Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Szok?  (Przeczytany 2936 razy)
Kano
Nowy
*

« : Luty 18, 2007, 21:19:41 »

Witam, dzis dostalem spozniony walentynkowy prezen od mojej ukochanej i są to 2x Molinezja księżycowa (jedna jest z bonusem bo bedzie miala mlode niedlugo) i 2x Kirys albinos. Kirysy od razu zaczęły żerować a molinezje wciąż siedzą pod grzałką... To normalna na 1h po wpuszczeniu do innego akwarium?

Pozdrawiam!

"Przeniewiercą jest ten, kto opuszcza swych przyjaciół gdy Cień zastąpi drogę..." - Gimli, syn Gloina
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2007, 21:38:57 »

molinezje to rybki ktore lubia cieplo wiec moze zmarzly i teraz sie grzeja agdzie bedzie cieplej jak nie kolo grzalki Cheesy u mnie czasem zdazalo ze sie ze nawet molki ktore mialem dlugi czas siedzialy kolo grzalki i sie grzaly. A jaka masz temp w akwarium?Huh Z tego co pamietam to one lubia wysoka nawet 28* (jesli zle napisalem to niech ktos mnie poprawi) Cheesy

Kano
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 18, 2007, 21:54:32 »

Mam około 25*C więc chyba ok....  Huh

"Przeniewiercą jest ten, kto opuszcza swych przyjaciół gdy Cień zastąpi drogę..." - Gimli, syn Gloina
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2007, 21:59:07 »

no niby tak. poczekaj zobaczysz co bedzie jutro.

rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 18, 2007, 22:01:03 »

Wg mnie chyba każda ryba musi sie przyzwyczaic do nowych warunków w nowym akwarium i może z tad takie zachowanie Twoich molinezji po zaaklimatyzowaniu sie ryb w nowym miejscu wszystko powinno byc ok
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 18, 2007, 22:05:52 »

he he no tak ale wiesz po pierwsze ja juz nie mam molek a po drugie to byly rybki ktore byly u mnie dluzszy czas ale z tymi nowemi warunkami to moze byc prawda. A i przewaznie tak dzialo sie z kotnymi samiczkami. U Ciebie tez chodzi o ta kotna samiczke??

Kano
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 18, 2007, 22:18:18 »

Chodzi o obie - kotną i samca... siedzą na dnie, pod grzałką, co jakiś czas szybko wachlują płetwami i tu się kółka zamyka.
Poczekam do rana - na razie nie panikuję.

P.S. W 'kornobisie" jest napisane że dla Molinezji zakres temperatury to 23-28*C

No i rano niestety to samo...   z tą różnicą że kotna przeprowadziła się na noc pod filtr...

O co tu chodzi, martwię się coraz bardziej...

Pozdrawiam!

Do zmiany/poprawy wiadomości używaj opcji "Edytuj", nie pisz ciągu kolejnych wiadomości po sobie
13 pkt. Regulaminu forum.

« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2007, 18:09:30 wysłane przez Sebastian » Zapisane

wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Luty 19, 2007, 12:21:04 »

a jadly cos Huh

kwiatuszek14
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 19, 2007, 12:59:32 »

a może transport im zaszkodził, a w jakiej tem. były poprzednio??? a może nie odpowiada im towarzystwo.... masz kilka różnych możliwości Wink

""w życiu piękne są tylko chwile..."
Kano
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 19, 2007, 14:47:36 »

Jeść też nie chcą Sad W tej chwili nie ma mnie w domu wiec może się już "naprawiły". Są w towarzystwie 2 kirysków, więc chyba ok... Poprzednio miały też w okolicać 25-26*C

Wciąż mam nadzieje że to tylko taka aklimatyzacja...

Pozdrawiam!

rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Luty 19, 2007, 14:54:01 »

Molionezja jest wytrzymałą rybą i wg mnie nic jej nie powinno byc i ja nadal pozostaje przy swoim zdaniu ze to chwilowe i ze rybki musza sie przyzwyczaic do nowych warunków
kwiatuszek14
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 19, 2007, 14:55:07 »

ojoj to źle wróży....

""w życiu piękne są tylko chwile..."
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Luty 19, 2007, 17:44:23 »

moj platydoras costatus sie aklimatyzowal przez tydzien nic nie jadl chowaly sie ze nie moglem go znalesc ale juz jest dobrze
Kano
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 22, 2007, 11:00:33 »

1. Rano Molinezje normalnie pływały a gdy zapaliłem światło uciekły na dno... są bardzo płochliwe. Czy to też element aklimatyzacji?

2. Rano zauważyłem też że mój kirys siedzi wciśnięty pomiędzy gąbkę od filtra i szybę - uwolniłem go z obawy o niego a on popłyną na sam szczyt filtra i kiedy wychodziłem z domu nadal tam siedział? To normalne?

Pozdrawiam!

Wczoraj kiedy wróciłem do domu znalazłem mojego kiryska martwego w miejscu gdzie widziałem go kiedy wychodziłem z domu... Co się dzieje??? Pomóżcie!
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2007, 11:21:02 wysłane przez Kano » Zapisane

Orion
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Marzec 10, 2007, 14:55:07 »

Sprawdź parametry wody... Wsadź kilka roślinek, to nie będzie ryzyka z tym filtrem, będą mogły się schować w roślinkach.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: