Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziurki? :/  (Przeczytany 1705 razy)
Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« : Luty 14, 2007, 07:07:54 »

Tak, właśnie dziurki :
Od jakiegoś czasu mam w baniaku zabienice - mniejsza o to jaką.. no i zauważyłem że bez gnicia powstają na nich dziurki, które przeradzają się później w sitko zamiast liści. Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane... Jeszcze nigdy zielony liśc nie miał u mnie dziur. Czy możliwe że jakaś ryba uszkodziła liście? No i oczywiscie.. nie wiem co z tym zrobić Cheesy

Dzieks za odpowiedzi... pozdro Cool

Chillout...
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 14, 2007, 07:42:51 »

Dopisz jak znasz: parametry wody, oświetlenie, obsadę. Wygląda na niedobór jakiegoś mikroelementu.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
olenka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 14, 2007, 09:29:18 »

Czy masz ślimaki?U mnie rośliny dziurawią ślimaki, bardzo często ściągam z liści ich małe potomstwo.
Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #3 : Luty 14, 2007, 14:07:01 »

z parametrow znam tylko ph  okolo 6.0 - 6.5

a oswietlenie - standardowa swietlowka w pokrywie do 60 l

... wlasnie przyszedlem ze school.. patrze i nastepny - młody listek w strzepach :/

Wgole ktos mi dzis powiedzial ze GLONOJADY MOGA WCINAC ROSLINY. no sam nie wiem co o tym myslec. wydawalo by sie ze tak sie niedzieje bo nigdy wczesniej glonojad nie jadl mi liosci - mam 1 i trzymam go od malenkosci... nie wiem juz co o tym myslec bo co spojze na akwa to nowy lisc ma dziury :/
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2007, 14:43:00 wysłane przez Gordon » Zapisane

Chillout...
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 14, 2007, 14:55:12 »

masz bocje?

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #5 : Luty 14, 2007, 16:09:28 »

nie, nie.. bocji nie mam.. zreszta to chyba bylby za maly bania na bocje

Chillout...
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 14, 2007, 23:54:50 »

sądzę że to objawy nekrozy. czyli niedobory "składników pokarmowych" jeśli objawy występują na starych liściach pradopodobnie niedobów azotu, magnezu, ewentualnie potasu. ciężko wyrokować majac tak mało info. napisz cos więcej - parametry wody, czym nawożone akwa, dokładnie opisz jakie liście i jak wygladają. ewentualnie wklej zdjęcie.

Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #7 : Luty 15, 2007, 07:13:56 »

No włąściwie moge podac bardzo niewiele , bo niewiele  z tego co wymieniles znam.

ph=6.0 - 6.5

nawozenie - jakis nawos z zoologika o nazwie "sum" .. zdeka obciachowe.. no i nawoze co jakies 2 tygodnie dawkami zalecanymi a "opakowaniu" Embarrassed

Objawy występują tylko u 2 żabienci - tych 2 ktore kupilem jako ostatnie. i dziurawione są zarówno stare liście, jak i tw dopiero wyrastające

a co sądzicie o tezie z glonojadami?. Dzis widzialem jka na jednym "dziurawcu" siedzial sobie zbroijnik i widocznie mu to pasowalo bo sporo czasu sie stamtąd nie ruszal, a gdy wkoncu spłunął to na 2 dziurawego liscia :/
ehhh....

Chillout...
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 15, 2007, 08:08:07 »

Glonek zdrowych liści nie rusza, tylko już uszkodzone jak już. A jakie masz światło?

Pozdrawiam,
Emi

Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #9 : Luty 15, 2007, 13:49:38 »

Oki czyli glonki odpadaja (uff :]) co do swiatla to standardowa swietlowka - 1x15W

.. next trop.. dzis wlozylem marchwe gotowana dla glonojada no i maly zonk zaliczylem - wyjalem te machewke i patrze a tu sobie siedzi na niej mini slimak... no i wlasnie  wiem ze slimaki to mogą nieźle wtranżolić tych roslin ale zdaje mi sie ze "zalęgł" mi sie tylko ten  jeden.. no i watpie troche ze sam zrobil takie szkody. nie widzialem narazie wiecej egzemplazy tych "gryzoni" ale juz mam ich dosc <hihihi> .. co o tym myslicie.. a moze polecicie cos na zapobieganie zalęgania sie slimakow?
 wogole ... czekam na next odpowiedzi co z tymi dziurami robic.. ehhh :/
Pozdro

Chillout...
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 15, 2007, 13:56:02 »

Ślimaki... blech....ktoś tu pisał jak się pozbyć ślimaków prądem bo negocjacje z nimi nic nie dają.

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: