Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolejny sposób na trawnik  (Przeczytany 11533 razy)
chudy
Gość
« : Luty 10, 2007, 17:14:47 »

Witam serdecznie….
Temat ten został założony wcześniej w "dziale Roślinnym"w którym pytałem jak zrobić trawnik z pelli bądź Wgłębki wodnej..
Dostałem odpowiedz od „emi” i "Tramal"za któredziękuje bardzo…
Zaprezentuje mój sposób na zrobienie takiego trawnika, wcześniej był zrobiony w dosyć łatwy i chyba znany większości akwarystom  sposób, a mianowicie poprzez przymocowanie Wgłębki do kamieni i obwiązanie ją nicią… Dobry sposób lecz nie na moje nerwy, cały czas wgłebka wypływała i w momencie jak się  rozwijała coraz więcej to coraz więcej odsłaniała kamienie i brzydko to wyglądało…
Ten sposób myślę ze  nie jest jakimś cudnym odkryciem czy cos w tym rodzaju moze ameryki nie odkryłem ale spisał się dobrze i nie mam żadnych problemów z trawnikiem dla tych co nie wiedzą się przyda Smiley…Ok. przystępujemy do działań…
DANE:
co potrzebne.
- Nitka plastikowa szewska o średnicy 0.50mm. (może być grubsza ale czym grubsza tym bardziej przecina styropian) albo żyłka…. Ja użyłem nici….

- Siatka plastikowa o średnicy oczek 4mm.

- Silikon akwarystyczny

- Styropian ,jego grubość zależy od grubości warstwy podłoża….ja użyłem 1.5 cm.

- Przyssawki  gumowe

- Wytrwałość i mocne dobre nerwy Wink
Sposób mocowania…
1- Z styropianu wycinamy taką jego powierzchnię którą potrzebujemy by zrobić trawnik…
mocujemy „gumowe przyssawki” do styropianu zalewając je „silikonem akwarystycznym” by były dobrze i silnie przymocowane…Przyssawki posłużą do przymocowania styropianu do dna akwarium , szyby dolnej by styropian nie wypływali unosił się na wodzie…

2- Z siatki wycinamy taką samą średnice jak styropianu i przykładamy go do górnej części…
za pomocą nici bądź żyłki przyszywamy na krawędzi styropianu i siatki , siatkę do styropianu  Wink… oczywiście nie cała dookoła bo nie zmieścimy tam naszego wątrobowca…

3- umieszczamy wątrobowca na styropianie lecz pod siatką rozkładając go równomiernie….
i obszywamy dookoła jak wcześniej  Wink

4- przyczep całość do dolnego szkła akwarium , obsyp podłożem i gotowe... Smiley
wyglada to mniej wiecej tak....

Ps.
Tak wyglada teraz " Wgłębka "... po miesiacu czasu..

POZDRAWIAM  papa Good ! Tongue

« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2007, 11:57:20 wysłane przez chudy » Zapisane
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 10, 2007, 21:28:46 »

Niema to jak pomysłowość Grin Zajefajny sposób. Moje gratulacje Good !
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2007, 11:03:22 »

No jo - ciekawy pomysl, ale z tego co ja pamietam to wglebke mocuje sie do kamienia taka siatka od mandarynek. Jest zrobiona z drobniejszych zylek i jest troche elastyczna. Mysle ze nadaje sie lepiej do trawnikow. Przede wszystkim jest czesto pod reka.

A druga rzecz to jak chcesz miec prosty trawnik to moze zamiast styropianu i przyssawek (wyobraz sobie, ze ci sie przyssawka odklei... Roll Eyes ) uzyc plaskiego lupka albo nawet jakiegos kafelka ceramicznego czy byle co, co jest neutralne i ciezsze od wody. Moze kawalek jekies przemoczonej deski z plazy wygotowac...

PS: zwykle nitki bawelniane mi sie po czasie rozpuscily i caly mech jawajski moglem wyciagac z filtra  Wściekły

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
chudy
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2007, 10:52:13 »

No jo - ciekawy pomysl, ale z tego co ja pamietam to wglebke mocuje sie do kamienia taka siatka od mandarynek. Jest zrobiona z drobniejszych zylek i jest troche elastyczna. Mysle ze nadaje sie lepiej do trawnikow. Przede wszystkim jest czesto pod reka.

A druga rzecz to jak chcesz miec prosty trawnik to moze zamiast styropianu i przyssawek (wyobraz sobie, ze ci sie przyssawka odklei... Roll Eyes ) uzyc plaskiego lupka albo nawet jakiegos kafelka ceramicznego czy byle co, co jest neutralne i ciezsze od wody. Moze kawalek jekies przemoczonej deski z plazy wygotowac...

PS: zwykle nitki bawelniane mi sie po czasie rozpuscily i caly mech jawajski moglem wyciagac z filtra  Wściekły
Wgłebke możesz sobie przymocować nawet jak chcesz do termometru za pomocą żyłki nitki siatki czy czegokolwiek.... Gdzie jest napisane ze to musi być do kamienia? Taka siatka jest też często pod ręką, jest w każdym ogrodniczy, budowlanym, czy nawet już w niektórych sklepach zologicznych.Poza tym gdy przyzssawka się odlepi (co jest mało prawdopodobne, bo jest solidnie przyssana) to wypłynie styropian a nie wgłebka, wgłebka jest solidnie przymocowana tak ze prawie nic jej z pod siatki mojej nie wyrwie..., po za tym ja nie użyłem zwykłej nitki...TYLKO  "- Nitka plastikowa szewska o średnicy 0.50mm. "czyli ani się nie odwiąże ani nie rozpuści i wogóle...Kafelek wątpie  by był naturalny.... z tego co wiem jest robiony z gliny wypalanej i z domieszką różnych innych rzeczy, wapna i takie tam wiec nie wiem czy to sprzyja wodzie... myślę że nie...a do plaży mam daleko jakieś 500 Km....
Ba  mało tego...Pisałem że miałem do kamieni ja przymocowaną ale wszytko wypływało jak wgłębka zaczęła rosnąć....
Teraz tez rośnie i bardzo fajnie przerasta siatke.... nie długo będzie zdjęcie co i jak przerosło...
ps.
Zapodałem łatwy sposób.....
Komuś nie odpowiada niech zrobi po swojemu... Wink
POZDRAWIAM...
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #4 : Luty 19, 2007, 13:00:25 »

Nie musisz sie od razu tak denerwowoac  Wink.
Wadaje mi sie poprostu, ze troche niepotrzebnie skomplikowales sprawe tym styropianem z przyssawkami, bo jak bys chcial wyjac (z jakiegos powodu) trawnik, to musisz odklejac przyssawki i bedzie b. ciezko je znowu przykleic - trzeba usunac podloze.

Uzycie czegos ciezszego od wody eliminuje kupe komplikacji. Ne musi byc kafelek - moze byc cos innego. Ja akurat jestem czesto na plazach i wykorzystuje kazdy spacer do zbierania wszystkiego co znajde. Drewno z plazy jest super, bo wygladzone i zakonserwowane przez solanke i tonie i sluzy dodatkowo aktywnie jako podloze dla mchow itp.

Ja np. takiej siatki nie mam i musial bym extra kupowac a zato mam w lodowce kupe starych woreczkow po cytrynach i mandarynkach

Tak to u mnie wyglada: (zrobilem przedwczoraj - takze jeszcze swieze) w srodku na drewnie jest jakis mi nieznany mech

« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2007, 13:05:10 wysłane przez Oswald » Zapisane

MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 19, 2007, 13:05:15 »

fajny ten sposób też chyba muszę coś zrobić bo ten mój mech cały czas sie rozłazi po aqwa i się denerwuje  Tongue

[45] [15] [4]
chudy
Gość
« Odpowiedz #6 : Luty 19, 2007, 15:54:33 »

Ja się nie denerwuję....
Tylko dziwne jest to ze kafelek to naturalna rzecz...
Ty nie masz dojścia do takiej siatki ja nie mam dojścia do plaży...
Siatke kupisz za 1.50zł za metr bieżący w każdym budowlanym sklepie...
z mocowaniem styropianu nie miałem problemu, wcale nie trzeba usuwać podłoża by przykleić... ja to przyklejałem nie usuwając podłoża ma mam doś  sypkie podłoże bo z tetry...
jak chcesz wyjąć trawnik to wystarczy że szpilką, igłą albo coś w tym stylu podważysz przyssawke i po kłopocie...Wystarczy chcieć a wszytko się da zrobić...

To u ciebie ładnie wygląda nie powiem Wink u mnie też tak wyglądało prze 1 miesiąc ...potem tak czy siak wszytko wypłynęło... odsłoniły się kamienie i wogóle...
a tu mam spokój rośnie równomiernie nic nie wypływa styropianu nie widać przyssawki się nie odklejają... ładnie się zieleni i łatwiej do przycinania Smiley
Kto che może sobie tak zrobić kto nie to inny sposób albo może jakiś swój ...Smiley

POZDRAWIAM
Dj_krystus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Luty 19, 2007, 16:23:01 »

Fajny sposób. Cheesy Wink Smiley .Może sprubuje Roll Eyes

Dj_KRYSTUS
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #8 : Luty 22, 2007, 14:49:53 »

Ostatnio przchodzilem kolo jakiejs budowy i lezaly kawalki takiej siatki jak ty uzywasz. Chyba nastepnym razem troche podkradne, bo jej rownomiernosc i nieelastycznosc maja swoje zalety w porownaniu z siatka po mandarynkach jak sie robi proste trawniki.

Mnie, w kazym razie, zainspirowal twoj pomysl do zrobienia prostych trawnikow na kafelkach ale z mchu jawajskiego bo mialem caly 1L sloik i nie wiedzialem co z tym zrobic. Szkoda tylko, ze mech tak wolno rosnie. Siatka zniknie moze za rok  Sad (tam z tylu sa 2 postawione pionowo na szybie)

Na tych kamykach u gory juz siatka jest niewidoczna a minelo dopiero kilka dni. Jednak wglebka jest fajna na trawniczki. Podobno fajnie wyglada, jak sie ja miesza z Eleocharisem - wtedy wyglada jak prawdziwa laka

PS - ja nie mowie, ze kafelek jest naturalny, tylko ze jest ciezszy od wody i dlatego niepotrzeba przyssawek...  Wink a sama ceramika jest jednak troche bardziej naturalna niz styropian - ale nich Ci bedzie  Grin

lucas71
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 26, 2007, 20:58:57 »

Przepraszam, ze ja, zupelny laik jesli chodzi o akwarystyke, wypowiem sie w tej kwestii...
Czy na takie "podloze" dla trawnika nie moznaby uzyc jakiegos starego, niekolorowego, babcinego plaskiego talerzyka? Wglebka mialaby nieco miejsca miedzy siatka (nie wazne: budowlana czy po pomaranczach), ktora oprze sie na gornej krawedzi talerza, a jego dnem... Chyba, ze takich naczyn szklanych, duralex'owych czy ceramicznych nie mozna "ladowac" do naszych podwodnych swiatow, tego nie wiem, bo jak wspomnialem zupelnie sie nie znam...

Pozdrawiam.
Jacek

Uczymy się języków obcych a po polsku piszemy i mówimy niepoprawnie - starajmy się to zmienić...
=============================================================
Pozdrawiam.
Jacek
GG: 3673121
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #10 : Luty 26, 2007, 22:13:15 »

jesli chodzi o kafelki to chudy chyba mial racje. mierzylem TWO i TWW i mam tak 200% tego co normalnie. Myslalem ze to przez nawozy ale podobno nie zawieraja nic weglanowego. Ten pomysl ze stara porcelana i duralexem jest n.p. dobry. Duralex napewno jest neutralny, glazowana porcelana myle ze tez. Jutro zobacze, co mam w piwnicy i zamienie kafelki na cos takiego

chudy
Gość
« Odpowiedz #11 : Luty 27, 2007, 00:34:57 »

Płytki cramiczne czy inne wszytko co zawiera wapno , nawet w nielicznych ilościach , zacznie się w wodize rozpuszczać, woda wapno wypłukuje , wapno zaś wsysa wodę jak arab na pustyni.... zakopiesz płytke ceramiczną  w ziemi a po pewnym czasie zacznie sie rozkładać bo wapno zacznie robić swoje ( jak i inne składniki)...
Jeżeli chodzi o inne rzeczy tależ czy coś takiego... to jeżeli masz pewnosc ze to 100% wypalanej gliny to ładuj ile chcesz tego nic się nie stanie... jedynie co to jak tależ jest pomalowany lakierem bezbarwnym czy jakąs farbą co robi wzorek to po dłuzszym czasie zacznie szkodzić napewno...
a co do siatki ja uzżyłem budowlanej bo taką została ona okrzykniętą.... przez NB... (norme budowlaną) są rózne rodzaje... mnie ta siatka odpowiada bo jest elastyczna i mozna ją wyginać w jaki się chce sposób... formowac różne kształty... z siatką z kiwi czy po zeimniorach raczej tak nie idize zobić... co do powierzchni miedzy siatką a tależem i wgłębką  to nie wiem czy jest potrzebna jaka kolwiek przestrzeń... ja nie ma praktycznie zadnej i wgłębka rośnie...już niedługo zdjęcie...
POZDRAWIAM...
 papa
ps.
o ceramice poczytaj w necie jak szkodzi z czego jest zrobiona i wogóle... dowiesz się masakrycznych rzeczy...
lucas71
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 27, 2007, 09:45:36 »

Wiedzialem, ze wymysle cos glupiego :|
Ale z drugiej strony... Jak bym znalazl talerz z "czystego" szkla (nie wiem jak bialy duralex)...
Ogolnie jesli chodzi o Twoj pomysl z a siatka i styropianem uwazam za bardzo dobry, wrecz rewelacyjny, bo przeciez jak by podlozyc jeszcze pod siatke jakis niewysoki kamien to wyjdzie gorka na trawniku... Wink

Po dluzszym zastanowieniu doszedlem do wniosku, ze jednak moj pomysl z talerzem to przerost formy nad trescia - po prostu uciac odpowiedniej dla siebie wielkosci i ksztaltow plytke szklana (np ze starej szyby), silikonem przymocowac siatke i mamy (chyba) wtedy pewnosc, ze nic nam dziwnego do wody sie nie przedostanie... Poprawcie mnie jesli sie myle...
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2007, 09:59:10 wysłane przez lucas71 » Zapisane

Uczymy się języków obcych a po polsku piszemy i mówimy niepoprawnie - starajmy się to zmienić...
=============================================================
Pozdrawiam.
Jacek
GG: 3673121
chudy
Gość
« Odpowiedz #13 : Luty 27, 2007, 10:31:09 »

nie mylisz się...

Szkło też dobre...Smiley
Ja wykorzystałem  styropian bo wgłębki nie mam na całym podłożu...
jak bym miał na całym dnie to nie mógł bym podłoża mieć bo gdzie rozzsypać? bo wgłebki raczej nie przysypie...
Ja uważam tak ze styropian mozna ciąć na rózne kawałki  róznej wielkosci i grubości.... i przy tym jest to łatwe...
Tak np. z ceramika czy szkłem nie było by tak łatwo pociać szkło na pare kawałków...Znaczy jest łatwo odpowiedni sprzęt i chwilka roboty...
Zresztą pisałem...
Macie inny pomysł wstawicie pomysł ktos napewno wykorzysta.... ja nie mówie ze musi być styropian i koniec....Smiley

POZDRAWIAM...
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #14 : Luty 28, 2007, 00:05:39 »

o ceramice poczytaj w necie jak szkodzi z czego jest zrobiona i wogóle... dowiesz się masakrycznych rzeczy...

a masz jakis konkretny link, bo nawet nie wiem co wbic w Google  Undecided

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: