Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: rdzawo-brązowy glon - co robić??  (Przeczytany 4195 razy)
KnightRider
Zainteresowany
**

« : Luty 18, 2007, 20:03:53 »

Mam rdzawo brazowy chyba glon w akwarium i  na roslinach Sad Co mam robic, jak z tym walczyć??
Wyrasta mi a raczej się osadza jako malutkie jak główka szpilki rdzawe kempki na roslinach i urzadzeniach. Proszę o pomoc.... moze nazwy jakiś preparatów albo wskazówki??
pirek2
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2007, 20:18:01 »

a kiedy załorzyłes akwa, przypuszczam ze masz okrzemki.
KnightRider
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 18, 2007, 21:48:56 »

Akwarium ma 3 tygodnie. Woda stała ok 2 tygodni a tydzień temu wpusciłem 15 neonów. Staram sie trzymac regół akwarystycznych. Zaczerpnołem wiedzy i tez mi sie wydaje ze to okrzemki ale nie znam sie na tym Sad Jak z tym walczyc i temu zapobiegac???

A tak wogóle jest jakas sprawdzona metoda żeby glon sie nie robił?? Jakiś preparat, trik akwarystyczny albo inny skuteczny sposób??
pirek2
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 19, 2007, 08:02:33 »

miedawno miałem ten sam problem,restart zbiornika z przyczn technicznyh (200l na podłodze dobrze ze mieszkam na parterze)
zwienkrzenie oswietlenia i stabilzacja zbiornika ,jakieś roslinki szybko rosnoce,koniecznie filtr biologiczny i jak nawozisz rosliny to lepiej
w dziennej dawce( mniej mikro i makro dla glonów) .Okrzemki same zniknom przy stabilnym zbiorniku oswietlenie minimum 0,5w na litr
a tu masz przepis urzytkownika scigany cytuje:
Mialem jakis czas temu atak zielenic, krasnorosty tez byly, ale to juz historia. Doczytalem , ze glony pojawiaja sie czesto w przypadku niedoboru niektorych pierwiastkow. Zmienilem nawozenie, obecnie stosuje nawoz Planta Gainer w trzech butelkach - Ferro, Macro oraz Classic. Pierwsze dwa podaje codziennie w dawkach 3x mniejszych niz zalecane, classic podaje przy podmianie co tydzien. Efekty przerastaja najsmielsze oczekiwania, rosliny rosna jak szalone, a po glonach nie ma ani sladu, w ciagu dwoch tygodni same umarly, mialem korzen caly obrosniety zielenicami, nie ma teraz na nim ani troche glona, w usuwaniu martwych glonow pomogly krewetki amano.
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2007, 12:04:10 wysłane przez pirek2 » Zapisane
rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #4 : Luty 19, 2007, 10:32:50 »

Myśle że są to okrzemki.Są to jednokomórkowe glony,powstają na skutek słabego oświetlenia lub niedojrzałego akwarium.Restart raczej nie pomoże.Napisz jakie masz świetlówki?
Jakie akwa?Jakie parametry?

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
KnightRider
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 19, 2007, 20:57:21 »

Dziękuje przedewszystkim za zainteresowanie moim problemem Cheesy

Mam jedna świetlowke 14W Aqua-glo zamontowaną w sobote. Przedtem miałem standardową dołaczana do zestawu Roll Eyes Akwarium to 45 litrów, takie zeby nabrać doświadczenia Cool Tak na marginesie to myslalem że to łatwiejsza pasja.... Nie mam pojecia jakie mam parametry bo nie wiem jak to mierzyć poniewasz jestem początkujacym akwarysta tzn. zaczynam profesjonalnie sie w to bawić Grin Czy jest jakiś preparat żeby pozbyć sie tego gloniska z akwarium??

aha.... mam jeszcze pytanie. Czy uwazacie, że stosowanie preparatów zapobiegajacych tworzeniu sie glonu, (np: firmy tetra AlguMin, Algetten, Algizin) to jest sposób??
rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #6 : Luty 19, 2007, 21:19:43 »

Daj im wiecej światła to okrzemki znikną....mialem ten sam problem.Żałobniczka powiedziala mi ze mam podniesc tem do 30 st.   nie wiem nie podnosiłem ...ale moze coś pomaga

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
pirek2
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 19, 2007, 22:08:06 »

hemia to ostatecznosc,tu masz linka poczytaj
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3258
KnightRider
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 19, 2007, 22:25:28 »

Rysiu i pirku2 bardzo dziekuje za porady Grin Jestem bardzo wdzięczny.... jak wam przyjdzie cos jeszcze do głowy to piszcie prosze bo jak wcześniej napisalem jestem niedoświadczonym akwarystą i wszelkie rady sa cenne.
RobRoy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Luty 19, 2007, 22:51:37 »

Mam rdzawo brazowy chyba glon w akwarium i  na roslinach Sad Co mam robic, jak z tym walczyć??
Wyrasta mi a raczej się osadza jako malutkie jak główka szpilki rdzawe kempki na roslinach i urzadzeniach. Proszę o pomoc.... moze nazwy jakiś preparatów albo wskazówki??

to  ja też się dołączę to 100% okrzemki podmień 1\4 wody(oczywiście odstanej nie prosto z kranu) i zwiększ oświetlenie zadbaj o dobrą filtrację
pozdrawiam Robert

450 l czrna wodzionka        Skalary
KnightRider
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Luty 20, 2007, 20:36:21 »

Bardzo dziękuje Robercie za cenną poradę Cheesy
KnightRider
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Luty 22, 2007, 22:16:58 »

Mam jeszcze pytanie.... Jak już zastosuje sie do waszych cennych porad i że tak to ujme pozbede sie tego gloniska to w jaki sposób mam go zdjąć z roślin?? Z liściastymi nie bedzie problemu, poprostu zrobię to palcem ale jak to zdjąć z cabomby zeby wygladała tak ładnie zielono jak na poczatku?Huh
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #12 : Luty 22, 2007, 23:20:50 »

Cabomba rosnie jak chwast (obserwowano 5cm na dzien), o to bym sie nie martwil. Wytnij to najbardziej zasyfione a reszta odrosnie. Krewetki tego nie tkna a chemia nie ma sensu!

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: