Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o żabiennice.. chyba :]  (Przeczytany 2340 razy)
Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« : Luty 08, 2007, 15:31:22 »

Siemanko all people

Sluchajcie dostalem w sklepie fajna nawet roslinke.. byla ładnie rozrośnięta na boki no i wogole dos mocno rozwinieta wiec wzialem , ale mniejsza o to. Jak to bywa w moim miescie w żadnym zoologiku nie dostanie sie roslin z nazwą.. lub w doniczce wiec warunki sa slabe. Równiez wiedza sprzedawców zostawia duzo to zyczenia, koles w sklepie powiedzial mi ze "to" co zakupilemto "żABIENICA JAKAS" NO i oczywiscie nic wiecej nie wiedzial..oprocz jednej informacji.. Otóż zaznaczyl ze ta roslina gdy rosnie to najpierw wypuszcza czerwone liscie, a one potem staja sie zielone. Tak poinformowany poszedlem do domq i wsadzilem "krzaka". Po pewnym czasie pojawil sie 1 lisc - tak jka mowil sprzedawca czerwony.. potem 2 i 3 i 4 itd i ciagle sa czerwone.. . Tu wlasnie pojawia sie moje pytanie. Chodzi o to ze wszystkie liscie ktote wyrosly u mnie nie robia sie zielone.. jak powstaly czerwone, takie pozostaja.. :/.. a ta czesc rosliny ktora zostala zakupiona w sklepie byla juz zielona.. No i nie wiem wlasnie czy cos z nia nie tak czy moze (jesli kojazycie taka zaienice z rosnacymi czerwonymi lisciami) poprostu trza dlugo czekac na zzielenienie listkow. Niestety nie amm zdjecia.. jeszcze nie dorobilem sie aparaciku Cheesy...
Mam nadzieje ze komus wpadnie cos go glowki.. Pzdr Peole

Chillout...
rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #1 : Luty 08, 2007, 16:06:28 »

ja mam też zabienice.Jest bardzo duuuuuuuuuuuuuuuuża.Co chwile wyrastają z niej nowe liscie  tylko że zielone ...może lekko czerwone   Marzyciel
ponizej daje ci fotke mojej żabienicy moze masz taka jak ja:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a36a60d306c5dc61.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/088c3007ef8edf8d.html
poczytaj jak chcesz w: www.holenderskie.pl/baza kierunek bodajże> Echinodorus ...
pozdro
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2007, 18:05:51 wysłane przez rysio » Zapisane

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 08, 2007, 17:17:39 »

Nie ma takiego czegoś jak żabiennica. Są żabienice jak już.

Znalazłam takie żabienice, które odpowiadają Twjemu opisowi z czerwonymi liśćmi:  Echinodorus oriental,  Echinodorus osiris (Żabienica Ozyrysa),  Echinodorus 'Red special',  Echinodorus 'Rosé'. Trzeba by troszkę więcej o nich poszukać. Takie gdybanie bez fotki jest troszkę trudne :-)
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2007, 17:25:26 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Marteczka0007
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 13, 2007, 20:22:32 »

O skorzystam z tematu.
Mam taką roślinkę jak na fotkach wyżej...Są niby dwie odnóżki, bo jak kupowałam to mi pan w sklepie powiedział, zresztą widać, że są splątane korzeniami. Roślinka bardzo szybko rośnie i nie wiem czy im nie za ciasno już w tym kłębku. Mogę je rozdzielić? Nic się nie stanie?...Na pewno nie obejdzie się bez paru pourywanych korzonków....
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 15, 2007, 08:45:44 »

Nic im się nie stanie przy rozdzielaniu.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: