Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [bocja wspaniała] bezobjawowe skręcanie ciała
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [bocja wspaniała] bezobjawowe skręcanie ciała  (Przeczytany 1528 razy)
jureczny
Nowy
*

« : Luty 12, 2007, 11:13:30 »

Witam jestem niedoświadczonym akwarystą. Tym hobby zajmuje sie niecały rok.

wymiary akwa: 60x30x30

oświetlenie:
13W zwykła świetlówka + 15W aqua glo
naświetlam ok 12h.

parametry wody
Niestety nie znam ani jednego! Wodę podmieniam dość często w ostatnim czasie. Ok 1 raz na tydzień jakieś 40-50% wody.
Czasami podczas podmiany wody dodaje nawóz "planta gainer classic" lub "ferro-aktiv" tropicala.

Temperetura wody - ok 25*C

Pokarm:
tetra rubin na zmiane z mrożoną ochotką. Raz dziennie (wieczorem).

Problem:!!!!!!
Swego czasu kupiłem dwie bocje na wytępienie ślimaków (wiem że mam za mały zbiornik), zrobiły to świetnie. Jest ich dwie. Jedna ma sie świetnie, natomiast druga od kilku dni nie ma apetytu, brzuszek ma wklęsły, leży wciąż pod kamieniem (praktycznie sie nie porusza). Gdy tak dłużej poleży wygina ciało (tak jak to rybki robią gdy zdychają) i leży na boku. Żadnych zmian skórnych nie ma... przynajmniej ja nie rozpoznałem żadnej choroby. Trwa już to chyba 4 dni.
Bardzo prosze pomóżcie mi!

jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 13, 2007, 11:24:50 »

Bocje często dziwnie się zachowują , może ta która czuje się świetnie jest agresywna w stosunku do tej drugiej , poza tym bocje trzyma się w większych grupach i w akwa min 240l

Jachu
jureczny
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 13, 2007, 14:59:07 »

Dzisiaj pokazała sie wysypka w postaci białych kropek  Sad, podejrzewam że to ospa. Zacząłem leczenie sera costa. Wlałem taką dawke jaką polecają na etykiecie.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2007, 16:45:46 »

dobrze zrobiłeś.
co do pokarmu proponuję ograniczyć podawanie ochotki do 2-3 dni w tygodniu, a w pozostałe dni podawać np. mrożoną artemię (solowca).

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: