Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mętna woda  (Przeczytany 3676 razy)
Jupi
Nowy
*

« : Luty 19, 2007, 19:48:37 »

Od soboty zakładam akwarium, kupiłam żwirek marmurowy(biały), 3 roślinki, 5 żałobniczek, 2 gupiki i 2 mieczyki, filtr wewnętrzny Unifilter 280.Po wielokrotnym, dokładnym opłukaniu żwirku i napełnieniu wodą akwarium (woda z kranu uzdatniona preparatem do uzdatniania wody "Tropical") po kilku godzinach woda zaczęła mętnieć i wygląda jak z dodatkiem białego pyłu. Co mam robić, czekam na porady?
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 19, 2007, 19:52:40 »

Od soboty zakładam akwarium, kupiłam żwirek marmurowy(biały), 3 roślinki, 5 żałobniczek, 2 gupiki i 2 mieczyki, filtr wewnętrzny Unifilter 280.Po wielokrotnym, dokładnym opłukaniu żwirku i napełnieniu wodą akwarium (woda z kranu uzdatniona preparatem do uzdatniania wody "Tropical") po kilku godzinach woda zaczęła mętnieć i wygląda jak z dodatkiem białego pyłu. Co mam robić, czekam na porady?
Po:
1.Akwarium musi dojrzeć przez minimum tydzień.
2.Rybki się wpuszcza stopniowo.
3.Woda musi być odstana przynajmniej 24h zanim wpuścisz rybki do aqwa (uzdatniacze nic nie pomogą).

Mętna woda może być spowodowana tym że aqwa jest nowe lub od żwiru bo zawsze jak się da żwiru to jest mętna woda Grin

[45] [15] [4]
rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #2 : Luty 19, 2007, 19:56:29 »

Jupi,akwarium musi dojrzeć zanim wpusci sie rybki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Napisz  ile akwarium ma litrów?
Póki co oddaj komuś rybki,niech twój zbiornik dojżeje (okolo 2-3 tygodnie a najlepiej troche więcej) niech filtr cały czas filtruje wode a grzałka niech trzyma stała tem.

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
Dj_krystus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 19, 2007, 20:03:51 »

Nie martw sie Jupi Cheesy To proces dojrzewania wody Wink Ja też tak miałem Smiley Smiley Napisz jeszcze ile litrów ma to twoje akwa.Pozdrowienia i życzę wielu sukcesów w akwarystyce wlaśnie tobie JUPI!!!

DJ_Krystus
Jupi
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 19, 2007, 20:07:53 »

Małe tylko 25l,dzięki za radę,pozdrawiam.
rysio
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 19, 2007, 20:10:05 »

też mam 25 l akwarium ... niech dojżeje akwarium.... odrazu mówie ci że mieczyki nie nadają sie do tego akwarium niestety Sad

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
Jupi
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 19, 2007, 20:22:05 »

Tzn. mieczyki lubią większe akwaria?
Jakie rybki będą się czuły dobrze w takim małym akwarium?
rysio
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Luty 19, 2007, 20:29:11 »

Nie tyle że lubią ale one rosną do takich rozmiarów że potrzebuja zbiornika min. 100l .Też kiedys mialem mieczyki w 25 l akwa .Zostaw sobie 2 gupiki  i zostaw te żałobniczki(niewiele wiem na temat żałobniczek) ale jak nie żałobniczki to  jakies male stadko neonków bylo by spox

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 19, 2007, 20:55:53 »

Nie wiem czy do takiego akwarium opłaca się dawać żałobniczki one rosną do 6cm a, ze to rybki stadne to musi być ich przynajmniej 5 a u ciebie to by w takiej ilości było im ciasno. Bardziej polecałbym ci kardynałki chińskie raz jak czytałem o nich w internecie to było zaznaczone że akwarium może być małe. Rosnom do 4 cm więc gdybyś miała pięć to by im u Ciebie było dobrze tu masz link aby wiedzieć coś więcej o tych pięknych rybkach.        http://free.of.pl/r/rybkolandia/index.php?p=7&ry=5       
                                http://www.akwarium.net.pl/port/modules/ryby/
W tym drugim linku musisz wejść do spisu nazw i znaleźć napis kardynałek chiński i tam pisze, że może mieć małe akwarium  Wink Wink Wink
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2007, 21:00:54 wysłane przez Andrij » Zapisane

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Dj_krystus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Luty 19, 2007, 21:04:28 »

Co do rybek to kup sobie molinezje black molly(parka) albo platynki(tez parka) ale od razu ostrzegam... Wink
MNOŻĄ SIĘ JAK MRÓWKI!!!
Ledwo jeden porud a tu juz drugi normalnie masakra.Ale wystarczy ze je wychowasz do takiej wielkosci zeby tym większym sie w pyskach nie miescily i bedzie git.

Pozdrowienia
DJ_Krystus
Jupi
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 19, 2007, 21:41:20 »

Moje rybki są na razie małe, więc póki co największy problem to mętna woda,a jeżeli mówicie że to normalne na początku to się trochę uspokoiłam.Moje rybki na razie mają się dobrze to mam nadzieje że to przetrzymają. Dzięki za rady. 
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Luty 19, 2007, 23:42:38 »

Co do rybek to kup sobie molinezje black molly(parka) albo platynki(tez parka) ale od razu ostrzegam... Wink
MNOŻĄ SIĘ JAK MRÓWKI!!!
Ledwo jeden porud a tu juz drugi normalnie masakra.Ale wystarczy ze je wychowasz do takiej wielkosci zeby tym większym sie w pyskach nie miescily i bedzie git.

Pozdrowienia
DJ_Krystus

Odradzam to co mówił Dj krystus na tej stronce już na poczatku pisze, że molinezja black molly ma mieć minimum akwarium 40l więc 25l jest za małe
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/ryby/
W tym linku to pisze tylko trzeba dać piękniczkowate, a potem wyszukać molinezja i tam znajdziesz potwierdzenie moich słów.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Luty 20, 2007, 09:32:04 »

Jupi, poczytaj: http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Jupi
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 20, 2007, 19:10:56 »

Dziękuje bardzo za wczorajsze rady, woda faktycznie zaczyna się klarować, rybki czują się coraz lepiej a ja się cały czas dokształcam. Pozdrowionka.     

Jupi.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: