Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « moja woda zawsze zielona
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: moja woda zawsze zielona  (Przeczytany 2179 razy)
elora
Nowy
*

« : Luty 17, 2007, 14:05:10 »

Mam akwarium od niedawna kupilam uzywane z roslinkami, rybkami, dokupilam kilka rybek nowych zmienilam wode wyczyscilam wszystko co sie w nim znajduje i pozbylam sie slimakow ktorych mialam nadmiar no ale mam problem woda sie robi zielona i zamulona, wiekszosc rybek przebywa caly czas na dnie akwarium i nie chce plywac. Za kazdym razem jak zmienie wode po 3 dniach robi sie na nowa zielona pomozcie prosze co mam zrobic. Tak apropo mam akwarium ok. 250 litrow i rybki mieszane bojownik, skalary gupiki, mieczyki
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 17, 2007, 17:04:41 »

A powiedz lepiej dokładnie jaką masz obsade czyli ile rybek z danego gatunku. Bo coś mi sie zdaje, że masz przerybienie. Najbardziej ciekawi mnie ile masz skalarów

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

elora
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 17, 2007, 17:23:05 »

mam dwa skalary, bojownika i do niego samiczke, okolo 7 mieczykow, 10 gupikow, 2 gurami i w tym jakies 6 rybek co nie wiem jaki to gatunek poza tym mam teraz w kotniku ok 19 sztuk malych rybek maja one ok  3 dni sa to mieczyki i gupiki
elora
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2007, 17:24:04 »

a i jeszce sa neonki 4
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 17, 2007, 17:30:48 »

To nie masz takiego przerybienia jak myslalem sory. A jesli chodzi o te rybki których nie znasz nazwy to daj ich zdjęcia do tego wątku i pomożemy ci zidentyfikować rybki
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,2488.240.html
Podaj jeszcze parametry wody pH, NO3, temperaturę itd.
Według mnie jest to zakwit wody w każdym akwarium tak sie robi na początku gdy go zakladamy, a potem to sie ustabilizuje. Jeszcze chcę jedno wiedzieć czy wlewałaś odstałą wodę Huh
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2007, 17:32:25 wysłane przez Andrij » Zapisane

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

elora
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 17, 2007, 17:44:01 »

pH, NO3 nie mierzylam wiec nie wiem, temperatura jest zawsze 26-27 stopni, jak zmienialam wode do akwarium 1 raz wlalam nie odstala wode ale rybki wpuscilam do niej po 2 dniach dzis naprzyklad wymienialam wode polowe zbiornika tylko i oczyscilam kamien  i rzeczy ktore sa do ozdoby no a rybki jak sfotografuje umieszcze na linku Smiley
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Luty 17, 2007, 19:00:14 »

napisz coś o ośwtleniu akwarium i jego lokalizacji względem okna.

gigol
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 18, 2007, 18:13:16 »

Też borykam się z tym problemem od jakiegoś miesiąca. W akwarium nie mam roślinek, żyją tylko dwa glonojady jak na razie myślę o powiększeniu liczby moich podopiecznych, temperatura zawsze oscyluje w granicach 23-25 stopni, mam zamontowaną grzałkę i filtr wewnętrzny o przepustowości 650l/h Wlewałem wodę przegotowaną i odstaną, a pojemność mojego akwa=80l Na akwarium nie działają promienie słoneczne tylko doświetlam je często neonówką. Poradzi mi ktoś w takiej sprawie??

Moje akwarium:
Glonojad ~20cm
gurami
3 skalary
mieczyk
ślimak
elora
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 18, 2007, 19:11:51 »

moje akwarium stoi dosyc daleko od okna czyli nie ma dostepu do swiatla dziennego, oswietlenie jego bylo wmatowane w komplecie w klapie przykrywajacej  sa tam dwie jarzeniowki jedna neonowa druga zolta na jednej pisze AQUA-GLO 24"/58.98CM 20 W  no i sa do tego jeszcze dwa startery S2 SERIES 220-240 V SINGLE 110-130 V, SINGLE 220-240 4/6/8 W
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 19, 2007, 08:45:33 »

Przepraszam, że zadam głupie pytanie ale czy Ty wymieniałaś całą wodę w tym akwarium? Zwyczajowo wymienia się ok 30% co tydzień na początku (czyli jakieś 2 miesiące) a jak się akwarium porządnie ustabilizuje to ok 20% co 2 tygodnie w przypadku takiego litrażu. W przypadku wymiany całej wody zawkwit pojawia się po każdej podmianie.
Drugą sprawą jest światło. Powodem zakwitu mogą być stare świetlówki. Wymień teraz jedną z tych świetlówek (najlepiej tą żółtą na POWER-GLO 20W) - nową kupisz w zoologicznym. Drugą wymień za jakiś miesiąc bo nie powinno się wymieniać wszystkich naraz. Pomijam już, że światła jest za mało bo co to jest 40W na 250l...

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: