Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co dziurawi rośliny?  (Przeczytany 4688 razy)
psicho
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Marzec 09, 2007, 12:46:46 »

Dziurkowany tzn? Daję Ci słowo że to na pewno nie zatoczki. Opierasz na czymś swoje przypuszczenia czy tylko tak Ci się wydaje? Bo ja zatoczki hoduję w akwarium, mam ich ponad 1000 i jeszcze nie widziałem żeby mi roślinkę podsuwały ani one ani ich młode. Dziury miałem na Polyspiermie, szczególnie na dolnych liściach, okazało się że to były niedobory makro. Zmieniłem nawóz i dziury zniknęły. Na internecie możesz znaleźć informacje o układzie gębowym zatoczka i zobaczysz że nie jest on tak wykształcony aby zjeść zdrową roślinkę.

126LTak było..
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Marzec 09, 2007, 14:03:00 »

Mówię na przykładzie swojego własnego akwarium kilka miesięcy temu. Akwa bez rybek - same rośliny i zatoczki. Wszystkie parametry w normie.
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2007, 14:09:47 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
psicho
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Marzec 09, 2007, 14:38:08 »

Wszystkie parametry czyli co? Bo przypuszczam że np ilości potasu w wodzie nie sprawdzałaś? Zapewniam Cię że to nie zatoczki, one nie zjadają zdrowych roślin, nawet powiem więcej że jak nie masz żadnych glonów i nie podajesz im karmy (nie przekarmiasz ryb), a rośliny masz zdrowe to zatoczki zdechną z głodu. One w ogóle nie są groźne, po prostu powstał taki mit wśród akwarystów o zatoczkach zjadających rośliny i tak pozostało. Oczywiście dla różnych firm to czysty zysk, bo tworzą później różne preparaty anty-ślimakowe, ale kupują je tylko naiwni ludzie. Ja z dziurami w roślinach walczyłem obserwacjami roślin pod wpływem różnych nawozów i w końcu wygrałem. Ślimaki mam od zawsze i uważam że są bardzo pożyteczne jako zjadacze zielenic w akwarium.

pozdrawiam

126LTak było..
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Marzec 10, 2007, 13:47:18 »

No cóż, nie będę się z Tobą spierać bo widzę, że Cię nie przekonam ani Ty mnie - ja mam swoje racje poparte moimi doświadczeniami a Ty masz swoje. Niestety w akwarystyce nie wszystko jest albo czarne albo białe. Wśród tylu zmiennych wiele konfiguracji to standard.  Możliwe, ze moje rośliny były w tym czasie osłabione albo Ty nie doceniasz zatoczków.

PS. Parametry to dla mnie nie tylko ph....

Pozdrawiam,
Emi
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2007, 13:49:05 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Marzec 26, 2007, 14:05:41 »

Powiem tak mam też 3 bocje i to one potrafią zrobić małe okrągłe otworki jeśli ślimak składa jajeczka na liściu to ona po prostu je wygryzie , ale nie ma nic lepszego na ślimaki jak one .Podawaj im sałatę i spirulinę to zmniejszy straty.

Jachu
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: