Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « 5-4-5 - Niemiecki patent przeciw glonom ???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 5-4-5 - Niemiecki patent przeciw glonom ???  (Przeczytany 7841 razy)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« : Luty 15, 2007, 13:59:31 »

Witam,
ostatnio studjowalem taka niemiecka strone (www.dennerle.de). To Firma, ktora produkuje b. profesjonalne rzeczy dla roslin akwariowych (nawozy, lampy, technike CO2 itd.)
Na tej stronie jest b. fajna baza roslin z piktogramami (czyli dla kazdego zrozumiala), przyklady aranzacji roslin w akwa i wiele informacji. m.in o glonach...

Wyglada na to, ze wsrod niemieckich akwarystow b. popularne stalo sie oswietlanie akwa z tzw "przerwa (po)poludniowa". Np 5-4-5 (5 godzin swiatla, 4 g. przerwy i znowu 5 g. swiatla). Podobno rybom i roslinom nic to nie robi, bo sa niby przyzwyczajone do czestych burz i zachmurzen okolo poludnia (zostalo to podobno nawet zbadane). Zato glony nie potrafia sie do takiego oswietlenia dostosowac i gina. Wazne jest jedynie, aby podczas przerwy nie bylo zupelnie ciemno, ale zwykle oswietlenie (np. boczne okno) wystarcza.

Dzisiaj przeprogramowalem moj wlacznik zegarowy i zobacze jak to bedzie. Troche smutno w pokoju od 12:00 do 16:00 bez jasnego akwa...  Sad

Czy ktos juz cos takiego probowal?

PS: apropos niemieckie strony internetowe: Zobaczcie te lampy energooszczedne (dla hodowcow marihuany):
http://www.udopea.de/index.php/cat/c647_Sparlampen.html
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2007, 14:11:25 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 15, 2007, 14:03:35 »

Tak, ja takie oświetlenie stosowałam latem, tylko z 3 godzinną przerwą. Glonów nigdy nie miałam dlatego ciężko mi powiedzieć jaki jest wpływ takiego oświetlania na nie, choć już kilka razy spotkałam się z przychylnymi uwagami na ten temat.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2007, 16:36:37 »

cała sprawa sprowadza się do tego że glony są najaktywniejsze w podzinach południowych. czyli działa przed wszytkim na zielenice. dlatego też warto nawozić dawkami dziennymi z samego rana by rośliny miały czas na konsumpcję zanim glony będą przejawiać największą aktywność.

Kaczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 15, 2007, 16:53:21 »

witam,
ee w sumie to mam pytanie, to ze szyby mi porastaja takim czyms matowym co musze zeskrobac i filter to wciaga to wina przerybienia tak ? jak by nie bylo tyle ryb to i spokój z szybami by był ?
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 15, 2007, 16:57:35 »

To jest bardziej skomplikowane Grin Grin Grin Grin Grin życie byłoby za proste ale owszem zobaczysz różnicę  Grin
Kaczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 15, 2007, 17:04:19 »

no wiem ;p pomoze na pewno wieksza ilosc roslin, jarzeniowke juz mam, ryb mam za duzo, roslin za malo Tongue moze i te przerwy w oswietlaniu by pomogły
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #6 : Luty 15, 2007, 17:26:32 »

Na tej w.w. stronie wyczytalem tez, ze juz lekko zolte do czerwonego zabarwienie wody zabija na malej glebokosci promienie UV, ktore sa korzystne dla glonow. Ja u mnie mam wode troche herbaciana i widze ze glony mam tylko jakby do max. 10 cm pod powierzchnia wody i to ostro a ponizej zero glonow.

Kaczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Luty 15, 2007, 18:28:33 »

no musi mi dojrzeć ;p niecałe 2 tyg ma
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 15, 2007, 19:36:47 »

Co do tego świecenia z przerwami ma to jedną wadę - świetlówki szybciej się zużywają (tak gdzieś przynajmniej słyszałem, ale gdyby na logikę to ma to sens)
Co do herbacianego koloru wody - w naszych BW zero glonów. Na pewno światło i wstrzymanie długości UV to też, ale IMHO zdecydowanie zawdzięczamy to garbnikom w wodzie

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #9 : Luty 15, 2007, 22:23:03 »

Co do tego świecenia z przerwami ma to jedną wadę - świetlówki szybciej się zużywają (tak gdzieś przynajmniej słyszałem, ale gdyby na logikę to ma to sens)
Co do herbacianego koloru wody - w naszych BW zero glonów. Na pewno światło i wstrzymanie długości UV to też, ale IMHO zdecydowanie zawdzięczamy to garbnikom w wodzie

No niby tak. Start najbardziej zuzywa swietlowke, zwlaszcza przy zwyklych statecznikach. Oczywiscie zwieksza to wydatki, ale na skale roku - w porownaniu z innymi wydatkami na akwarystyke - mozna to przelknac. Gorsze jest imho 3-4 godziny ciemne akwa. Ale jezeli to naprawde funkcjonuje to jest napewno warte uwagi.

Co do garbnikow, to jedynie z mojego dotychczasowego doswiadczenia moge powiedziec, ze mam caly czas duzo torfu w filtrze i jest tak jak pisalem: czyli glony mam tylko do max 10 cm pod powierzchnia wody na skalce i na cabombie - wiec wnioskuje ze jednak filtracja "fotooptyczna" lepiej dziala niz garbniki no bo garbniki sa wszedzie a promienie UV niby gina w glebszych strefach. Ale przyznam, ze torfu czesto nie zmieniam i jest juz dosyc stary. Jak byl nowy i mocno farbowal wode to glonow nie widzialem. Chyba wymienie caly torf i zobacze.
 papa

kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Luty 16, 2007, 10:30:59 »

świetlówki zużywają sie w wyniku częstego włączania/wyłączania ale dwukrotne jej włączanie nie zmienia nic w jej żywotności.
nie mogę wstawić samego wykresu wpływu częstotliwości wlącz./wylącz. z wikipedii więc wklejam całą stronę -
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awietl%C3%B3wka
jest tam jeszcze kilka ciekawostek o świetlówkach, np wpływ temperatury na sprawność. Shocked lecę zmierzyć temperaturę świetlówek. Shocked
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #11 : Luty 16, 2007, 10:45:23 »

Apropos swietlowek. Szukalem wszedzie obrazka spectrum lamp energooszczednych np. Osram Dulux 827 i znalazlem fajna strone (dunska) - tam jakis koles robi jakos zdjecia cyfrowka i obrazuje spectrum. Bardzo ciekawe - mozna porownac spectrum dzienne, przy mgle, i wiele roznych lamp. m.in Osram 827:

http://www.emu.dk/gym/fag/fy/inspiration/forloeb/spektrografi/index.html

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #12 : Marzec 08, 2007, 13:27:07 »

No wiec ja stosuje to 5-4-5 juz od kilku tygodni i moge chyba potwierdzic, ze to funkcjonuje. Nie mam glonow oprucz czasem tych takich "brodatych" (czy jak im tam) czyli te, ktore wyrastaja na lisciu i maja kilka b. mocnych i wyraznych, niefalujacych nitek tak do1,5 cm.

Przedwczoraj sadzilem rosliny i mialem swiatlo caly dzien. Pod wieczor zauwazylem w malym akwa (1,1 W/l) ze cala szyba jest znowu w drobnych zielonych wloaskach (takie jakby falujace futerko). Na nastepny dzien (oswietlalem znow z przerwa) wieczorem nie bylo nic - a nawet tego nie czyscilem.

Good ! papa Grin

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: