Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak urządzić akwarium 50l?  (Przeczytany 17524 razy)
karojan
Nowy
*

« : Luty 20, 2007, 13:12:13 »

Moglby mi ktoś poradzić jak urządzić 50l akwarium. Mam zamiar wtawić do niego troche skałek tylko nie wiem jakie ryby bedą sie nadawały. Myślałem o Pielęgniczka Ramireza, Otosek, Pretnik karlowaty,hokejowka amazońska, rasbor klinowy tylko nie wiem w które w jakiej ilosci. Mam filtr fluval 2 plus. Prosze o porady.
kwiatuszek14
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 20, 2007, 13:31:39 »

to zależy co Ci się podoba.... ja osobiście wpuściłam prętniki i otoski. Tylko, że prętniki lubią rośliność...

""w życiu piękne są tylko chwile..."
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 20, 2007, 14:03:33 »

Ja bym zrezygnował z pielęgniczek ramireza a inne bym widział tak:
harem prętników, albo 5 razbor
5 hokejówek
5 otosków
Musisz wybrać pomiędzy haremem prętników, albo stakiem hokejowek lub razbor.
Zależy które najmniej lubisz, bo z czegoś musisz zrezygnować
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2007, 14:08:17 wysłane przez Andrij » Zapisane

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

karojan
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 20, 2007, 14:32:42 »

Jest mały problem bo obecnie mieszkam w Anglii i nie wiem jakie sa angielskie odpowiedniki rybek. A co z roślinami, jakie byłyby dobre do skalnej konstrukcji?
Edit:Najbardziej podobaja mi sie razbory. Chciałbym kupic po 5 sztuk razbor, 5 sztuk jakis innych( tylko jakich) i 2 Otoski. Czy razbozy moga byc razem z hokejówką?

Nie pisz posta pod postem! - Raffy.
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2007, 17:53:45 wysłane przez Raffy » Zapisane
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 20, 2007, 16:19:50 »

nie widzę żadnych zastrzeżeń do tego, aby hokejówki były z razborami
to twoja obsada będzie wyglądać tak
5 hokejówek
5 razbor
3 otoski

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

karojan
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 20, 2007, 17:42:37 »

Dzieki Andrij. Chyba zdecyduje sie na ten zestaw rybek. Teraz zastanawiam sie nad roślinami. W tylnych rogach chce posadzic jakies geste i dosc wysokie zeby zaslonily mi filter i grzalke.Pomiedzy nimi chcem zrobic jaskinie z kamieni a z przodu posadzic jakies nisko rosnace roslinki, cos jak trawka Smiley widzialem takie na zdjeciu ale nie znam nazw. Mozesz cos poradzic?
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 20, 2007, 17:59:29 »

Te rybki to raczej nie pasuja do skal i kamieni. Dla nich lepsze jest akwa z roslinami. Razbora, hokejowka sa to ryby stadne wiec po ok10 sztuk kazdych trzeba trzymac. Otoski tez nalezy trzymac po kilka sztuk. Pretniki to conajmniej parke a co do Ramirezki to tu masz cytat

Po pierwsze Ramireza uwielbia dobrze natlenioną wodę. Po drugie, rybka ta nie czuje się najlepiej w małych akwariach, dlatego też zalecana wielkość zbiornika to minimum 100 litrów. Oczywiście, aby w pełni nacieszyć swoje oko tą jakże cudownie ubarwioną rybką, należy spełnić także inne wymagania. Otóż Pielęgniczka Ramireza uwielbia przydenną część zbiornika, wszelkiego rodzaju kryjówki, wśród gęstej roślinności oraz niewielkie kamienie, na których samice składają ikrę.

jest ona za mala do 50 litrowego akwarium. Jesli chcesz miec w akwa same groty to moze pomysl o PYSZCZAKACH....

żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 20, 2007, 18:58:11 »

Moim zdaniem Ramirezy można spokojnie trzymać w 50L. Niewielkie ryby. Niewiem z kąd wziołeś ten cytat, na każdej stronie piszą inaczej .

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 20, 2007, 21:42:48 »

popieram przedmowce, moim zdaniem para Ramirezek da sobie spokojnie rade w 50L akwarium, duzo zalezy od temperamentu samca, na wszelki wypadek lepiej zapewnic kryjowki dla samicy w postaci kokosow czy korzeni, Ramirezki lubia byc w stadach i wtedy rzeczywiscie potrzebne by bylo akwa ponad 100L ale dla parki wystarczy 50L; zrezygnowalbym za to z hokejowek bo to zwinne ruchliwe rybki potrzebujace sporej przestrzeni do plywania, dorastaja nawet do 8cm wiec moze byc za ciasno. Jako uzupelnienie do rasbor mozesz pomyslec o neonach czarnych czy zwinnikach jarzencach czy nawet drobnoustkach albo poprostu powiekszyc troche stado razborek i tyle  Smiley

moja propozycja:

para ramirezek/pretnikow - albo albo
9 razbor
3 otoski
3-4 kiryski na dno Smiley

P.S. wszystkie ryby o ktorych tutaj mowimy lubia raczej lekko kwasna wode a skaly i kamienie podnosza Ph, zamiast kamieni proponowalbym korzenie i kokosy   Afro
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2007, 21:45:09 wysłane przez damianos » Zapisane
karojan
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 20, 2007, 22:22:14 »

Juz sie zdecydowalem, zrobie sobie skalniaczek i wpuszcze 2 samce i 4 samiczki pyszczaka. Wisnia dzieki za podpowiedz. Mam juz upatrzone kamienie i jutro biore sie do roboty. Nie wiem jeszcze czy nie zasadze 1 czy 2 roslin z tylu zeby zakryc filter, musze pomyslec.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 20, 2007, 22:29:00 »

PYSZCZAKI W 50L HuhHuh? Ludzie, oszaleliście Huh?? Najmniejsze akwarium dla pyszczaków to standartowe 112L i dla układu 1+4. A co dopiero 2samce i ileśtam samiczek w 50L  Shocked DNO!

wisnia_gc - na razie zamiast radzić, proszę przeczytać stronkę www.malawi.pl i http://www.apisto.pl/opis_m_ramirezi.php

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Luty 20, 2007, 22:31:27 »

Juz sie zdecydowalem, zrobie sobie skalniaczek i wpuszcze 2 samce i 4 samiczki pyszczaka. Wisnia dzieki za podpowiedz. Mam juz upatrzone kamienie i jutro biore sie do roboty. Nie wiem jeszcze czy nie zasadze 1 czy 2 roslin z tylu zeby zakryc filter, musze pomyslec.
O BOŻE  Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked

[45] [15] [4]
jogi_18
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Luty 20, 2007, 22:47:44 »

Nie rob tego!!
nie mecz ryb!!
wez sobie jakies inne rybki upatrz a nie pyszczaki te ryby potrzebyja przestrzeni i to duzo!!

240L-MALAWI
15L-Krewetkarium
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Luty 21, 2007, 09:07:50 »

Jak koniecznie skalniak, to może pomyśl o muszlowcach? Musiałbyś mieć piasek na dnie i dodać kilkanaście muszli wielkości ślimaka winniczka.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Czechol
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Sierpień 27, 2008, 18:55:05 »

siema bende kupował 50 l akwarium i niewiem jakie gyby dać do akwarium
 Smiley
Strony: [1] 2
  Drukuj