Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Testy a elektronika???  (Przeczytany 1836 razy)
Tomasz
Nowy
*

« : Luty 15, 2007, 16:15:56 »

Pytanko?

Czy zamiast testów typu np. sera mozna znalesc jakies urządzonko elektroniczne???
jesli tak to jakie i gdzie

Z góry dzieki i pozdro papa
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2007, 16:36:39 wysłane przez Tomasz » Zapisane
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 15, 2007, 16:28:38 »

Są takie testy na pewno na pH korzystałam z nich kiedyś na jakichś ćwiczeniach laboratoryjnych, ale gdzie i za ile się ich kupuje to nie wiem.
Tomasz
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2007, 18:32:25 »

serdeczne dzieki

ale czy ktoś wie cos wiecej na ten temat???
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 15, 2007, 19:31:44 »

No są. Ale chyba pH + bodajże przewodność wody. Wiem że w morskich są jeszcze jakieś dodatkowe urządzonka. Ogólnie taki miernik ma sens przy dużych akwariach i morskich akwariach, gdzie pH jest bardzo istotne. Ogólnie wydaje mi się że zabawka w porównaniu z testami jednak droższa. O innych testach nie słyszałem.

wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 16, 2007, 07:28:45 »

Na przykład tu: http://www.detektor.biz/rodzaje_elektrod.php A tak poza tym, wpisz w google "elektroda jonoselektywna". Są to niestety, oprócz pomiaru pH, rozwiązania drogie. Takie elektrody mają kilkumiesięczny żywot i stosuje się je głównie tam, gdzie jest wymagany ciągły monitoring, np. w stacjach oczyszczania wody, w dużych zakładach zrzucających ścieki itp.

Tańczący z rybkami
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2007, 05:22:38 »

Możecie spróbować w sklepach medycznych, ogrodniczych albo najlepiej chemicznych. Spróbjcie np. na www.conrad.pl Problem jednak w tym, że takie urządzonka są generalnie drogie. A płyny do kalibracji za darmo też nie są.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: