Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 94 95 [96] 97 98 ... 102
  Drukuj  
Autor Wątek: Prośby o identyfikacje roślin  (Przeczytany 353460 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1425 : Wrzesień 23, 2011, 20:35:53 »

Hygrophila angustifolia ?

Pozdrawiam, R.
mar33cki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1426 : Październik 19, 2011, 13:48:55 »

proszę o identyfikację rośliny, dość wolno rośnie, liście wąskie (ok 2cm), dość długie (ok 6-8cm)
https://picasaweb.google.com/lh/photo/WxBxzoc3eITY8ZJknwrTxYUl8pGYlU2TL3Vt6m22X54?feat=directlink

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1427 : Październik 19, 2011, 13:51:38 »

proszę o identyfikację rośliny, dość wolno rośnie, liście wąskie (ok 2cm), dość długie (ok 6-8cm)
https://picasaweb.google.com/lh/photo/WxBxzoc3eITY8ZJknwrTxYUl8pGYlU2TL3Vt6m22X54?feat=directlink

Prawdopodobnie jakaś Hygrophila Corymbosa. Wpisz w google->grafika tą nazwę i porównaj zdjęcia ze swoją to uzyskasz dokładną odmianę.

Pozdrawiam, R.
mar33cki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1428 : Październik 24, 2011, 05:59:00 »

dzięki rodia - już traciłem nadzieję, a tymczasem - Nadwódka wąskolistna - Hygrophila salicifolia

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1429 : Październik 24, 2011, 07:37:01 »

dzięki rodia - już traciłem nadzieję, a tymczasem - Nadwódka wąskolistna - Hygrophila salicifolia

Jesteś pewien ? Jak porównuję fotki twoje i te wygooglowane z Hygrophila salicifolia to mam wrażenie, że twoja ma szersze liście.

Pozdrawiam, R.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #1430 : Październik 24, 2011, 18:10:17 »

Może tajlandzka?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
mar33cki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1431 : Październik 25, 2011, 07:20:52 »

kurcze  Roll Eyes teraz to już sam nie wiem  Embarrassed
Hygrophila corymbosa siamensis wygląda bardzo podobnie http://es.wikipedia.org/wiki/Archivo:Hygrophila_corymbosa_siamensis.JPG

EDIT: poniżej info nt nadwódek znalezione na www.roslinyakwariowe.pl, a więc chyba jednak wąskolistna  Wink

Szeroko rozprzestrzeniona w połu-dniowo-wschodniej Azji. Roślina błotna, która może rosnąć także pod wodą. Bardzo zmienna - znanych jest wiele form morfologicznych, bardzo różniących się wyglądem między sobą. W akwarium spotyka się głównie trzy z nich:

Nadwódka szerokolistna, w literatu rze podawana niekiedy pod nazwą Nomaphila stricta=Hygrophila stricta. Przez akwarystów nazywana popularnie "orze chem". Liście podwodne do 12 cm dłu gie, zwykle nie przekraczają 7 cm, z wierzchu są żywozielone, pod spodem - jaśniejsze, białozielone. Nadwódka sze rokolistna ma tendencję do wyrastania ponad powierzchnię wody. Nadaje się do obsadzania tylnej części akwarium. Ma silny i rozległy system korzeniowy. Forma ta słabiej niż dwie następne zno si pełne zanurzenie. Przetrzymywana dłużej wyłącznie pod wodą często traci dolne liście, szczególnie przy nie za sil nym świetle i słabym odświeżaniu wody w akwarium. Niezbędne jest regularne odnawianie rośliny dwa razy w roku z sadzonek.

Nadwódka tajlandzka. W literaturze akwarystycznej określana często jako Hygrophila sp. "Thailand" lub Hygrophi la "siamensiś". Piękna, silna roślina. Charakteryzuje ja obfite ulistnienie, li ście nie opadają tak szybko, jak u nad wódki szerokolistnej. Liście podwodne osiągać mogą nawet 20 cm długości, ale w akwarium zwykle nie przekraczają 10 cm. Są jasnozielone z wierzchu i biało zielone pod spodem. Nadwódka taj landzka nadaje się znakomicie do ob sadzania tylnej części akwarium.

Nadwódka wąskolistna. W literatu rze akwarystycznej podawana między innymi jako Hygrophila angustifolia lub H. salicifolia. Jej liście są lancetowate, nawet do 30 cm długie (w akwarium zwykle 6-12 cm),jasnozielone. Łodyga długa i silna, w węzłach łatwo wypusz cza korzenie. Roślina nadaje się do ob sadzania tylnej części akwarium, w do brych warunkach rośnie szybko do po wierzchni wody. Należy ją regularnie skracać.

Opis: prof. Stefan Kornobis "Podwodny ogród"
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2011, 06:27:29 wysłane przez mar33cki » Zapisane

Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #1432 : Listopad 25, 2011, 13:11:08 »

Prosił bym o identyfikację tej rośliny ponieważ sprzedawca w zoologicznym nie miał pojęcia co to jest Wink

Uploaded with ImageShack.us
zakp
Nowy
*

« Odpowiedz #1433 : Listopad 25, 2011, 20:18:08 »

po bezskutecznym poszukiwaniu w necie nie mam pojecia co to za roslina...bede wdzieczny za pomoc...
http://www.fotosik.pl/u/zakp/zdjecie/4/album/1032644
to ta w samym rogu z bialo zielonymi lisciami
dzieki
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1434 : Listopad 25, 2011, 20:25:50 »

po bezskutecznym poszukiwaniu w necie nie mam pojecia co to za roslina...bede wdzieczny za pomoc...
to ta w samym rogu z bialo zielonymi lisciami
dzieki

Szukałeś niezwykle nieskutecznie. Nie znam tej rośliny, znalazłem ją przy użyciu google w 2 minuty.

Gatunek: Aphelandra squarrosa

Druga sprawa: jest tu specjalny wątek od pytań o identyfikacje roślin.
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2011, 20:29:09 wysłane przez rodia » Zapisane
zakp
Nowy
*

« Odpowiedz #1435 : Listopad 25, 2011, 20:32:08 »

no dzieki sprawdzilem ale nie wyglada mi to na rosline akwariowa, a kupilem w sklepie akwarystycznym....
zakp
Nowy
*

« Odpowiedz #1436 : Listopad 25, 2011, 20:34:59 »

co to za roslinka??
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1437 : Listopad 25, 2011, 20:36:08 »

no dzieki sprawdzilem ale nie wyglada mi to na rosline akwariowa, a kupilem w sklepie akwarystycznym....

Spotkałem się ze sprzedażą rośliny o nazwe MARANTA do uprawy podwodnej. nie dziwi nic.
zakp
Nowy
*

« Odpowiedz #1438 : Listopad 25, 2011, 20:36:46 »

co to za roslinka???
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1439 : Listopad 25, 2011, 20:40:52 »

Prosił bym o identyfikację tej rośliny ponieważ sprzedawca w zoologicznym nie miał pojęcia co to jest Wink

Uploaded with ImageShack.us

Powienieneś sfotografować rośline w zanurzeniu. Tak jak teraz nie widać ani budowy liscia, ani jego kształtu ani koloru.

Stawiam na:
- gymnokoronis dębolistny
- lobelia cardinalis

Wstaw zdjęcia w zanurzeniu to będziemy myśleć dokładnie.
Strony: 1 ... 94 95 [96] 97 98 ... 102
  Drukuj  

Skocz do: