Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Zakładam krewetkarium 25 l, potrzebuje pomocy.
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Zakładam krewetkarium 25 l, potrzebuje pomocy.  (Przeczytany 10245 razy)
mihco
Bywalec

Ziom

« : Luty 12, 2007, 16:47:35 »

Witam chciałbym założyć krewetkarium, 25 l , i mam na uwadze około 5 krewetek fire red, ze dwie white pearl, i ze dwie  Babaulti Blue lub green, ale sam nie wiem ile krewetek mogę wsadzić do takiego zbiornika?? Ktoś wie, prosze o pomoc  Cry

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2007, 22:26:01 »

Krewetki i tak zaraz będą Ci się tam tam mnożyć, że zaraz będziesz miał ich strasznie dużo. Krewetek się nie liczy tak jak rybek. Uważaj tylko, żeby nie trzymać w akwarium krewetek które mogą się ze sobą krzyżować. Gdzieś na forum widziałam taką tabelę krzyżówek.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2007, 22:45:43 »

Na tym forum czy na forum miłośników krewetek?? Hmm... musze się zastanowić, a nie wiedziałem, żę krewetki tak łatwo się rozmnażają Smiley a potrzebują dobrego filra??

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 13, 2007, 08:12:53 »

I już jeden zgrzyt Wink Fire Red i White Pearl sie ze sobą krzyżują.
Filtr nie może robić pralki, ale nie może być zły. Z 5 sztuk Fire Red bardzo szybko będziesz miał 50. A taka ilość już swoje robi. Ważne jest aby gąbka była drobna aby maleńkich krewetek nie wciągnęło do filtra.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2007, 15:45:51 »

A Babaulti Blue albo green pasują Smiley albo Macrobrachium Mirabile
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2007, 15:48:04 wysłane przez mihco » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 13, 2007, 15:55:08 »

Babualti pasują ale z wielkoramiennymi dałabym sobie spokój w 25 l..... trochę będą mialy przyciasnawo. Tylko pamiętaj, że jak zmieszasz niebieskie babaulti z zielonymi to się skrzyżują.

Pozdrawiam,
Emi

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #6 : Luty 13, 2007, 16:18:36 »

A co to znaczy, że się skrzyżują, a White Pearly same to ile moge ich wsadzić??

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 13, 2007, 16:35:28 »

To znaczy, że będziesz miał mieszańce.

Z 10-15 na pewno możesz wsadzić.

Pozdrawiam,
Emi

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #8 : Luty 13, 2007, 16:42:27 »

A to coś złego, tzn czy te mieszańce będą "zmutowane" ?? Czy cuś takiego, chce krewetki, które nie będą się na potęgę rozmnażały.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 13, 2007, 16:47:15 »

Jak chcesz takie, które się w ogóle nie rozmnażają w zwykłych warunkach to kup sobie amano albo wsadź do krewetkarium rybki, które będą skutecznie hamować rozród krewetek.

Mieszańce mogą stracić kolory.

Pozdrawiam,
Emi

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #10 : Luty 13, 2007, 16:49:13 »

A jakie rybki mogę jeszcze trzymać w tym akwarium?? Myślałem, żeby ze dwie samice bojownika, ale coś małego:)

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Luty 13, 2007, 16:50:29 »

Nie wiem czy Ci bojowniki nie będą polować na krewetki. Najlepiej razborki albo neonki. Pooglądaj przykładowe krewetkaria na SMK, tam są przykładowe obsady.

Pozdrawiam,
Emi

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #12 : Luty 13, 2007, 16:52:20 »

A razborki to ile ich i ile neonków?? A ze dwa Danio mogą być??
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2007, 16:57:01 wysłane przez mihco » Zapisane

Miranda
Nevada
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 13, 2007, 17:17:48 »

jesli chodzi o akwarium 25 litrow, to cos czuje, ze neonki i danio to za duze rybki, zeby w takim litazu z zadowoleniem mogly wyzyc.

odkąd pamiętam, zawsze chciałem oddychać. Nikt mi nie powiedział, że oddechem może byc tyle problemów. Najogrsze były ćmy unoszące się w mojej głowie już po fakcie.
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Luty 13, 2007, 17:54:38 »

Według mnie powinieneś zrezygnować z danio, ponieważ są to rybki stadne i powinienes kupić przynajmniej 5 a one potzrebują duza powierzchnię do pływania. Razbory w sumie mogłoby się upchać 5 a oprocz tego 1 otoska na dno wiem że otoski to stadne rybki ale gdyby było więcej to juzby był tłok. A gdzieś wyczytałem, że jeśli chce sie zahamować populacje glonów to 1 otosek jest na 40l wiec w twoim przypadku by to pasowało.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: