Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zdychajace neonki  (Przeczytany 2349 razy)
Amusia
Nowy
*

« : Luty 07, 2007, 21:28:07 »

wczoraj kupilam neonki i z 25 zostalo mi 15 woda; ph 7,5 a reszta w normie temp okolo 30 bo dostaly ospy od szoku ale wczoraj byla 25' wiec to nie od tego padaly, nie mialy zadnych oznak choroby. tylko 3 pierwsze plywaky blade pod powiezchnia woda w akwarium byla przedwczoraj zmieniana ale nigdy po zmianie wody nie padaly mi rybki wrecz przeciwnie to 1 raz co mam robic!!
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 07, 2007, 21:49:59 »

Jak pozostałe mają jakieś objawy , jeśli to ospa i podniesienie temp nic nie dało to proponuję Contralck Tetry , albo sól na początek  zamiast chemi 1 łyżeczka na 10l .Poczytaj też na forum znajdziesz jeszcze więcej .

Jachu
Amusia
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 07, 2007, 21:54:44 »

ale to nie przez ospe bo ospa wyskoczyla pozniej a wczesniej juz 3 padly i nie zdychaja te chore na ospe tylko zdrowe osobniki (znaczy sie tak wygladaja)
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 07, 2007, 22:03:00 »

Jakie to rybki może nie wytrzymują temp 30C obniż o 2 stopnie i zadziałaj solą lub lekiem .

Jachu
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Luty 08, 2007, 09:12:53 »

napisz więcej Amusia o twoich ''zmianach'' wody - jak je robisz? w jakim czasie podniosłaś temp i dlaczego- jakie były objawy, czy ryby w sklepie już miały jakąś chorobę? bo było by dziwne żeby tak szybko u ciebie zachorowały. jak jest z filtracją u ciebie i napowietrzaniem.
Kaczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 11, 2007, 10:15:09 »

nie zdychaja te chore na ospe tylko zdrowe osobniki (znaczy sie tak wygladaja)
zauważyłem na swoich rybach że gdy osobnik padnie znika z niego ospa. przed smiercia moje ryby byly cale w kropkach, po smierci nie miały ani jednej  Tongue
marekkk
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 11, 2007, 20:12:00 »

bo kulorzesek odpada tworzy cysty i atakuje inne ryby, jak nie zalezy ci na rozmnazaniu to wlej ichtiosan tropicala albo costapur sery, jak chcesz rozmnazac to temp 27stopni i 1lyzka stolowa soli na 10litrow wody i tak przez jakies 12dni utrzymuj. U mnie pomoglo tyle ze trzeba liczyc sie ze stratami.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 12, 2007, 12:55:19 »

jak chcesz rozmnazac to temp 27stopni i 1lyzka stolowa soli na 10litrow wody i tak przez jakies 12dni utrzymuj
hmmm neony i zasolenie ... moze się i sprawdzi  Grin... ale przede wszystkim to bardzo miękka i kwasna woda z dodatkiem garbników (ciemne wody inaczej mówiąc). Jeśli to ospa to proponowałbym temp ok 30 stopni.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: