Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Od czego są dziury młodych liściach roślin?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Od czego są dziury młodych liściach roślin?  (Przeczytany 7649 razy)
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« : Luty 18, 2007, 21:08:17 »

Mam taki problem otóż w moich roślinach liścistych typu anubias, młode liście które wychodzą są z dziurkami,albo pogryzione i nie wiem od czego to jest,Ale to nie może nic gryźć tych roślin bo one jeszcze nawet jak nierozwięniete są to już widać ubytki w liściach. Światło 12h jest włączone, PH 7, CO bimbrownia, brzydko to wygląda i nie wiem jak to zmienić

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
peucio
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2007, 21:18:54 »

znalazłem coś w książce odnośnie sadzenie, może to coś pomoże . sadząc te rośliny, nie należy ich zakopywać ani pikować,lecz delikatnie zaklinować kłącze pod kamieniami lub tworzącymi dekoracje korzeniami.pisze, że częstym powodem właśnie czegos tekiego z czym masz problem może być nieodpowiednie sadzenie...
bemka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 18, 2007, 21:25:58 »

tylko ja własnie mam go przymocowanego do korzenia:/ korzenie jego nie dostają sie do kamieni, a druga roślina której nazwy nie znam też ma liscie z dzurami:/ i to jeszcze jak lisc jest zwinięty

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 19, 2007, 15:56:57 »

czasem slimaki wygryzaja dziury w lisciach....

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 19, 2007, 16:08:46 »

Może masz niedobory jakiegoś mikro/makro elementu ...

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 19, 2007, 16:12:43 »

Chcę zobaczyć te ślimaki, które zjadają anubiasa.... Tego raczej nic nie rusza a jak liść jest zwinięty to tam się raczej ślimory nie dostają.

Mnie to wygląda na nadmiar albo niedobór jakichś mikro albo makroelementów w wodzie. Może potas...?
A jak się zachowują inne rośliny? Nawozisz je czymś? Jak często podmieniasz wodę? Jakie masz światło?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
bemka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Luty 19, 2007, 16:50:31 »

Ślimaki odpadają, mam bocje które dzielnie dają rade ślimakom i ich nie mam w akawarium, świetlówki mam 3, dwie standardowe jedna aqua glo, podmiany regularnie co tydzień, nie nawoże niczym, jedynie stosuje bimbrownie.Inne rośliny rosną w miare, tylko te którym liście rosną jak dla anubiasa powoli i wypuszczają sie skręcone to właśnie one mają dziury

aga717
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 19, 2007, 17:18:57 »

dziury masz od bocji one podgryzają młode liście
bemka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Luty 19, 2007, 17:33:30 »

Nie prawda, jak one mogą podgryź skoro ten lisć jest zwinięty i jeszcze do końca nie wykształcony i widać dziurke

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 20, 2007, 08:01:26 »

Bimbrownia bez nawożenia nie ma za bardzo sensu. Spróbuj dodać jakiś ogólnodostępny nawóz (Planta Gainer Classic, Sera Flornette albo inny) - połowę dawki zalecanej.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
bemka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 20, 2007, 14:01:58 »

Wiem że nie ma ale troche daje bo widać odrazu jak rośliny zaczynają bombelkować, a na nawóz to zbieram pieniądze jeszcze:)

Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #11 : Luty 20, 2007, 16:34:16 »

ja mam podobny problem ale nie na anubiasach tylko na żabienicach. Jak dla mnie to właśnie mikro lub makro elementy są przyczyną tego "sitka" ... Tylko jest inny problem- NIE WIEM JKA SPRAWDZIC CZEGO IM BRAKUJE I JAK DOSTARCZYC IM ODPOWIEDNICH SKłADNIKóW.  Undecided
PROSZE O SUGESTIE PEOPLE! Cool Afro

Chillout...
kalaha
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 22, 2007, 07:57:16 »

brakuje im żelaza
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Luty 23, 2007, 14:30:30 »

no nie ma jak to autorytarne stwierdzenie przy braku jakiegokolwiek info o wodzie w baniaku Shocked

a jeśli nawet to brak żelaza to nie objawia sie w formie nekrozy tylko chlorozy - postępujące żółkniecie liści aż do gnicia i odpadania włącznie.

bez testów się nie obędzie.

małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Luty 23, 2007, 15:18:12 »

No a chloroza przechodzi w nekrozę czyli właśnie min. gnicie. Jak mamy być tacy dokładni to jest to mokra  zgnilizna. Jak kolega jest taki dokładny to niech to podkreśla.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: