Witam!
Caly czas planuje zrobienie mojego 400L baniaka marzen. Jednak aby do tego doszlo musze zadbac o pewna "infrastrukture", a to moze potrwac.... Z niecierpliwosci postanowilem kupic mniejszy baniaczek (bo i tak potrzebuje "izolatke" i cos do "podhodowli" roslinek) i przetestowac moje zdolnosci DIY. Doszedl 63litrowy postokat i musialem wyprobowac patent Kafarskiego na podzwirowy filtr tloczacy.
Podstawe stanowi plastikowa rurka do instalacji grzewczych o sredn. 1/2 cala. 3 metry za ok. 5 zeta w Obi, do tego 4 L-katowniki i 5 T-ownikow (4 + 1 do rurki wlotowej). Polecam tez 1 zlaczke prosta na rure wlotowa. Ja o tym nie pomyslalem, ale po instalacji stwierdzilem ze to byl moj jedyny blad w koncepcie - bo: jesli zmieniamy pompe itp moze powstac potrzeba skrocenia rurki wlotowej. I aby ja skrocic trzeba ja wyjac - czyli odlaczyc od calego systemu i dobrze by bylo jakby to zlaacze bylo ponad zwirem aby zwir nie wlecial do systemu rurek, kiedy ta rurke odczepiamy.
Koszt wszystkich rurek i x-ownikow wynosi ok 22,- PLN w Obi.
Do montazu nie potrzeba zadnego kleju, bo rurki wchodza na wtyk - a o nieszczelnosci nie trzeba sie martwic - bo wszysko jest pod woda.
Tak to wyglada:
Dziurki sa nawiercane pod katem 45° do dna akwa w kiernukach pd/wschod i pd/zachod aby woda szla w dol i na strony.:
Sytem rur oblozylwm zwyklym keramzytem z Castoramy (1 Worek chyba z 7l za 5,50 PLN):
Na to przyszla warstwa 2 x 4 litry Filtus Floran zmieszane z 2 x 2 litry zwirku kwarcowego 3-5 mm:
Jako naped uzylem poczatkowo pompy Circulator 650 AquaEl (ok. 35,- PLN) z komora do zmiany kierunku przeplywu. Po testach stwierdzilem jednak ze:
a) pompa zaslaba - choc na swoj rozmiar niezla
b) komora zwrotna zmniejsza wydajnosc/moc na ok 1/3
wiec dokupilem Aquael TurboFilter 1100 (70,- PLN) i wzialem glowice jako naped filtra dennego a pojemnik na wklady podlaczylem do 650ki, ktora jest dodatkowo aby ruszac tafla wody itp.
Motor 1100 podlaczylem wylotem prosto do rurki wlotowej filtra dennego bez zadnej komory zwrotnej. Tak jest najlepiej a na prefiltr mozna zlozyc gabke ale uzylem kawalka ponczochy bo gabki sa takie wielkie i brzydkie.
Akwa wyglada narazie tak (i czeka na roslinki z Allegro):
Ale jest to imho jednak duzo elektryki na takie male akwa. W moim baniaku marzen zastosuje zdecydowanie pompe zewnetrzna i filtr zewnetrzny i jak sie da ogrzewanie zewnetrzne.
Z lewej jest Circulator 650 z pojemnikiem od Turbo1100 a z prawej glowica od Turbo1100 zamontowana poziomo. Wlot z ponczocha jest poziomo i pokazuje na lewo.
Obserwacje:
Takie dno nie stawia prawie wcale oporu przeplywowi wody. Widze, ze ponczocha na prefiltrze jest prawie wessana do szczelin wlotu. Doprowadzenie wody jest z tylu po prawej a ja zauwazylem przy przedniej szybie po lewej stronie na samym dnie miedzy kamykami keramzytu energiczny ruch drobinek podloza, takze widac, ze woda jest tloczona dosyc rownomiernie nawet w najbardziej odleglo od wlotu miejsca.
Patent moim zdaniem super. Gratulacje i dzieki dla Kafarskiego za patent. Teraz zobacze, jak to dziala z roslinkami...
PS: Pokrywa jest tez DIY z karnisza (19,- PLN) i zawiera 3 zarowki energooszczedne 2x24W + 1x18W = 66Watt na 63 Litry
(3 x 11,- PLN)