, okaże się po kilku tygodniach w akwarium jak urosną nowe liście Smiley
Roslinka 3: tonina belem, ciężka do utrzymania, wymaga dużo CO2, bardzo silnego światła i kwaśnego podłożą oraz miękkiej wody

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
paul71
Nowy
*

« Odpowiedz #440 : Wrzesień 29, 2008, 16:24:59 »

Paul nazwy tej roślinki nie znam ale wiem że nie jest to roślina wodna - postaw ja na parapecie bo  w wodzie zgnije

Kurde a ja kupiłem ją wczoraj w akwarystycznym Shocked, za 14 zeta bo mi się bardzo podoba.

Wsadziłem do doniczki ale niestety roślinka zdechła, po włożeniu do akwa znowu odżyła więc nie wiem co myśleć?
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2008, 19:50:32 wysłane przez paul71 » Zapisane

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #441 : Wrzesień 29, 2008, 16:35:54 »

no to widocznie cie oszukali  Sad
sprobuj ja oddac olbo wymienic na inna i powiedz ze to niejest roslina wodna  Wink

250L słodkie
540L + 112L morskie
monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #442 : Wrzesień 30, 2008, 09:00:05 »

dzieki sliczne Emi...do akwa wsadzilam tylko roslinke 1 bo najladniej wygladala Smiley...2 byla za duza a 3 wygladala buszowato bleee (nie pasowaly do mojego akwarium)Tongue

w akawa mam jeszcze dwa rodzaje draceny...jest juz ona od ponad 4 tygodni i ladnie sie trzyma...nie gnije zadnych plam...wyglada bardzo ladnie...skoro nic sie z nia nie dzieje to moge ja trzymac? mialam jeszcze jedna nie akwariowa roslinke...ale ona zgnila po tygodniu miala liscie jak grota...znalazlam ja tutaj kilka stron wczesniej...to nie fair ze w akwarylistycznych sprzedaja roslinki nie do akwa i potem one gnija ;/

hym...wydaje mi sie ze ta 1 to jednak amazonska bo wyczytalam ze ma wezsze liscie od ż.blehera (ta ma zdecydowanie waskie liscie) ale moge sie rowniez mylic Cheesy
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #443 : Wrzesień 30, 2008, 09:22:33 »

U mnie amazonka rośnie obok blehera i nie różnią się na moje oko w ogóle więc tu Ci nie odpowiem na czym polegają różnice  Wink

To ignorancja i brak podstawowych informacji właścicieli sklepu/sprzedawcy o towarze sprawia, że możemy rośliny paludaryjne kupić jako rośliny akwarystyczne w zoologach. Dracenę postaw sobie na okno. Będzie się lepiej czuła i przede wszystkim rosła a nie wegetowała.

Pozdrawiam,
Emi

monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #444 : Wrzesień 30, 2008, 09:52:03 »

aha...to w takim razie ma poprostu zabienice Smiley nie wazne jaka wazne ze ladnie wyglada...a co do draceny to wymienie z czasem...narazie musi zostac bo ostatnio wydalam kupe kasy na roslinki ktore wlasciwie sa mi nie przydatne...i je wreczylam (bo szkoda bylo wyrzucic) wspollokatorowi ktoremu wszystko jedno co ma w akwa...
a co bys Emi za roslinki doradzila poczatkujacej bo ja to kompletnie sie nie znam, wiem ze zapyasz o patametry ale ich nie znam i nie mam jak zrobic testow bo w sklepie ich nie ma (kilka dni temu sie zapytalam to sprzedawca mnie wysmial powiedzial ze woda jest tutaj wpozadku bo jego rybki w sklepie sie czuja dobrze a on nigdy nie robil testow, zebym sie nie martwila)...a z PL nie bede sciagac testow dla 2 roslinek.. woda raczej mam twarda z obserwacji osadu i kamienia na umywalkah w domu Smiley  wiec i woda pewnie zasadowa
mam akwa 18l
temp.wody 28 st.
mam filter
swietlowki 'sunsun' 2x6W (byly wbudowane w akwa) Huh 
czy to by Tobie wystarczylo?
i nie podobaja mi sie roslinki typu buszowate jak moczarka heh..wybredna jestem Smiley
Dziekuje za pomoc
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #445 : Wrzesień 30, 2008, 10:04:17 »

Przejrzyj tu co Ci się podoba:

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/all.php

Wypisz nazwy a ja Ci powiem co Ci się nadaje.

PS. O takie rzeczy warto zapytać w osobnym temacie, ten służy wyłącznie do identyfikacji roślin.

Pozdrawiam,
Emi

monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #446 : Wrzesień 30, 2008, 10:10:54 »

Embarrassed przepraszam...

w takim razie zaloze nowy temat  Good !
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #447 : Październik 04, 2008, 17:49:55 »

nie wiem co to za roślinka, domyślam się że to jakiś wywłucznik ale który  Huh  od wywłucznika kłosowego którego mam jest większa i szybciej rośnie

fot. na tle jezierzy
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2008, 18:01:37 wysłane przez Pethro » Zapisane
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #448 : Październik 05, 2008, 20:55:05 »

To jest wywlocznik rdzawy.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #449 : Październik 05, 2008, 21:00:25 »

Prosze o identyfikacje tej zabienicy.

Strony: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 102
  Drukuj  

Skocz do: